torsdag den 21. maj 2020

Håb

Håb er 3. bind af fantasyserien Død Verden, skrevet af Louise Haiberg.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget Tellerup

Nera er stadig ikke faldet til i Vita, og hun får sværere og sværere ved at fungere normalt. Hun har brug for at gøre noget, og finder endelig et formål, da hun får overtalt vampyrelvernes Råd til at lade hende rejse ud i den døde verden, sammen med Kirsta og Bane, og redde mennesker.
Men Neras beslutning falder ikke i god jord hos alle, og forholdene til både Aidan og Bane knager, da de begge ønsker, at hun bliver i sikkerhed i Vita.
Efter kort tids træning er det endelig blevet tid til at vende tilbage til den døde verden, men intet kunne have forberedt Nera på, hvor død den døde verden er blevet. Zombierne er flere og farligere end nogensinde før, og selv sammen med vampyrelverne er Nera i livsfare.
Og snart står Nera over for et hjerteskærende valg.

Håb er uden tvivl min favorit i serien indtil videre. Universet er faldet på plads, der er masser af action og kærlighed, og så får vi endelig svar på nogle af de mange spørgsmål, som Nera stillede i de første to bøger.
Sproget er letlæst og flydende, og det skorter bestemt ikke på kvalmende, blodige og brutale zombiekampe og -beskrivelser, nu hvor Nera vender tilbage til livet (eller rettere, døden) uden for Vita. Universet udvider sig endnu mere, og føles som om, det nu er faldet helt på plads, og jeg er stadig vild med dagbogselementet, som sætter ord på Neras tanker og følelser - både de positive og de selvdestruktive. Blandingen af horror- og fantasyelementer, blandet med dystopisk håbløshed og et strejf af kærlighed fungerer utroligt godt, og jeg synes, forfatteren balancerer de forskellige elementer rigtig godt.
Handlingen er godt skruet sammen, med et par twists undervejs, som jeg i hvert fald ikke så komme. Historien er uhyggeligt spændende, og fyldt med action, zombier, kærlighed, sex, håbløshed, desperation, frygt, hemmeligheder, kampen for overlevelse, traumer og vampyrelvere. Først og fremmest er det dog en historie om håb, og om, hvor langt man vil gå, for at redde den man elsker. Samtidig får vi endelig svar på, hvordan zombierne opstod, ligesom vi får mere at vide om vampyrelverne, hvilket er rigtig fedt.
Personerne er levende og menneskelige, og forfatteren er utrolig god til at beskrive, hvordan mennesker reagerer på tab, traumer og død overalt, og hun er bestemt ikke bange for at være ond ved sine karakterer. Nera udvikler sig en del i dette bind, efter hun endelig finder sig et formål. Hun er modig, stærk og stædig, men også nysgerrig, og parat til at gøre alt, for at redde dem hun elsker. Om de vil have det eller ej. Selvom hun stadig er præget af fortidens traumer, og ikke kan forlige sig med et liv i sikkerhed, så begynder hun også at føle håb om en bedre fremtid. Og helst sammen med Bane. Kemien mellem de to fungerer utroligt godt, og selvom de ikke altid er lige gode til at kommunikere, eller respektere hinandens grænser og synspunkter, så kan jeg alligevel ikke lade være med at heppe på dem. Bane udvikler sig også en del undervejs, og jeg kunne rigtig godt lide, at han fik mere scenetid i denne bog. Han er modig, stærk og stædig, men hans følelser for Nera giver ham også problemer undervejs, både i forhold til hende, og i forhold til de andre vampyrelvere. For kan man tillade sig at forelske sig i sin mad? Af de andre bipersoner er jeg stadig vild med Aidan, som dog ikke havde så fremtrædende en rolle i dette bind, og Kirsta, som, selvom hun til tider var øretæveindbydende og arrogant, også kom med nogle virkelig sassy bemærkninger, og, sine blandede følelser til trods, altid var der for Nera når det gjaldt. Også når Bane opførte sig som en idiot. Og lægen Peter, som jeg ikke rigtig brød mig om i sidste bind, fik tilføjet flere nuancer, og endte med at være helt, ja, menneskelig, selvom han nok aldrig bliver min yndlingsperson.
Selvom jeg stadig ikke er zombiefan, så var jeg ret vild med dette bind i serien, hvor forfatteren formåede at få følelser og univers til at gå op i en højere enhed, samtidig med at vi, og Nera, endelig fik svar på nogle af de mange spørgsmål som har luret siden seriens start. Og med den slutning kommer det ikke til at vare længe, før jeg kaster mig over sidste bind i serien. Kan man lide fantasy med gys, zombier, og dystopiske elementer, så er serien bestemt værd at stifte bekendtskab med.

Ingen kommentarer: