Vildhunden & Panteren er 2. bind af Sidsel Sander Mittets fantasytrilogi Morika.
Eshri, Korau, Oryn, Moe og Drur er nået frem til modstandslejren i bjergene. Modstandslejren ledes af Eshris storebror Raesh, og mens Korau hurtigt falder til og genoptager træningen som kriger, har Eshri det noget sværere. Hun forsøger at overtale Raesh til at redde Moes kæreste Aubr som eftersigende holdes fanget i byen Makan, men Raesh nægter at hjælpe. Og det hjælper ikke at Eshri bliver ved at tale om at frigive modstandsstyrkernes hilaslaver, da de færreste blandt oprørerne overhovedet kan se problemet i at holde slaver, eller at hilaerne også er mennesker.
Da Oryns kusine Riur dukker op i modstandslejren, efter tilsyneladende at have bestemt sig for at slutte sig til oprørerne, stoler Eshri og hendes venner bestemt ikke på hende. Det hjælper ikke at Riur er forelsket i Oryn og har været forlovet med ham siden de var børn. Noget Oryn aldrig har fortalt Eshri.
I frustration bestemmer Moe og Eshri sig for at tage til Makan forklædt som hilaer for at finde ud af om Aubr holdes fanget i fæstningen. Men det går helt galt. En gruppe af Oryndro-soldater opdager dem, og mens Moe bliver gennembanket voldtager de Eshri. En gruppe hilaer redder dem, og Eshri møder igen halvhilaen Zaak som bestemmer sig for at følge med dem til modstandslejren. Eshri får Korau, Drur og Moe til at love ikke at fortælle hverken Raesh eller Oryn om voldtægten da hun er bange for hvordan de vil reagere.
Men voldtægten berører Eshri dybt. Hun har mareridt, og forholdet til vennerne og Oryn forværres drastisk. Zaak er den eneste hun kan holde ud at være i nærheden af, og hendes følelser for ham vokser. Men det er farligt for en hila at vise en morikansk kvinde for stor opmærksomhed, og ikke mindst når Zaak samtidig forsøger at overtale hilaslaverne til at begå oprør.
Da en gruppe fanger ankommer, hvoraf en er en af Eshris voldtægsmænd, går det helt galt. Oryn opdager sandheden og bestemmer sig for at tage hævn. Men det er Zaak som Raesh anholder for drabene, og det går op for Eshri at retfærdighed blandt morikanere ikke gælder for hilaer. For selv da Oryn tilstår drabene frigives Zaak ikke, og Raesh beslutter sig for at henrette dem begge to.
Sammen med en gruppe hilaer og nogle af Koraus krigervenner bestemmer vennerne sig for at befri Zaak og Oryn, befri hilaslaverne og forlade modstandslejren for selv at redde Aubr.
Men hvem kan de stole på? Og kan morikanere og hilaer overhovedet samarbejde?
Jeg var så heldig at få Vildhunden & Panteren i min bookiebag til Bogbloggertræffet i 2015, kort efter jeg havde læst første bind i serien, og det var med store forventninger og en pæn portion nervøsitet at jeg gik i gang med den. Jeg var nemlig vild med Rent blod, og var bange for at fortsættelsen ville skuffe mig. Men der skete det modsatte, for selvom jeg ikke troede det var muligt er bogen endnu bedre end første bind i serien. Vildhunden & Panteren er nemlig fantasy når det er bedst. Det er en anderledes fantasybog som sætter fokus på tunge emner på en fuldstændig magisk måde, men uden at man som læser føler man får tvunget forfatterens meninger ned i halsen. Som læser er man godt underholdt, og man kan sagtens nøjes med at læse bogen som en god historie, men er man åben over for det kan bogen også få en til at tænke over den verden vi lever i og den måde vi lever på.
Bogen fortælles, ligesom første bind, skiftevis af Eshri og Korau, hvilket fungerer rigtig godt. Ikke kun fordi man lærer de to rigtig godt at kende på den måde, men også fordi man som læser på den måde lever sig ind i to forskellige måder at forholde sig til kamp på. Korau og Eshri er begge to idealistiske, men hvor Korau er kriger og som sådan tror på at løse konflikter med sværdet, følge kommandovejene og ser en smule ned på ikke-kæmpende, så forsøger Eshri at løse konflikter på en ikke-voldelig måde og bruge ord og dialog til at ændre verden og de uretfærdigheder som hun oplever, ikke mindst i forhold til behandlingen af hilaerne. Eshri forstår ikke krigernes måde at tænke på, og det er da også blandt andet det som, udover hendes voksende følelser for Zaak, giver problemer i hendes forhold med Oryn.
Udover personerne, som virker realistiske og meget menneskelige i den måde de tænker og gebærder sig på, så er sproget endnu en gang helt fantastisk. Beskrivelserne gør virkelig universet levende, og man kan som læser se Morika for sit indre øje mens man sidder fastklistret til stolen under læsningen. Handlingen er godt skruet sammen, med uventede drejninger og masser af action, som gør bogen umulig at slippe. Forfatteren tager endnu en gang tunge emner som homofobi, racisme, voldtægt, manglende tolerance og undertrykkelse op, men uden at det kommer til at virke moraliserende på læseren. Bogen er uhyggeligt spændende, med masser af action, magi, forræderi, venskab, og ikke mindst kærlighed. Og det er netop kærlighed der skaber de fleste konflikter i bogen, enten fordi den ikke er gengældt eller fordi den netop er gengældt - men af to på samme tid. Selve titlen henviser både til opgøret mellem hilaer (vildhunde) og Oryndro (pantere), og til Eshris kærlighed til både Zaak og Oryn. En helt fantastisk bog som virkelig gør myten om Den Svære 2´er til skamme. Fans af første bind vil absolut ikke blive skuffede, og jeg kan næsten ikke vente med at kaste mig over tredje og sidste bind i serien så jeg kan få afslutningen på historien om Morika.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar