søndag den 14. juni 2020

Between Worlds - Ragnarok

Between Worlds - Ragnarok er 1. bind af fantasyserien Between Worlds, skrevet af Dina K. Sjöblom.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget Forfatterskabet.dk.

Alexandra er MMA-kæmper, men da hendes træner og mentor Nathan dør, stopper hun sin karriere, for i stedet at overtage Nathans job på det lokale museum.
I et forsøg på at bearbejde sin sorg, begynder hun at interessere sig for museets udstilling og de historier, den bærer på, men hendes liv bliver for alvor vendt på hovedet, da museet bliver offer for et indbrud, mens hun er der. Før hun ved af det, befinder hun sig i jernalderens Skotland, og mens hun forsøger at finde en vej tilbage til sin egen tid, bliver hun inddraget i politiske og religiøse rænkespil, som kan koste hende livet, hvis hun ikke passer på.
For noget er på vej, og det går snart op for Alexandra, at hun har en rolle at spille i fortiden - hvad enten hun ønsker det eller ej.

Jeg slugte bogen på ganske kort tid, og selvom tempoet til tider var lidt for højt, så var jeg ret vild med forfatterens take på den nordiske mytologi.
Sproget er letlæst og flydende, og selvom det til tider var lidt forvirrende pludselig at støde på danske og oldnordiske ord blandt det engelske, så fungerede det faktisk ret godt, da det var med til at bygge universet op. Beskrivelserne er maleriske og livagtige, og man kan mærke, at forfatteren har styr på sin research, da såvel jernalderbyen som personerne står lyslevende for læseren.
Handlingen er godt skruet sammen, med et plot som overrasker gang på gang, og en historie, som er næsten umulig at slippe. Bogen er spændende, og fyldt med action, tvekampe, tidsrejser, magi, religion, forræderi, og sex, godt krydret med druider, skotsk historie og nordisk mytologi. Først og fremmest er det en historie om sorg, venskab, og om at lære at leve med et altoverskyggende savn. For mig var tempoet dog til tider lidt for højt, og jeg manglede lidt "fyld" i handlingen, ligesom jeg godt kunne have tænkt mig lidt mere scenetid til de andre personer. Bogen kunne, efter min mening, sagtens have været 100-200 sider længere, så både historien og universet kunne få lidt mere plads at udfolde sig på, og tempoet blev sænket en smule. Til gengæld var jeg ret vild med blandingen af druider, nordisk mytologi, skotsk historie og jernalderliv, som er et virkelig originalt og anderledes take på historierne om de nordiske guder. Og også Ragnarok fik en anden vinkel på, end jeg er stødt på før.
Personerne er interessante og levende, og jeg kunne rigtig godt lide hovedpersonen Alexandra, selvom hun til tider frustrerede mig en smule. Alexandra har traumer i sin fortid, og hendes mentors død har hensunket hende i en depression, som hun har svært ved at komme ud af. Derfor bestemmer hun sig for at videreføre hans drøm, og smider alt, for at overtage hans museumsjob. Men selvom savnet slider på hende, så er hun stadig stærk, stædig og en dygtig kæmper, hvilket kommer hende til god hjælp, da hun pludselig havner i fortiden. Til gengæld er hun hæmmet af sit temperament og impulsivitet, som giver hende en del problemer på halsen, ligesom hun ikke er ret god til at lytte, når andre forsøger at advare hende. Og det var dette, der frustrerede mig mest, for på trods af, at hun i den grad er på udebane, og er oppe mod nogle helt andre spilleregler og kønsroller, end hun er vant til, så opfører hun sig fuldstændig som om, hun befandt sig i sin egen tid, hvilket kan være direkte livsfarligt for hende. Og hun gør det igen og igen. Af bipersonerne kunne jeg især godt lide nattevagten Gunvall, som er modig, madglad og munter, og Heimr, som er Alexandras stærkeste forbundsfælle og beskytter, og som, selvom hun bestemt ikke gør det nemt for ham, forsøger at hjælpe hende både med at overleve, og med at komme tilbage til hendes egen tid.
Alt i alt var Between Worlds - Ragnarok en virkelig god og anderledes tidsrejsefortælling, og jeg var ret vild med forfatterens vinkel på nordisk mytologi. Selvom det til tider gik lidt for hurtigt, og hovedpersonen frustrerede mig en smule, så glæder jeg mig allerede til næste bind. Og med den cliffhanger til sidst, kan udgivelsen af den kun gå for langsomt. Er man vild med nordisk mytologi og tidsrejser, er bogen helt klart værd at læse, og jeg kan kun anbefale den.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: