lørdag den 5. december 2020

Magik

Magik er 1. bind af fantasyserien Septimus Heap, skrevet af Angie Sage. 

For 10 år siden fandt troldmanden Silas Heap en efterladt baby i sneen, og tog hende til sig som sin egen datter. Og for 10 år siden mistede han sin nyfødte søn, Septimus, til døden.
Siden er det gået ned ad bakke for byen og Borgen, som styres af vægterne og deres kommandant, efter Dronningen blev myrdet. Magik er ikke længere respekteret, og Silas må undervise sine børn i deres evner i smug. 
Men da den ekstraordinære troldkvinde Marcia dukker op på Silas' datter, Jennas, 10 års fødselsdag, bliver familiens liv vendt op og ned. For Marcia har i årevis skjult sandheden om Jenna, og nu er hemmeligheden sluppet ud. Jenna er den forsvundne prinsesse, og der er en snigmorder på vej for at slå hende ihjel. Mens Jenna må tage med Marcia, må resten af familien flygte, og snart er de spredt for alle vinde. 
Med en menig fra De Unges Hær, Dreng 412, på slæb flygter Marcia, Jenna, Silas, sønnen Nicko og hunden Max fra Borgen. Men Jægerne er lige i hælene på dem, og en gammel ondskab er på nippet til at vende tilbage. 
Snart befinder Dreng 412 sig i en usandsynlig situation som den, der kan redde prinsessen. Hvis, altså, han kan stå imod sin træning, og finde sin indre magik. 

Det er efterhånden en del år siden, jeg læste bogen her for første gang, men selvom jeg kunne huske en del af plottet, så var jeg faktisk endnu mere vild med bogen anden gang, som er både charmerende, sjov, og til tider virkelig uhyggelig og mørk. 
Sproget er letlæst og flydende, med livagtige, barske og til tider virkelig morsomme, beskrivelser, og jeg elskede den måde, forfatteren leger med ordene på - som man også kan se på bogens titel, hvor magi staves med k til sidst. Og så var forfatteren virkelig god til at male stemninger frem, så man som læser kunne mærke den mørke magiks krybende ondskab, og kulden fra sneen. 
Universet er både velkendt og originalt. På mange måder minder det om andre klassiske fantasyuniverser, med tilstedeværelsen af troldmænd, hekse og prinsesser, men på mange andre måder er universet helt sit eget. med egne mærkelige væsener, og et gennemarbejdet og logisk magiksystem. 
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists undervejs, som gør det svært at gætte, hvad der vil ske. Historien er spændende, og fyldt med magi, action, intriger, forræderi, mord, troldmænd, jalousi, hekse, mærkelige væsener, undertrykkelse, grådighed, hemmeligheder og drager. Mest af alt er det en historie om at finde sig selv, kampen mellem godt og ondt, og at vælge det rigtige, også når det er svært. 
Personerne er levende, nuancerede og menneskelige, og man kan som læser ikke lade være med at holde af dem. Jenna er en dejlig karakter, med ben i næsen, masser af mod og et godt hjerte. Selvom hun er vokset op uden kendskab til hendes sande identitet, så bliver hun ikke bitter, da hemmeligheden bliver afsløret, og opfører sig fuldstændig som altid over for sin adopterede familie. Dreng 412 er derimod kuet, frygtsom og ensom, og hans påtvungne flugt fra Borgen og livet som menig gør, at han for første gang møder varme fra andre mennesker. Undervejs finder han sit mod, og snart står han over for et valg mellem sin fortid og sin fremtid. Af bipersonerne holdt jeg også meget af Marcia, som, selvom hun er snobbet, også har et tydeligt moralsk kompas, selvom hendes temperament til tider gør hende lidt for impulsiv, og så var jeg ret vild med heksen Zelda, som på overfladen virker excentrisk, men som er både varmhjertet og en formidabel modstander, når nogen truer dem, hun holder af. 
Alt i alt var Magik en virkelig god læseoplevelse, som, trods de mange sider, er hurtigt læst. At den samtidig er fyldt med flotte illustrationer i starten af hvert kapitel, og coverne er gennemført, så hver bog i serien ligner trolddomsbøger, gør kun oplevelsen større. Er man til klassisk fantasy med både gys og humor, og et strejf af Terry Pratchett, kan bogen her kun anbefales, og jeg glæder mig allerede til at læse videre i serien. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: