torsdag den 17. december 2020

Drageægget

Drageægget er 1. bind af fantasytrilogien Dragernes Æra, skrevet af C. G. Valentin.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren og Forlaget Klippe.

Juliana er særligt sensitiv, og har hele sit liv følt sig udenfor. Hendes psykiske sårbarhed har ført til både angst og depression, og hun kæmper for at få sit liv på rette spor. 
Men da hun påkører en ulv, og ufrivilligt trækkes gennem en portal til en anden verden, ændrer alt sig. En profeti har udvalgt hende som frelser af både sin egen verden og Novahr Orbís, og trods Julianas protester, blandes hun ind i en søgen efter et mystisk våben, som skal redde dem alle. 
Langsomt begynder hun at finde sig til rette i den fremmede verden, men ikke alle er lige begejstrede for udsigten til en menneskelig frelser, og da hun samtidig snubler over en dødsensfarlig hemmelighed, må hun vælge, hvem hun tror på, og hvor langt hun vil gå, for den hun elsker. 
Og samtidig nærmer verdens undergang sig med hastige skridt...

Wow, altså, hvor var den her bog bare god!
Sproget er letlæst og flydende, og forfatteren forstår at vække såvel omgivelser som personer til live med realistiske og billedskabende beskrivelser, godt krydret med elviske udtryk og en middelalderlig sprogtone, som passer virkelig godt til den fremmede verden. 
Universet er gennemarbejdet og til trods for tydelig inspiration fra klassiske fantasyfortællinger, formår forfatteren alligevel at tilføre sin verden et godt skud originalitet. Der er tænkt over såvel geografi som historie, kultur, racer og magisystemer, og selv dragerne har fået et twist undervejs. 
Handlingen er godt skruet sammen, med flere twists undervejs, og jeg havde bestemt ikke set slutningen komme. At den samtidig slutter med en virkelig ond cliffhanger, gjorde kun bogen endnu bedre. Historien er spændende, og fyldt med profetier, hemmeligheder, elvere, fordomme, forræderi, had, magi, action, kærlighed, venskab, psykisk sårbarhed og, selvfølgelig, drager. Selvom forfatteren inddrager kendte plotelementer som det næsten obligatoriske trekantsdrama, så formår hun at give dem sit eget twist, og jeg elsker, hvordan Julianas sårbarhed vendes til en styrke i den fremmede verden, ligesom hun ikke bare godtager, at hun er den udvalgte, men aktivt forsøger at unddrage sig sin skæbne. 
Personerne er levende, nuancerede og menneskelige, og jeg kom hurtigt til at holde af dem. Juliana var en skøn hovedperson. Hun er modig, men også psykisk sårbar, hvilket er med til at give hende en anden form for styrke, end helte i fantasybøger normalt har, da hun både må overvinde sine indre dæmoner og omverdenens fordomme undervejs. Jeg var vild med kemien mellem hende og Daerín, ligesom hendes venskab med Phyrra var godt beskrevet. Af bipersonerne var jeg især vild med Daerín, som på mange måder er lige så udstødt, som Juliana var det i sin gamle verden, og dagligt må kæmpe mod fordomme baseret på sin race. Mødet med Juliana og drageægget giver ham for første gang en form for håb for fremtiden, selvom det giver spændinger til anden side. Phyrra var en anden af mine yndlinge. Udover at hun er arkivar og bognørd, så er hun også bare en virkelig rar person, og en loyal ven. Også da hendes eget crush vender interessen mod Juliana. Men også troldmanden Queridor, med hans sarkasme og ærlighed, og prins Kerym med hans jalousi og pligtopfyldenhed kom jeg til at holde meget af. Til gengæld havde jeg et lidt mere blandet forhold til heksen Mibbiq, hvis syn er hele grunden til, at Juliana bliver hentet til Novahr Orbís. Hendes blinde tiltro til profetien og manglende forståelse for Julianas følelser blev lidt for manipulerende for min smag, og selvom hendes motiver har rod i loyalitet over for, og kærlighed til, hendes egen verden, så har jeg svært ved at tilgive, at hun står bag Julianas kidnapning, og hjælper med at holde hende indespærret, indtil Juliana gør sin "pligt", og redder verden. 
Til sidst er jeg nødt til nævne bogens utroligt flotte omslag, som jeg synes indfanger bogens eventyrlige stemning perfekt, og som helt klart vil pynte i reolen. 
Drageægget var en virkelig fantastisk læseoplevelse, og en utroligt vellykket start på en fantasytrilogi, som med stor succes giver et anderledes twist til nogle af de kendte fantasyelementer. Er man vild med drager, elvere og gennemført worldbuilding, så kan bogen her kun anbefales, og jeg glæder mig helt vildt til at læse videre, når næste bind i serien udkommer. Og med den cliffhanger kan det kun gå for langsomt! 

Ingen kommentarer: