lørdag den 12. december 2020

A Deal with the Elf King

A Deal with the Elf King er 1. bind af fantasy romance-serien Married to Magic, skrevet af Elise Kova. 

For 3000 år siden blev barrieren mellem magiens og menneskenes verden skabt af elverkongen og hans menneskedronning. Og lige siden har elverkongen valgt en brud fra Luellas landsby. En pige, der, som det eneste menneske, ejer magiens gave, og kan opretholde balancen mellem magien og menneskenes verden. 
Men for første gang i århundreder er der ikke blevet født en pige i landsbyen med magiske evner. Samtidig breder en mystisk sygdom sig blandt beboerne, og landsbyen ved, at hvis elverkongen ikke får sin brud, betyder det krig. 
Luella er byens eneste heler, og har viet sit liv til at hjælpe landsbyen. Så da elverkongen kommer, og vælger hende som sin brud, er hun fortvivlet. 
Elvernes land er både mere magisk og langt mere farligt, end hun på nogen måde kunne forestille sig, og da hun lærer menneskedronningens sande rolle at kende, bliver Luella fast besluttet på at bryde rækken af menneskedronninger, og redde begge sine verdener, så hun kan vende hjem igen. 
Men samtidig lærer hun også at se ind under masken på den kolde elverkonge, og snart står hun over for et valg hun aldrig havde ønsket. 

A Deal with the Elf King er første bind i en ny serie af standalone-fantasy romancer, som har det til fælles, at de finder sted i den samme verden. I og med at det er en romance, er historien en smule forudsigelig, men det gør ikke spor, for den er samtidig også virkelig sød og underholdende, og jeg elskede såvel kærlighedshistorien som universet. 
Sproget er letlæst og flydende, og forfatteren er utroligt god til at male stemninger frem, så man både føler kulden og mærker hjertesorgen. Og så er jeg ret vild med de sarkastiske dialoger mellem Luella og elverkongen. 
Universet er interessant og velfungerende, og jeg kan godt lide magisystemet, som dels baserer sig på naturmagi og dels på, hvad man kunne kalde kuldemagi. Liv og død, og balancen imellem dem, er lige så vigtig for de to verdener som balancen mellem elverkonge og menneskedronning, og verdensopbygningen med den magiske verden, menneskenes verden og efterlivet virker både velkendt og original. 
Handlingen er godt skruet sammen, med et par twists undervejs, som, selvom de er lette at regne ud, alligevel tilfører historien en god portion spænding. Omdrejningspunktet er selvfølgelig forholdet mellem Luella og elverkongen, og de spirende følelser imellem dem, men derudover er historien fyldt med magi, fordomme, jalousi, intriger, hemmeligheder, heling, sorg, pligt, selvopofrelse, forræderi og kultursammenstød. Det er en historie om liv og død, natur og kulde, magi og menneske, og balancen imellem dem, men mest af alt er det en historie om valg, kærlighed og drømme. Og så er historien ikke plaget af det næsten obligatoriske trekantsdrama, som ellers hjemsøger mange fantasy romance-historier - i hvert fald på YA-siden. 
Personerne er levende og nuancerede, og især Luella og elverkongen Eldas lærer man som læser rigtig godt at kende. Luella er en skøn hovedperson. Hun er intelligent, modig og har en stærk pligtfølelse, uden dog at give slip på sine drømme. Hun elsker sine forældre og landsbyens beboere, og er parat til at tjene dem hele livet, og endda give afkald på kærligheden for deres skyld. Mødet med elverkongen ryster hende derfor i hendes grundvold. Ikke nok med, at hun mister alt det, hun kender, og finder ud af, at hun har magiske kræfter, hun mister også sin drøm og sit formål, og må forsøge at tilpasse sig de nye spilleregler som hersker i elvernes rige. Og som om det ikke var nok, begynder hun også at få følelser for den mand, der tog hende væk fra alt det, hun kendte. Eldas er vokset op i ensomhed, og er fast besluttet på at tjene og beskytte sit folk på den bedste måde. Samtidig er han vant til at blive adlydt, og mødet med Luella er derfor noget af et chok. Alligevel kan han ikke lade være med at få følelser for hende, selvom han ved, at hun ønsker at forlade ham. Kemien mellem Luella og Eldas er virkelig godt beskrevet, og den måde, deres følelser langsomt vokser og ændrer sig på, virker både troværdig og hjertevarmende. Bipersonerne fungerer også godt, selvom jeg kunne have ønsket mig lidt mere uddybning af nogen af dem. Blandt mine favoritter var Willow, elvernes helerlærling og Luellas fortrolige, som virker både kompetent og rar, og Rinni, Eldas' bedste ven og general, som modvilligt tager Luella til sig. Men også Eldas' irriterende lillebror Harrow, med hans arrogance, festglæde og dårlige dømmekraft, endte jeg med at holde af. Luellas ven Luke, derimod, var dominerede, egoistisk og ligeglad med hvad der sker med andre, så længe han selv fik sin vilje - og sin besættelse. Og så var der Aria, som jeg virkelig ikke brød mig om. 
Sidst, men ikke mindst, er jeg nødt til at nævne bogens utroligt flotte illustrationer. Udover illustrationer af hovedpersonerne, så indeholder bogen også et kort over elvernes verden og skønne illustrationer i starten af hvert kapitel, hvilket giver bogen lidt ekstra lækkerhed, som skiller den ud fra mange andre selvudgivne bøger. 
A Deal with the Elf King var en skøn læseoplevelse, som, trods sin forudsigelighed, var lige det, jeg trængte til at læse, og jeg slugte den på ingen tid. Er man til fantasy romance, elvere og tvungne ægteskaber a la Hades og Persefone, så kan bogen her kun anbefales. Jeg glæder mig allerede til næste bog i serien udkommer, og kommer helt klart til at genlæse denne bog mange gange. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: