søndag den 2. august 2020

Top 10 Liste: Afsluttede danske fantasyserier

I Top 10-Listerne vil jeg give 10 anbefalinger til fantasylæsning, ud fra min egen læsning. 
Top 10 Listerne er ikke i prioriteret rækkefølge, hvor det bedste står øverst, men simpelthen 10 fantasyanbefalinger fra mig til jer.
Rigtig god fornøjelse.



10 afsluttede danske fantasyserier

Denne liste er den første i en række med fokus på dansk fantasy. Listen kan ændre sig, efterhånden som jeg får afsluttet flere serier af danske forfattere. For at serierne kan komme i betragtning til listen, skal alle bind være udkommet, og jeg skal selv have læst alle bind i serierne. En forfatter kan kun være repræsenteret en gang på listen. Beskrivelsen stammer fra Goodreads, og er af første bind i serien. De titler, der er anmeldt på bloggen, linker til anmeldelsen. 



Kenneth Bøgh Andersen: Den Store Djævlekrig
Djævelens lærling
Dødens terning
Filip er en god dreng, en rigtig god dreng, som ved et uheld påkøres af en bil, dør og lander i Helvede, åbenbart udset til Djævelens arvtager. Det går nu hurtigt op for Lucifer, at det ikke er den rigtige dreng, men han er nødt til at oplære ham alligevel. Det er blot et spørgsmål om at finde Filips skyggesider, og det bliver langt nemmere, da Filip pludselig forelsker sig og oplever jalousiens stærke kræfter. Filip får hurtigt både venner og fjender i den sære dystre underverden. Og pludselig får han også færten af et ondsindet komplot mod den sorte trone.

Kenneth Bøgh Andersen er en af mine yndlingsforfattere, så det er ikke mærkeligt, at en af hans serier dukker op på denne liste. Jeg har været fan af serien, siden første bind udkom, og elsker den måde den blander fantasy, humor og gys med alvorlige emner som tro og mobning. Sproget er letlæst, personerne levende, og universet fantastisk og anderledes. Men vigtigst af alt, fortæller serien en rigtig god og spændende historie, som jeg med stor fornøjelse læser igen og igen. 


Lene Kaaberbøl: Skammerens børn
Skammerens datter
Skammertegnet
Slangens gave
Skammerkrigen
Det er ikke med vilje, at Dina er havnet i Dunarks Dragegård. Hun har ikke spor lyst til at spille helt. Faktisk er det hendes højeste ønske at være en ganske almindelig pige og måske få nogle ganske almindelige venner. Men det går ikke, når man er Skammerens datter og har øjne, ingen almindelige mennesker tør se ind i.

Lene Kaaberbøl er en af Danmarks mest kendte fantasyforfattere, og serien Skammerens børn er nok hendes mest kendte. Første bind i serien er både blevet filmatiseret og musicaliseret, og er næsten fast pensum i skolerne i dag. Og det er ikke svært at se hvorfor, for historien om Dina med de farlige kræfter er fyldt med magi, drager, et fantastisk univers, og, vigtigst af alt, relatérbare personer, som tilsammen fortæller en spændende historie om at være anderledes, mod, og kampen mod det onde. 


Josefine Ottesen: Krigeren
På den yderste ø
Bag borgens mure
Over åbent vand
Som ganske lille skyllede Odd i land på Berkanas ø, og siden er han blevet holdt som træl af troldkvinden, der vil give den unge mand tilbage som offer til havet. Odd selv drømmer hemmelig om at blive kriger i kongens hird, men vejen mod målet er ikke bare uendelig lang; den bliver også blodig og fuld af svig.

”Den gamle faldt på knæ og bad for sit liv, men blodrusen hamrede gennem Odd. Han tog sigte, svingede staven og smadrede den gamles hovedskal. Blodet silede ud af mund og næse, da den gamle faldt forover. Kampens varme dundrede gennem Odd og fik hele hans krop til at sitre af ophidselse.”


Sammen med de første to på listen hører Josefine Ottesen til blandt de mest kendte og populære fantasyforfattere i Danmark, med bøger, der er både sikre læserhits og prisvindere. Krigeren er for mig den bedste af hendes serier, med et fantastisk univers inspireret af vikingetiden, magi, levende personer, og bloddryppende actionscener, blandet sammen til en historie om mod, retfærdighed og krigerliv. 


Julie M. Day: Grænsen til Trafallas
”Hvad er jeg?” gentog jeg. Denne gang lød jeg vredere end planlagt. Men jeg var vred! Jeg var vred og frustreret.

”Du er halv,” sagde han så.

De tre ord virkede voldsomme og på samme tid befriende. Og pludselig havde jeg svært ved at synke.

---

Da Grace stifter bekendtskab med en mærkværdig skriftrulle, og der samtidig kommer en fremmed mand til byen, er hun ikke i tvivl – den fremmede vil hende noget, og det er ikke nødvendigvis noget godt.

Inden længe bliver Grace hvirvlet ind i en ældgammel fejde mellem godt og ondt. Hun er stærkt ønsket af nogen i det fremmede og magiske land, Trafallas, mens andre helst ser hende forsvinde. Hvem er de gode, og hvem er de onde, og hvem af dem kan Grace stole på?


Med første bind af Grænsen til Trafallas tog Julie M. Day mig med storm, og blev øjeblikkeligt en af mine absolutte yndlingsforfattere. Historien om Graces kamp mod det onde er fyldt med elvere, kærlighed, action, magi og et fuldstændig fantastisk univers, som jeg forelskede mig i ved første møde, og jeg anbefaler ivrigt serien til alle og enhver. Jeg var derfor heller ikke i tvivl om, at serien skulle med på den her liste.


Lene Dybdahl: Nøglens Vogtere
I måneskinnet bliver fantasien og forestillingskraften levende ...

Da David og Lauras forældre bliver kidnappet, må de rejse til Madrid for at lede efter en mystisk gylden nøgle.
Det bliver et nervepirrende kapløb med tiden, da de jages af en morderisk sekt, som vil gøre alt for at få fat i nøglen.
Den Gyldne Nøgle er første del af serien Nøglens Vogtere.
Tvillingerne David og Laura kommer ud på en rejse, hvor gåder, profetier og magiske genstande åbner døre til verdener, de ikke anede eksisterede.


Lene Dybdahl har efterhånden en del bøger bag sig, men for mig er det stadig hendes debutserie, som er min yndlingserie. Jeg har altid været historisk interesseret, og måske er det netop derfor, at denne serie står som noget særligt. For udover, at historien om David og Laura er spændende, og fyldt med magi, mystiske profetier og action, så lærte den mig også en hel del, om en historisk periode, jeg ellers ikke vidste ret meget om. 


Eva Egeskjold: Næslandet
"Jeg burde have vidst det," hvislede Lucili, og i det samme angreb hun ham uden så meget som at flytte en fod. Hun rakte en arm ud mod ham i en lynhurtig bevægelse og krummede sin hånd så hårdt sammen, at hendes næsten kødløse fingre stak gennem håndrodens knogler. Dolomedes stivnede og greb sig til brystet, hvorefter han sank i knæ. "Nå!" skreg Lucili hånligt, "kan du mærke dit middelmådige troldmandshjerte krympe?! Kan du mærke det vrides og tømmes for blod? Det blod, som langsomt svinder til fordel for insektets saft! Jeg skal tømme det for den sidste rest af menneskelighed, og du vil blive et væsen i min magt!" hylede hun triumferende, og Dolomedes skreg et skrig mod himlen, som fik det til at løbe koldt ned ad Oonas ryg.

Legenden om Querqus Skjoldet er første bind i trilogien om Næslandet, hvor Eva Egeskjold fortæller om en ganske ung kvindes ubestridelige skæbne, som udvalgt til at frelse Næslandet fra dets ærkefjende, Radixfolket.


Jeg mødte Eva Egeskjold til Fantasyfestivalen i 2015, og det endte med, at jeg kom hjem med de første tre bøger af Næslandet-serien Da jeg endelig fik læst dem, forelskede jeg mig fuldstændig i universet, som ikke ligner andre, jeg har læst om, og sammen med forfatterens måde at fortælle historien på, og de levende personer, har det givet serien en plads her på listen. 


Sidsel Sander Mittet: Morika
På skoleøen Raudra undervises krigerlærlingen Korau og visdomslærlingen Eshri i Morikas idealer for fred og tolerance. Deres fremtid ligger fast.

Men i det skjulte arbejder stærke kræfter på at vende tilbage til tidligere tiders adelsvælde.

Snart befinder Eshri, Korau og deres venner sig midt i en kamp for et samfund, de altid har taget for givet. Spørgsmålet er imidlertid om samfundet overhovedet er værd at kæmpe for?

Eshri og Korau opdager snart, at intet er, som de troede…


Sidsel Sander Mittet er en utroligt produktiv forfatter, som på fem år har skrevet hele tre trilogier, der alle er helt fantastiske. Alligevel er det hendes debutserie, som har fået plads her på listen, da det var den, der første gang stjal mit hjerte, sit barske indhold til trods. Udover at fortælle en spændende historie, tager forfatteren vigtige og tabuiserede emner som racisme, xenofobi, homofobi, undertrykkelse, religion og kultursammenstød op på en virkelig god måde, som får læseren til at tænke, samtidig med, at man er utroligt godt underholdt undervejs. 


Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken
17-årige Anne kan se hændelser i fortiden, og en nat genoplever hun et uhyggeligt gammelt mord. En rødhåret pige bliver myrdet og får skåret et runetegn i ryggen. Men kort efter begynder rødhårede piger at blive dræbt på egnen, og tegnet er på dem alle.

Pludselig er den lille by fuld af fremmede. De har mystiske kræfter, og de kredser om Anne, som ikke er vant til at have folk tæt på. Den asatroende Luna, den gudesmukke Mathias og den mystiske Varnar ønsker alle at hjælpe hende. Men er de venner eller fjender? Kan hun stole på sine følelser efter et helt liv alene?

En vil hun forelske sig i.

En vil blive hendes bedste ven.

En vil redde hendes liv.



Og en vil slå hende ihjel.


Malene Sølvsten er på få år blevet en af Danmarks mest kendte fantasyforfattere, og har som få formået at gøre fantasy spiseligt for ikke-fantasylæsere, med seriens helt særlige blanding af krimi, nordisk mytologi, gymnasieliv og et univers funderet i Nordjylland. Ravnenes hvisken er da også en fuldstændig fantastisk serie, og jeg var på intet tidspunkt i tvivl om, at den skulle med på listen. 


Nicole Boyle Rødtnes: Skeletter i skabet
Dødsbørn
Hvad ville du gøre, hvis du skulle tilbringe et år af dit liv i stinkende kloakker med rotter og giftige blåslanger?

Det spørgsmål må den 15-årige Davie stille sig selv, da han er så uheldig at trække kloakpasser som læreplads.

Ikke nok med at jobbet er klamt, Davie opdager også, at hans læremester skjuler en frygtelig hemmelighed i sin kælder. En hemmelighed, der udgør en trussel mod hele byen, og som får store konsekvenser for Davies liv.

“Hvad sker der?” spurgte William. Han holdt lampen ud over vandet.
“Jeg syntes, jeg så noget i vandet.” Jeg kiggede ned i det grumsede vand. Jo, der var en skygge.
“Kom væk derfra med det samme!”
Jeg drejede hovedet for at spørge hvorfor, men blev afbrudt af et højt plask. Kolde dråber af kloakvand sprøjtede ned over mig. Et langt dyr skød op ad vandet. Kroppen var som en slanges, men dens hoved var omkranset af en manke af brusk. Slangen åbnede munden, så de skarpe tænder blev synlige. Jeg tabte hammeren i vandet.


Nicole Boyle Rødtnes er, med mere end 50 udgivelser bag sig, en af Danmarks mest produktive børne- og ungdomsforfattere, og, i mine øjne, en af de bedste. Hendes letlæste sprog, velkonstruerede historier og evne til at kaste sig over en hvilken som helst genre er imponerende, og jeg har elsket stort set alt, hvad jeg har læst fra hendes hånd. Selvom hun efterhånden har en del fantasyserier bag sig, så er det alligevel hendes debutserie, jeg har valgt at give en plads her på listen. Historien om slægtskeletter, familiehemmeligheder, dystopisk samfund og en fremtid som kloakpasser er både original og godt skruet sammen, og blandingen af gys, humor og magi fungerer perfekt. 


Louise Haiberg: Dæmondræberen
Navnet er Dominic.

Enhver dæmon kender mit ansigt og drømmer om at aflevere mit hoved til Lucifer.

Jeg har vandret på jorden i årtusinder. Boet i Helvede og ledt dæmoniske horder i krigen mod englene.
Ikke ligefrem min glansperiode, men ingen er perfekt.

Jeg gjorde oprør – årsagen til at jeg i dag er hadet af min egen race og lever skjult blandt menneskene.

Før blev jeg kaldt Dominic Engledræber.
I dag går jeg under navnet Dominic Dæmondræber.


Dette er min historie …

Jeg faldt for Louise Haibergs særlige humor og skrivestil med et brag, da jeg læste hendes debutserie, og har elsket stort set alt, hvad hun har skrevet siden. Selv hendes zombieserie, på trods af, at jeg ellers plejer at gå langt uden om alt, hvad der lugter af zombier. Trilogien Dæmondræberen har dog en særlig plads i mit hjerte, hvilket ikke mindst skyldes hovedpersonen Dominic, som jeg stadig har et mindre crush på. Jeg elsker universet, personerne (selv de trælse af dem), og ikke mindst historien, som blander engle og dæmoner med kampen for det gode, historiske begivenheder, kærlighed og masser af action. 

Ingen kommentarer: