onsdag den 1. januar 2020

Læsestatus for december og 2019

Så gik der endnu en måned, og med den forsvandt også et år, og endda et årti. 
En afslutning betyder tid til at gøre status, og med både en måned og et år bag os, bliver indlægget denne gang lidt længere, end det plejer, da jeg også benytter muligheden på at se tilbage på, hvad 2019 betød for mig - og for bloggen. 
Først gælder det dog decembers læsestatus. 

December var travl arbejdsmæssig. Månedens start betød starten på en ny teamstruktur på arbejdet, nyt team, ny kontorplads, og ny afdelingsleder, og der var meget at forholde sig til, da den nye mødestruktur også trådte i værk.
December bød desværre også på sygdom, startende med influenza og sluttende med en kraftig forkølelse med tilknyttet stemmetab, som forfulgte mig ind i juledagene. Det betød desværre mindre overskud til læsningen, hvilket bestemt ikke var planen, med både readathonsTBR og årslæsestak, der ventede på at blive færdiglæst. Heldigvis fik jeg læst en del både før og efter sygdomsdagene, så jeg alligevel endte med at være tæt på målet. 
December betød selvfølgelig også jul, og alt, hvad der knytter sig hertil. Igen i år fejrede jeg jul hos min bror og svigerinde i Give, og det var fantastisk at opleve, hvordan min nevø og niece oplevede den. Jeg opholdt mig hos dem et par dage, men tog tidligere hjem end først bestemt, i et forsøg på at få min forkølelse til at blive bare lidt bedre, inden jeg skulle på arbejde igen den 27. 
Nytåret blev holdt i forholdsvis stilhed hjemme ved mig selv, med katten, gode bøger og mad, og selvom katten bestemt ikke var tryg ved midnatsbragene, så kom vi da begge godt igennem aftenen. 
December var også måneden, hvor mit helt eget readathon, All Dragons Readathon, løb af stablen, og selvom jeg, som nævnt, ikke nåede helt i mål med min TBR, så nød jeg, for de flestes vedkommende, de bøger jeg fik læst, og jeg er utroligt glad for den opbakning og nysgerrighed, der har mødt readathonet. 
Og så må det vist være tid, til at vise de bøger, jeg fik læst i december, frem. 

Jeg starter med de bøger, jeg fik læst i forbindelse med All Dragons Readathon. Der kommer en endelig opsummering af readathonet en af de nærmeste dage, og jeg vil derfor ikke gå i dybden med bøgerne her, men bare nævne, at jeg fik læst 7 bøger fra min TBR. 
Bøgerne er:

Serien er påbegyndt. 

Serien er påbegyndt og ajour.

Sarah Beth Durst: Fire and Heist

Rachel Aaron: 
Serien er igang. 

Serien er slut.

Muffy Morrigan: Sejlvæveren

Fra min årslæsestak fik jeg færdiglæst 2 bøger. 
De er:

Andy Weir: The Martian

Muffy Morrigan: Sejlvæveren

Derudover fik jeg læst 2 antologier, hvoraf den ene var det tætteste, jeg kom på en decideret julebog, i år. 
Bøgerne er:

Neil Gaiman: Fragile Things

Wolfsbane and Mistletoe

Sidst, men ikke mindst, fik jeg læst 17 tegneserier og graphic novels.
De er:

Jerry Scott og Jim Borgman:
Familiebånd (Zits 9)
Mor er den bedste i verden - på afstand (Zits 11)
Vent ikke for længe med vasketøjet! (Zits 12)
Filip og Sara (Zits 100% 10)

Mort Walker:
Tillykke, general Langsohm! (Basserne 100% 50)
Basserne 1953-1954
Basserne 1955-1956

Gillen, McKelvie, Wilson og Cowles:
Imperial Phase Part 2 (The Wicked + The Divine vol. 6)
Mothering Invention (The Wicked + The Divine vol. 7)
Old is the New New (The Wicked + The Divine vol. 8)

Jim Davis:
Picatto (Garfield 35)
Kogebøger ligger godt på maven (Garfield 37)
Snehunden glammer (Garfield 38)
Garfield giver piben en anden lyd (Garfield 41)
Fart over feltet (Garfield 42)
Garfield på tynd is (Garfield 57)
Garfield overvejer (Garfield 60)

Ialt fik jeg læst 10 bøger og 17 tegneserier/graphic novels. Af dem var 2 antologier, 2 var fra min årslæsestak, og 6 bøger og 3 graphic novels var på engelsk. Jeg fik afsluttet 1 serie, påbegyndt 2, og kom ajour med 1. Så trods sygdom og juletravlhed endte december faktisk med at være en rigtig god læsemåned. 
Hvad der kommer til at ske på bogfronten i januar venter jeg lidt med at fortælle om. Det kommer nemlig i et andet indlæg om læseplanerne for 2020. Men jeg vil i hvert fald have læst nogle af den anmeldereksemplarer, jeg har liggende, og som jeg er kommet temmelig langt bagud med, så jeg kan få ryddet ud i dem, inden vi kommer alt for langt ind i 2020. 

På bogfronten var 2019 et år fyldt både med masser af boglige oplevelser og perioder med manglende læseoverskud, hvilket i perioder betød færre indlæg på bloggen, end jeg kunne have ønsket, og også betød, at jeg endte året med at være en del bagud med læsning og anmeldelse af de anmeldereksemplarer, jeg har fået tilsendt af søde forlag og forfattere. 
Jeg havde fra starten af året sat mit Goodreads-læsemål til 130 bøger, og selvom jeg endte med at læse 148 bøger, og nåede målet allerede i oktober, synes jeg egentlig målet var ganske rimeligt, da jeg, trods måneder med manglende læseoverskud, ikke fik stresset mig selv, og ovenikøbet nåede målet et godt stykke tid før deadline. Det gav også plads til, at jeg kunne få læst nogle af de lidt tykkere bøger med god samvittighed, uden at jeg følte mig presset på antallet, hvad der var rigtig rart. 
Lidt statistik fra Goodreads:



Som man kan se, havde jeg et noget blandet læseår. Jeg fik godt nok læst 148 bøger, fordelt på 47150 sider, men desværre var der også i år flere bøger, som jeg ikke var så begejstret for, og som endte med at få 2 stjerner. Heldigvis ligger langt hovedparten af årets læste bøger omkring 4 og 5 stjerner, selvom man ikke helt kan regne med den rating, da jeg også opererer med halve stjerner, og derfor runder op nogle gange. 
udover bøgerne har jeg læst et hav af tegneserier og graphic novels, så det reelle sideantal ligger en del højere end de førnævnte 47150 sider. 

Jeg havde i 2019 opstillet 3 læseudfordringer til mig selv, med noget blandet succes. 
Den første var en serieudfordring, hvor jeg fra årets start havde skrevet alle de serier ned, som jeg var i gang med, og puttet dem i et glas. Hver måned trak jeg så en serie fra glasset, og meningen var så, at jeg skulle læse videre i serien, og potentielt færdiglæse den. Det gik fint i starten af året, men gik desværre en smule i stå i efteråret. Alligevel har jeg tænkt mig at fortsætte med udfordringen i 2020, da jeg synes, det er en fin måde at komme videre med nogle af de serier, jeg er gået i stå i. 
Den anden læseudfordring lignede serieudfordringen en del. Jeg har ikke været ret god til at få læst mine FairyLoo-bøger, og derfor puttede jeg, fra årets start, alle titlerne i et glas, og trak så en hver måned, som jeg havde to måneder til at få læst, eller bestemme, om jeg stadig var interesseret i. Også denne udfordring var en blandet succes, og gik i stå i sidste halvdel af året. Jeg endte med kun at få læst 2 bøger fra krukken, mens 2 andre bøger røg ud, da jeg simpelthen ikke var interesseret i dem. Jeg kan dog stadig godt lide idéen, og har tænkt mig at fortsætte udfordringen i 2020. Forhåbentlig med større succes. 

Tredje læseudfordring var en årslæsestak på 8 bøger, som enten skulle læses i 2019 eller smides ud. Også denne udfordring var en blandet succes. Jeg endte kun med at få færdiglæst 5 af bøgerne, og fik begyndt på 2 andre, som derfor er fredet. Den sidste bog har jeg til gengæld ingen lyst til at læse længere, og den ryger derfor ud. 
Bøgerne, jeg fik læst, var:

Clausen, Nick: Udvalgt (Den sidste vindrytter 1)

Finderup, Mette: Dødsgudens løgne (Dødsgudens løgne 1)

Morrigan, Muffy: Sejlvæveren

Silvera, Adam: Den dag jeg glemmer

Weir, Andy: The Martian


Bøgerne, jeg fik påbegyndt, er:

Crossley-Holland, Kevin: Kongen i stenen (Arthur 1)

Fletcher, Charlie: Stenhjerte (Stenhjerte 1)


Bogen, jeg ikke fik læst, var:

Ness, Patrick: Mere end det

Jeg oplevede desværre i 2019, at jeg ikke var ret god til løbende at få læst bøgerne, og over halvdelen var stadig ikke læst i december. Derfor tager jeg en pause fra denne udfordring i 2020. 

Derudover havde jeg planer om at deltage i en readalong af George R.R. Martins serie A Song of Ice and Fire. Det var på alle måder en fiasko, og jeg er, på skrivende tidspunkt, stadig ikke nået længere end til side 99 i første bog i serien. 

I 2019 deltog jeg i flere readathons i årets løb. I april og oktober deltog jeg, traditionen tro, i Dewey's 24 Hour Readathon, mens jeg i marts deltog i det første TFF Readathon. April bød på endnu en omgang TomeTopple, mens jeg i december deltog i mit helt eget readathon, All Dragons Readathon. Så vidt kalenderen gør det muligt, har jeg planer om at deltage i dem alle sammen igen i 2020. 

2019 bød også på flere boglige oplevelser, blandt andet bogbloggerbrunch hos Turbine, Fantasyfestival og BogForum. 

På bloggen bød året på endnu et par interviews, ligesom jeg fik en artikel i Vi læser. Derudover lavede jeg i 2019 også månedlige statusindlæg og Book Hauls, hvilket jeg fortsætter med i 2020. Jeg fik også lavet 4 nye Top 10 Lister, og satser på at lave flere i 2020. 

Privat blev 2019 et år, som gik fra den ene yderlighed til den anden. Året startede ellers godt ud, da min  niece blev født 1. januar. Derefter fulgte en katteskabt vandskade i februar, som betød, at mit nyrenoverede køkken måtte have håndværkere på besøg, og var under renovering et godt stykke ind i april. Midtvejs gennem året døde min morfar efter flere års skranten, og et kort sygdomsforløb. Selvom jeg vidste, at det var på vej, og nåede at sige farvel til ham, var det stadig et chok, og sommerferieplanerne blev sat på standby, med en bisættelse i starten af ferien. Efteråret bød på endnu en omorganisering på arbejdet, som trådte i kraft i december, og trak en del på de mentale kræfter. Forhåbentlig falder det hele rigtigt på plads i 2020, så overskuddet kan komme tilbage. 

Til slut vil jeg gerne sige tak til alle de forfattere og forlag som har givet mig så mange dejlige læse- og bogoplevelser i 2019, og ikke mindst til jer, kære læsere, som har fulgt med, kommenteret, og forhåbentlig er blevet inspireret til jeres egne læseoplevelser.
Tak for 2019, og på gensyn i 2020.


Ingen kommentarer: