søndag den 28. juni 2020

Blodets Sti

Blodets Sti er 2. bind af fantasyserien Et varsel om Storm, skrevet af Tobias Stenbæk Bro.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine forlaget

Brødrene Rodrik, Cedrik og Storm er på flugt fra de mænd, der dræbte deres far og brændte deres hjem ned til grunden. Ingen af dem ved, hvem mændene er, eller hvorfor deres hjem blev angrebet, og deres eneste håb om svar, er at opsøge bygmesteren Leoric i Mågehavn, som deres fars sidste besked ønskede.
Men vejen er lang og farefuld, og brødrene ved ikke, hvem de kan stole på.

Jeg havde tårnhøje forventninger til Blodets Sti, da forgængeren var en af de bedste bøger jeg læste sidste år, og selvom det tog mig lang tid endelig at få læst fortsættelsen (faktisk nåede serien at skifte forlag først), så blev de i den grad indfriet. For bogen her var lige så fantastisk som sin forgænger, og jeg ærgrer mig i den grad over, at jeg ikke har fået læst den før.
Sproget er letlæst og flydende, og med sit lidt gammeldags ordvalg formår forfatteren, sammen med de livagtige og billedskabende beskrivelser, at fremmane den helt rigtige fantasystemning.
Universet er utroligt levende, og jeg er virkelig imponeret af den måde, som forfatteren lige så stille får listet sin worldbuilding ind i handlingen, uden det på noget tidspunkt får karakter af infodumping. I stedet udvider såvel geografi som flora, fauna, religion og samfundopbygning sig naturligt i takt med brødrenes rejse og historiens forløb, og som læser føler man sig hurtigt hjemme i en ellers fremmedartet verden. Og samtidig beviser forfatteren, at man sagtens kan skabe overbevisende worldbuilding i voksenfantasy uden at skrive 800 sider lange bøger.
Handlingen er godt skruet sammen, med twists som overrasker gang på gang, og en spændende historie, som er umulig at slippe. Bogen er fyldt med forræderi, hævn, kærlighed, intriger, hemmeligheder, magtbegær, magi og ulmende uro, og mens der skrues op for såvel kampen for overlevelse som action i dette bind, så er det stadig først og fremmest en historie om broderskab, familie, og sorgen over det mistede. Og så slutter den på en måde, som gør det næsten umuligt at vente på næste bind.
Personerne er levende, nuancerede, og så menneskelige, at det næsten gør ondt. Især forholdet mellem de tre brødre er skildret utroligt godt, og de skiftende synvinkler fungerer rigtig godt, da man lærer ikke bare brødrene, men også et par af de vigtigere bipersoner, rigtig godt at kende. Af brødrene var det især Storm og Rodrik jeg holdt af, for selvom jeg til dels forstod Cedrik og hans hævntørst, så gjorde hans egoisme, manipulationer, jalousi og ambitioner ham til tider svær at holde af. Storm, derimod, var utroligt nem at holde af, da han, på trods af rollen som lillebror og chokket over farens død, får lov at udvikle sig, og påtage sig en lederrolle under flugten. Og selvom Rodrik foretog sig et par mindre heldige valg undervejs, så gjorde hans kærlighed til brødrene og faren, og især hans månelovede Olyssia også ham nem at holde af. Af bipersonerne var det især Olyssia, som brændte igennem. Og selvom jeg ikke helt forstod, hvordan hun, trods kærligheden til Rodrik kunne være så pragmatisk i forhold til sin fremtid, så gjorde hendes indre styrke, loyalitet og pligtfølelse hende til et skønt bekendtskab. Til gengæld brød jeg mig bestemt ikke om Sorte Halfdan, som på alle måder var et afskyeligt menneske, selvom han havde sine grunde til det, og jeg godtede mig da også, når det gik galt for ham undervejs.
Sidst, men ikke mindst, var jeg vild med bogens ekstraudstyr i form af kort og persongalleri, som var med til at genopfriske såvel verden som personer for mig, og så var jeg vild med, hvordan hver synsvinkel havde sin egen illustration, så man som læser hurtigt kunne afkode, hvem man fulgte hvornår.
Blodets Sti var en fantastisk fortsættelse på en fænomenal serie, og dansk fantasy, når det er bedst. Worldbuilding, plot og personer spiller perfekt sammen, og serien er guf for voksne fantasyfans. Var man vild med Væddermændenes nat vil man bestemt ikke blive skuffet, og har man ikke læst serien endnu, er det bare med at komme igang!

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: