fredag den 10. januar 2020

Den gådefulde sorte blomst

Den gådefulde sorte blomst er 2. bind af fantasyserien Duftapoteket, skrevet af Anna Ruhe.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Straarup og Co

Efter Luzie, Benno og nabodrengen Mats opdagede det hemmelige Duftapotek, har en ny verden åbnet sig for dem. Luzie er kommet i lære som Duftapoteker, og elsker det. Og den gamle Hanne er blomstret op, efter hun nu ikke længere bliver dopet med glemselsduft.
Men Luzie kan ikke lade være med at bekymre sig for, hvad den flygtede Willem og De Evige kan finde på, nu hvor de ikke længere har muligheden for at skabe udødelighedsduften. Og da meteorpulveret, den allervigtigste ingrediens i fremstillingen af dufte, bliver stjålet, vokser bekymringen.
Luzie og Mats har brug for pulveret, hvis de skal befri Mats' far fra virkningen af den Kærlighedsløse Duft, og samtidig ved de begge, hvilke ulykker pulveret kan medbringe i de forkerte hænder.
Luzie er sikker på, at det er Willem, der står bag tyveriet, og Hanne, Luzie, Mats og Benno sætter alt ind på at finde ham - før det er for sent.
Men ikke alt er, som det ser ud til, og De Evige er mere magtfulde, end de fire kunne forestille sig.

Jeg var vild med første bind i serien, og mine forventninger til dette bind var derfor skyhøje. Desværre levede bogen ikke helt op til første bind, selvom den stadig var rigtigt, rigtigt god.
Sproget er stadig letlæst og flydende, med livagtige og sanselige beskrivelser, som i den grad vækker de forskellige dufte og omgivelser til live. Bogen er endnu en gang fyldt med fantastiske og charmerende illustrationer, som gør både historie og omgivelser levende, og samtidig er bogen utrolig smuk udenpå.
Handlingen er godt skruet sammen, med en del overraskelser undervejs, som gør det svært at gætte, hvad der vil ske. Der skrues op for både tempo og action her i andet bind, og selvom det gør historien nervepirrende spændende, og næsten umulig at slippe, så er det desværre på bekostning af noget af den varme og charme som greb mig i første bind. Historien går næsten for hurtigt, og jeg savnede at se mere til Villa Evie. Også selvom de fremmede lokationer var interessante og godt beskrevne. Udover action og spænding er historien fyldt med intriger, hemmeligheder, dufte, magi, søskenderelationer, venskab, fare og familiekærlighed, og jeg er ret vild med, at forældrene har fået en større rolle denne gang.
Personerne er elskelige og nuancerede, og jeg kan rigtig godt lide, at de ikke er helt så sort-hvide som i første bind. Hovedpersonen Luzie er modig, intelligent og nysgerrig, men har også en tendens til at handle impulsivt, hvilket giver hende en del problemer. Hun er fast besluttet på at redde Duftapoteket, og stoppe De Evige, men også beskyttende over for sin lillebror. Hendes forvirring omkring de følelser, hun har for Mats, er rigtig godt beskrevet, og forholdet mellem de to fungerer utrolig godt. Af bipersonerne var jeg især vild med Mats og Benno. Mats er ligeså modig som Luzie, med samme tendens til at være impulsiv, og med et overvældende ønske om at redde faren fra en kærlighedsløs tilværelse - og få ham hjem igen. Og så er der Luzies lillebror Benno, som, på trods af, at han ikke altid hører efter, er en utroligt sød, hjælpsom og modig dreng, som idealiserer sin storesøster, og er fast besluttet på at hjælpe til, sin alder til trods. Willem får en del flere nuancer her i andet bind, hvilket jeg rigtig godt kan lide, og i det hele taget udvikler bipersonerne sig en hel del undervejs. Eller også er Luzie bare blevet bedre til at opfatte de grå nuancer, i stedet for at se alle som sort/hvide. Uanset hvad, så fungerer det supergodt.
Selvom bogen for mig ikke helt levede op til etteren, så var den stadig utroligt god, og jeg elskede personerne, beskrivelserne, og de fuldstændig uforglemmelige illustrationer. Kunne man lide første bind i serien, må man ikke snyde sig selv for fortsættelsen, og jeg glæder mig allerede til næste bind udkommer på dansk.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: