lørdag den 21. marts 2020

Delte skæbner

Delte skæbner er 2. og sidste bind i science fiction-serien Dødens mærker, skrevet af Veronica Roth.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Alvilda

Cyra og Akos er flygtet fra shoteterne, efter Cyra narrede alle til at tro, at hun dræbte sin egen bror Ryzek i arenaen. Ombord på skibet er også Akos' mor, bror og søster, og Thuvhes kansler Isae, som hader Ryzek, efter han myrdede hendes søster. Og der går ikke længe, før Isae tager sin hævn.
Ryzeks død fjerner samtidig ethvert håb om helbredelse for Akos' bror, hvis sind Ryzek har fordrejet, i forsøget på at tilrane sig en orakels evne til at se fremtiden. Og mens Akos' søster Cisi tager med Isae i et forsøg på at få Forsamlingens støtte i Thuvhes krig mod sotheterne, så tager resten af skibets besætning til planeten Ogra, for at søge støtte hos eksil-sotheterne i kampen mod Cyras genopstandne far.
Mens Cyra og Akos' følelser for hinanden vokser, stiller deres skæbner sig i vejen for en fremtid imellem dem, og da gamle hemmeligheder kommer for en dag, må de to hver især bestemme sig for, hvad der er vigtigst: Hævn, kærlighed eller skæbnen.

Jeg var ikke så begejstret for første bind i serien, og det er nok også en del af grunden til, at det har taget mig så lang tid endelig at få læst afslutningen på historien. Jeg havde nu ikke behøvet at tøve med læsningen, for Delte skæbner var bedre end Dødens mærker, og faktisk rigtig god.
Sproget er letlæst og flydende, med velfungerende dialoger, og virkelig gode og livagtige beskrivelser, som vækker universet og personerne til live, og får de mange actionscener til at fremstå knivskarpt for læseren indre blik.
Universet udvider sig en del i dette bind, med besøg på flere planeter, og et bedre indtryk af magtfordelingen og det politiske system, der styrer galaksen. De forskellige planeter er velopbyggede, med egne historier, fauna, flora, sprog og kultur, og egne politiske motiver og intriger. Samtidig lærer man som læser også mere om de mystiske strømevner, oraklerne og den skæbne, der styrer universet.
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med masser af twists, som gør det svært at gætte, hvad der vil ske. Historien er uhyggeligt spændende, og fyldt med politiske intriger, undertrykkelse, brutalitet, krig, mord, hemmeligheder, profetier, forræderi, dobbeltspil, manipulation, magtbegær, hævn og kærlighed. Det er en historie om skæbne, om at finde sig selv, og om at vælge, hvem man vil være. Og hvad man er parat til at ofre, for den man elsker. Der blev i dette bind skruet op for såvel action som politiske intriger, hvilket jeg syntes var rigtig fedt, og gjorde bogen næsten umuligt at slippe.
Personerne er levende og menneskelige, og synsviklen skifter primært mellem Cyra, Akos og Cisi, hvilket fungerer rigtig godt, da man på den måde ser konflikten mellem Thuvhe og sotheterne fra flere forskellige vinkler, og samtidig lærer man som læser alle tre personer rigtig godt at kende. Jeg havde nogle problemer med Cyra i første bind i serien, men følte virkelig jeg lærte hende at kende i denne bog. Hun er modig, stærk og fast besluttet på at gøre sin pligt over for sit folk. Også selvom det betyder, at hun skal dræbe sin far. Hendes evne giver hende konstante smerter, og kun sammen med Akos finder hun fred for den. Cyra ved, hvem hun er, og selvom gamle hemmeligheder kommer for en dag, holder hun fast i sin identitet. Akos er stadig min yndlingsperson. Han er modig, intelligent og vil så gerne gøre det rigtige. Men han føler sig også tvunget af sin skæbne, og selvom han elsker Cyra, kan han ikke give hende det, hun ønsker. Afsløringen af en gammel hemmelighed sender ham i frit fald, og får ham til at tvivle på, hvem han egentlig er. Og at han samtidig må opgive at redde sin bror, gør kun hans fortvivlelse større. Cisi er nok bogens mest gårdefulde person, med en evne til at manipulere andre mennesker, som samtidig gør hende ude af stand til at såre andre mennesker - både gennem ord og gennem handlinger. Hun elsker sin familie, men er ikke bleg for at manipulere med dem, for at få sin vilje, og det samme gælder for den kvinde hun elsker, Isae. Cisi har de bedste intentioner, men må også passe på ikke at fjerne andre menneskers vilje, eller blive afsløret, da det vil ødelægge alt. Bipersonerne er lige så nuancerede og interessante som hovedpersonerne, men tre af dem gjorde særligt indtryk. Den ene var Isae, som er ødelagt af sorg efter mordet på søsteren, og besat af tanken om hævn. Hun forsøger desperat at finde hjælp i krigen mod sotheterne, men lukker indimellem øjnene for den pris, hun må betale. Kærligheden til Cisi er det eneste, der holder hende oppe, men den er også et tveægget sværd. En anden var Atos, Cisi og Eijehs mor, hvis profetiske forudsigelser satte gang i konflikten mellem de to folk. Jo mere jeg lærte hende at kende, jo mindre kunne jeg lide hende, og den måde, hun manipulerede med sine egne børn på, og bare stod til, mens de blev bortført og mishandlet, bare for at den fremtid, hun ønskede, ville gå i opfyldelse, gav mig lyst til at skubbe hende ud over en klippe. Hvordan en mor kunne opføre sig så iskoldt over for sine børn, og sætte uklare syner over deres liv og lykke, forstod jeg overhovedet ikke. Sidst, men ikke mindst, var der Lazmet, Cyras tyranniske og grufulde far, som generobrer magten, og sætter gang i krigen mod Thuvhe. Hans metoder lader en del tilbage at ønske, og han er iskold, beregnende og manipulerende over for såvel sine børn som fjender, men han kæmper også for anerkendelse og frihed for sit folk og sin planet, og det gjorde ham en smule nemmere at forstå.
Alt i alt var Delte skæbner en rigtig god læseoplevelse, som overraskede mig positivt. Bogen afslutter serien på en rigtig god måde, og såvel univers som personer og handling udviklede sig en hel del i dette bind. Fans af første bind i serien vil ikke blive skuffede, og selv for læsere, der, som jeg, ikke var så begejstrede for første bind i serien, er den værd at læse.

Se også forfatterens hjemmeside.


Ingen kommentarer: