søndag den 31. maj 2020

Gråzonen

Gråzonen er 1. bind af paranormal romance-serien Dødefolket, skrevet af Aura Isolde.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget Ulven og Uglen

Becky har boet hos sin faster, siden hun som barn mistede sine forældre. Hun lever et helt almindeligt gymnasieliv med venner, fester og kæreste, men er også plaget af perioder med dårligt humør og nedtrykthed. Becky er sikker på, at hun er ved at blive skør, da hun begynder at høre stemmer, og samtidig ser en fyr som ingen andre kan se, og som tilsyneladende holder øje med hende.
Langsomt finder hun dog ud af, at hun ikke er skør, men i stedet uforvarende er blevet omdrejningspunktet for en gammel konflikt mellem dødemanden Diego og oprøreren Nick, som kæmper om hendes sjæl. Nick har svoret at beskytte hende, men kan han blive ved med at redde hendes liv? Og hvad er det for en mærkelig forbindelse, Becky har til ham?

Jeg havde et lidt blandet forhold til den her bog, for hvor dele af den fungerede rigtig godt, så var der desværre andre dele af den, som jeg ikke var ret vild med.
Sproget er letlæst og flydende, og dialogerne fungerer rigtig godt, selvom der til tider gik lidt for meget snak i det. Men jeg manglede nogle flere beskrivelser til at gøre omgivelserne levende, og især Gråzonen havde jeg svært ved at se for mig.
Universet er originalt og anderledes, og idéen med Dødefolket og oprørerne var interessant, men det hele fik lidt karakter af infodumping, og jeg manglede nogle mellemregninger i forhold til dødefolket og oprørernes evner, Gråzonen, sjælevenner, mm. Og det er synd, for idéen er god.
Handlingen er godt skruet sammen, med et par plottwist undervejs, som virkelig overraskede, men selvom historien er spændende, blev den en smule gentagende undervejs. Der er ellers masser af action, kærlighed, jalousi, intriger, hævn, overnaturlige evner, sorg, død og sygdom, og jeg kunne rigtig godt lide den måde Beckys depressive perioder blev bragt i spil på. Og selvom der til tider var lidt vel meget teenagedrama over det, så kunne jeg virkelig godt lide de dele af historien, som fandt sted i vores virkelige verden.
Personerne er levende og menneskelige, og jeg kunne rigtig godt lide de to hovedpersoner Nick og Becky. De to skiftes til at fortælle historien, hvilket fungerer rigtig godt, fordi man som læser virkelig kommer ind under huden på dem. Nick er besat af tanken om at redde Becky, og bringer sig gang på gang i problemer hos både sine gruppemedlemmer og overordnede, fordi han ikke passer sine opgaver, men i stedet konstant er ude for at redde Becky. Hans fortid giver ham dårlig samvittighed, og den voksende forbindelse med Becky, og de følelser, der følger med, får kun den dårlige samvittighed til at vokse. Becky er psykisk skrøbelig, men forsøger af al magt at passe ind i klassen og blandt vennerne. Forholdet til kæresten Jonathan er ikke perfekt, og hun plages ofte af jalousi, fordi han ikke kan lade være med at flirte med andre piger. Hendes tætteste relation er vennen Sebastian, som altid støtter hende. Men da Becky møder Nick, opdager hun pludselig nye sider af sig selv, som både skræmmer og fascinerer hende, og der går ikke lang tid, før hun også begynder at få følelser for ham. Jeg var dog desværre ikke så vild med romancen mellem Nick og Becky. Dels opstod den meget pludseligt, og dels synes jeg bare ikke, at de passede sammen. De tog begge to nogle virkelig dumme valg undervejs, og samtidig blev det lidt trættende, at Nick konstant var nødt til at redde Becky fra både hende selv og Diego. Og at det samtidig føltes, som om de begge brugte deres venner til deres egne formål, gjorde det det desværre svært for mig at heppe på dem som par. Især fordi jeg hellere ville have set Becky sammen med en af bipersonerne, som for mig var en af de bedste ting ved bogen. Og nej, jeg fortæller ikke hvem, for ikke at spoile historien.
Selvom det ikke var alt, der fungerede lige godt for mig, så var jeg underholdt hele vejen igennem, og slugte bogen på ganske få timer. Kan man lide paranormal romance, er bogen bestemt værd at stifte bekendtskab med, og selvom jeg personligt ikke var så solgt på romancen, så er personerne levende, historien spændende, og så slutter bogen med noget af en cliffhanger, som gør det svært at vente på næste bind.

Ingen kommentarer: