lørdag den 7. marts 2020

Farligt venskab

Farligt venskab er 2. bind af fantasyserien Woodwalkers, skrevet af Katja Brandis.

Carag elsker livet på kostskolen Clearwater High, og woodwalker-undervisningen. Selvom det bestemt ikke er alle elever eller lærere han kommer ligegodt ud af det med, så har han for første gang fået venner, som forstår, hvordan han har det.
Desværre er det også lykkedes Carag at få en del fjender på skolen, og især ulvene bliver mere og mere fjendtlige over for ham. Og som om det ikke var nok, er Carag også bekymret over, hvad den magtfulde puma-changer, Andrew Milling, er ude på. Milling har svoret at hævne sig på Carag, siden Carag afviste ham, og Carag er sikker på, at Milling har spioner på skolen.
Men da hævnen kommer, er den langt værre, end Carag havde forestillet sig, og han får brug for hjælp fra både venner og fjender, hvis han skal overleve, og stoppe Milling, før det er for sent.

Jeg kunne rigtig godt lide første bind i serien, og bind 2 skuffede da heller ikke.
Sproget er letlæst og flydende, og fyldt med humor og levende beskrivelser af såvel naturen som byen og woodwalkernes dyreskikkelser. Især kampscenerne mellem de forskellige dyrearter var utroligt realistisk beskrevet, og jeg kunne se det hele for mit indre øje. De forskellige dyrs instinkter beskrives naturligt og troværdigt, og jeg er ret vild med den måde, som forfatteren giver hver slags woodwalker egne sproglige udtryk - for eksempel granegernet Hollys mange forskellige brug af ordet "nødder". Bogen er, ligesom første bind i serien, fyldt med enormt flotte dyreillustrationer, og bogens omslag er virkelig flot, og passer perfekt til den woodwalker, der er afbilledet på det.
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af spænding, action, intriger, forræderi, venskab, forelskelse, familie, savn, rivalisering og hævn, krydret med undervisning, kostskoleliv og masser af fakta om dyr og dyreliv, uden det dog på nogen måde bliver kedeligt eller får karakter af infodumping.
Personerne er levende og troværdige, og forfatteren formår at få dobbeltheden i wooodwalkerne frem på en måde, så man som læser forstår dem, samtidig med, at der hele tiden er et lag, som er fremmed, i form af de forskellige changeres dyreinstinkter, hvilket er virkelig godt gået. Jeg kan enormt godt lide hovedpersonen Carag. Han er stærk, modig, og intelligent, men selvom han ikke er bange for at sige fra, og nogle gange bliver revet med af sine rovdyrinstinkter, så er han også kærlig, hjælpsom, og usikker. Især over for Lou, hvis woodwalker-side er et byttedyr, men hvis menneskeside han er småforelsket i. Jeg er også ret vild med granegernet Holly, hvis kleptomaniske tilbøjeligheder både er en hjælp og en hindring, men hvis mod og hjælpsomhed i den grad opvejer det. Bisonen Brandon er, ligesom Holly, både modig og hjælpsom, men han er også klodset, og usikker, og kan være direkte farlig, når han skifter skikkelse. Til gengæld havde jeg det svært med Milling, selvom hans motiver bestemt er forståelige, og Jeffrey, Carags rival og skolens mobber nummer et -  også selvom sidstnævnte fik lidt flere nuancer i løbet af bogen.
Alt i alt var Farligt venskab en god og spændende fortsættelse på serien, og jeg glæder mig allerede til at læse næste bind. Kunne man lide første bind, vil man bestemt ikke blive skuffet.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: