torsdag den 4. juni 2020

Byen bag skyerne

Byen bag skyerne er 3. bind af graphic novel-serien Amulet, skrevet af Kazu Kibuishi.

Modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Alvilda.

Emily, Navin og deres mor er, sammen med deres venner, på jagt efter stenvogternes forsvundne by, Cielis. En by, som har været forsvundet, siden elverkongen tog magten, og som kun ganske få tror stadig findes.
Først skal de dog lige have fundet et luftskib, som kan føre dem til byen. Men det er ikke let, for elverkongens styrker er på udkig efter dem, og de er ikke de eneste. En mystisk lejemorder har sluttet sig til forfølgerne, og Emily får brug for alle de allierede, hun kan finde, hvis hun skal overleve. Men hvem kan hun stole på?

Jeg var ret vild med de foregående bind i serien, og selvom dette bind mest føltes som en optakt til de næste bind, så nød jeg at vende tilbage til universet.
Sproget er letlæst og flydende, og dialogerne fungerer rigtig godt. Det samme gør de mange fantasifulde navne, som er med til at give universet liv.
Handlingen er godt skruet sammen, men selvom tempoet er højt, så føltes det egentlig ikke, som om der skete ret meget i dette bind. Til gengæld fik vi en del information om stenvogternes magi, elverkongen og krigen. Historien er spændende, og fyldt med magi, elvere, mærkelige væsener, intriger, forræderi, magtbegær, undertrykkelse, fare, usikre alliancer, hemmeligheder, luftskibe og familierelationer. Og så mindede bogen mig helt vildt om Star Wars.
Universet er fantastisk fantasifuldt, magisk og originalt, og jeg elsker den måde, det udvider sig på bind for bind. I dette bind møder vi både nye personer, væsener og steder, og illustrationerne formår i den grad at gøre den fremmede verden levende for læseren. Actionsekvenserne er enormt godt illustreret, og man føler som læser næsten, at man selv er en del af kampene.
Personerne er levende og menneskelige, og hvor fokus tidligere har været på de to søskende, var det denne gang primært Emily og elverprinsen historien blev fortalt igennem. Og det fungerede rigtig godt. Emily kæmper med at lære at bruge amulettens evner, og samtidig begynder hun også at mærke stenvogternes forbandelse på egen krop. Samtidig føler hun et kæmpe ansvar over for både sin familie og venner, og den fremmede verden hun, igennem amuletten, pludselig er blevet en del af. Elverprinsen har gjort oprør mod sin far, og er nu på flugt fra hans styrker. Men selvom han viser hidtil usete sider af sig selv, ved Emily ikke, om hun kan stole på ham. Af bipersonerne var jeg især vild med ræven Leon og luftskibskaptajnen Enzo, som begge, hver på deres måde, søger efter Cielis, og så var jeg fascineret af lejemorderen Gabilan, som har skjulte motiver, og en gådefuld identitet. Til gengæld savnede jeg lidt mere Navin i dette bind, for selvom han udviklede sig en del i sidste bind, så forsvandt han denne gang næsten ud af handlingen.
Alt i alt var Byen bag skyerne en god forsættelse, selvom der ikke skete så meget, men til gengæld lægger den fint op til næste bind i serien. Og med den slutning bliver det godt nok svært at vente på at næste bind udkommer. Var man fan af de første bind i serien, vil man bestemt ikke blive skuffet, og kan man lide graphic novels med syrede universer og et strejf af steampunk, kan serien kun anbefales.

Ingen kommentarer: