søndag den 23. august 2020

Top 10 Liste: Uafsluttede danske fantasyserier

I Top 10-Listerne vil jeg give 10 anbefalinger til fantasylæsning, ud fra min egen læsning. 
Top 10 Listerne er ikke i prioriteret rækkefølge, hvor det bedste står øverst, men simpelthen 10 fantasyanbefalinger fra mig til jer.
Rigtig god fornøjelse.



10 uafsluttede danske fantasyserier

Denne liste er den fjerde i en række med fokus på dansk fantasy. Listen kan ændre sig, efterhånden som jeg får påbegyndt eller kommer ajour med flere serier af danske forfattere. For at serierne kan komme i betragtning til listen, skal alle bind endnu ikke være udkommet, og jeg skal selv være ajour med serierne. En forfatter kan kun være repræsenteret en gang på listen. Beskrivelsen stammer fra Goodreads, og er af første bind i serien. De titler, der er anmeldt på bloggen, linker til anmeldelsen. 


Tobias Stenbæk Bro: Et varsel om Storm
3 brødre
2 hemmeligheder
1 sejrherre
Væddermændenes nat er første bind i den dystre fantasyserie Et varsel om Storm; en fortælling om blodige magtkampe, skjult forræderi og fortiede hemmeligheder. Et varsel om Storm er historien om tre riddersønner, hvis drømme brister og ambitioner iturives, da de må forlade deres faders gård og flygte ud i natten. Foran dem venter en farefuld færd gennem det gamle kongerige Agamore, den sidste civiliserede skanse i De Brudte Riger. En rejse, der kan koste dem alt, men også besvare de gåder, der bliver ved at kravle frem fra mulden.
For hvad er det for diabolske symboler, der er skåret ind i panden på de to lig, der findes nær gården? Og hvem er den ukendte ridder, der holder øje med faderens landsby? Og hvorfor plages unge Stormfrik af drømme om et spædbarn og en lyshåret kvinde i et stentårn langt, langt væk?
Kun ved at finde svaret på disse spørgsmål, kan de tre brødre få indsigt i deres egen fortid og få magten til at gribe ud efter den skæbne, de er født til.


Denne serie kommer netop som en overraskelse, hvis I har fulgt bloggen et stykke tid. Jeg er nemlig fuldstændig vild med serien, som efter min mening er noget af det allerbedste danske fantasy for voksne, der bliver skrevet lige nu, både hvad angår worldbuilding, personer og historie. Serien bliver, så vidt jeg ved, på fem bind i alt, men indtil videre er det kun de første to, der er udkommet, og jeg har nydt dem begge.


Julie M. Day: Sagakvartetten
YARA skal indvies i heksenes kreds, men noget går grueligt galt under ritualet. ZOLA står til at blive sin stammes overhoved, men hendes landsby bliver brutalt overfaldet af fremmede mænd på jagt efter slaver. Imens fører PHILIP og TARAN en rolig tilværelse i en lille landsby, men snart vender beslutninger truffet i hovedstadens hjerte op og ned på alting. Kongen af Kalos forhandler sig til en aftale med dværgenes konge og sender sin eneste søn, KRONPRINS CASSIUS, over Salthavet til en skæbne, han ikke selv har valgt. Imens finder den fordrukne eksløjtnant RULF et nyt formål med sin eksistens, da han får et tilbud fra kongen selv, som han ikke kan sige nej til ...

At den her serie er med på listen, kommer næppe som en stor overraskelse, for med sin første trilogi, Grænsen til Trafallas, blev Julie M. Day en af mine absolutte yndlingforfattere, og Af blod og støv cementerede den status, med et fantastisk univers, en uhyggeligt spændende univers og interessante personer. Der udkommer ialt fire bind i serien, og jeg kan næsten ikke vente på bind to.


Karina Laurberg Bidstrup: Nemeria
Hun lå musestille et øjeblik, lod sine øjne vænne sig til mørket. Langsomt kunne hun skimte omridset af en person, der stod lige ved siden af hendes seng. Hendes blik gled langsomt op ad skikkelsen, indtil det fæstnede sig ved det våben, der var hævet over hendes seng. Hendes hjerte hamrede løs nu, men hun skreg ikke. Èn fejl og sværdet ville ramme hende.

I landet Nemeria prøver den unge dronning Aya stadig at forlige sig med at have overtaget tronen efter sin far, da en snigmorder bliver sendt ud for at slå hende ihjel, mens hun sover.

Snigmorderen er Azriel, en sortelver, der bærer slangemærket, som viser alle, at han er udstødt og som forhindrer ham i at søge hjælp noget steds. Azriel er vant til at udføre sit arbejde godt. Så meget desto mere overraskende er det, at han ikke kan få sig selv til at gennemføre mordet…

Attentatet bliver startskuddet på en lang række begivenheder, der fører Aya i krig og lader hende møde forræderi, intriger – og drager!


En anden helt fantastisk uafsluttet fantasyserie er Nemeria. Første bind har efterhånden en del år på bagen, men forfatteren er igang med at skrive på næste bog i serien, og jeg glæder mig helt vildt til at finde ud af, hvad der kommer til at ske.


Gry Kappel Jensen: Rosenholm-trilogien
Det er tidligt om morgenen d. 7. juli, og fire piger fra fire forskellige steder i Danmark er på vej til Rosenholm Kostskole et sted på Sjælland. Alle har de fået en invitation til et informationsmøde på den mystiske skole. Ingen af dem ved, at mødet vil ændre deres liv for evigt …

Da de møder op på skolen, finder pigerne snart ud af, at Rosenholm ikke er et almindeligt gymnasium – det er et sted, der uddanner magikere. En helt ny verden åbner sig for pigerne, der nu skal til at lære deres egne evner at kende, men i løbet af deres første år på skolen vikles de ind i opklaringen af en gammel mordgåde, der truer med at få fatale følger i nutiden.

Roser og violer er første bind i fantasytrilogien Rosenholm – en ny serie til teenagere og y/a-læsere. Den er fyldt med magi, romantik og mystik, og de magiske elementer er bl.a. inspireret af nordisk mytologi, naturmagi og åndemaneri. Som typisk for young adult-romaner er Roser og violer også en coming-of-age-historie, der handler om at finde sig selv, om venskaber og om (forbudt) kærlighed.

Jeg faldt for serien fra første bind, og var derfor heller i tvivl om, at den skulle med på listen her. Seriens blanding af kostskoleliv, mordgåde, nordisk mytologi og magi skabte, sammen med bogens personer og grafiske udtryk, gav tilsammen en virkelig anderledes og spændende læseoplevelse, som gør det næsten umuligt at vente på, at sidste bind udkommer til næste år.


Jacob Kokkedal: Den trofaste bror
Heltenes tid er forbi i Gudshave, og i menneskeriget Sastion langt mod nord er tronarvingen en spinkel dreng, der helst bruger sin tid på at læse. Men bag bjergene i Ushulash truer De Urenes horder med at løbe Gudshave over ende, og der er pludselig mere brug for helte, end der har været i flere hundrede år. Men hvor skal man finde en helt, når Magiens Strømme ikke længere skaber dem? Er vilje nok til at vinde over ondskaben? Og kan man vinde, hvis viljen mangler?

De sidste par år er der begyndt at udkomme flere danske fantasybøger skrevet til voksne, og Den trofaste bror er, efter min mening, en af de bedste og mest gennemførte serier, der er skrevet. Universet et mørkt, personerne nuancerede, og historien grum, og jeg glæder mig helt vildt til at finde ud af, hvordan det hele ender i fjerde bind, som udkommer til september. 


Nathali og Bettina Liane: Awen
Aias liv ændrer sig for altid, da hun finder en forladt kuffert på sit dørtrin. Kufferten fører Aia og hendes tvillingebror, Peter, til det mystiske skib Galathea, der kan sejle mellem magiske verdener. På skibet bliver Aia og andre jævnaldrende uddannede som vogtere af den forunderlige verden Igdrafell. Truslen lurer nemlig altid i form af en gruppe ved navn Morkinskinna. Med kraften over blod og knogler vil de dræbe vogterne og udslette Igdrafell. Aia og Peter giver sig i kast med deres træning som vogtere, men da Aia opdager sandheden om sit ophav, sættes hun for alvor på prøve.
På Galathea trænes hun i at kæmpe mod mørket, men kan hun mon overvinde mørket i sig selv?

Kaldet fra Galathea var en fantastisk start på en serie, som jeg næsten ikke kan vente med at læse videre i. Universet er eventyrligt, fantasifuldt og velgennemført, historien spændende, og personerne interessante, og man kan mærke, at forfatterne har kælet for detaljerne undervejs. Så vidt jeg ved, skal der udkomme fem bind i serien ialt, og jeg kan næsten ikke vente, til bind to udkommer.


Julie Midtgaard: Sprækken til Luscuro
Bålets flammer danser og hvæser.
Jeg vrider mig. Rebene flår i huden.
Tilskuernes messen ætser sig ind i min hjerne: „Heks, heks, heks!“
En mørk sprække flænger ilden med et højt brøl.
Sprækken udvider sig. Flammer, gløder og aske hvirvler ind i mørket.
Jeg bliver slynget samme vej.

I 1600-tallets Aalborg straffes trolddom med døden,
og før 14-årige Gry ved af det, sender en hekseanklage
hende på bålet. Men de glubske flammer brænder
hende ikke som de burde. I stedet tvinger mystiske
kræfter hende på en farefuld rejse til Luscuro;
en magisk verden hærget af ødelæggelse og krig.
Her er der kun én vej frem, og det er at bestå
den livsfarlige elementprøve. Mægtige kræfter lurer,
og snart opdager Gry at hun ved noget som nogen
vil gøre alt for at holde skjult ...

Jeg slugte første bind i serien på ingen tid, og heldigvis havde jeg bind to klar, så jeg kunne læse videre med det samme, for historien var uhyggeligt spændende, og universet så originalt og velgennemført, at jeg slet ikke var klar til at slippe historien eller personerne efter første bind. Serien bliver på fire bind ialt, og heldigvis udkommer bind tre lige om lidt, så jeg kan komme videre med historien inden alt for længe.


Mads Schack-Lindhardt: Stjernekrønikerne
Forestil dig, at alle de verdener, der nogensinde er blevet skrevet bøger om, eksisterer – at de er lige så virkelige, som den verden, du lever i. Og forestil dig, at der findes et sted, der gør det muligt at rejse til disse verdener.

Da Sebastian flytter ind i sin fars afdøde onkels hus sammen med sine forældre, møder han den sære nabo, Martha. Hun er en del af en hemmelig verden, hvorfra man kan rejse ind i bøgerne og ændre deres historier.

Sebastian sendes ud på et eventyr, der overgår hans vildeste fantasi – til en hemmelig verden fuld af magi og forunderlige væsener. Det bliver en farefuld færd, hvor Sebastian skal tage sig i agt – bag hver et hjørne lurer det onde, som kan blive den magiske verdens undergang.

Tir-Nâzrals Arving er første bind af den episke fantasyserie Stjernekrønikerne.

Uddrag af bogen
Sebastian fik kæmpet sig på benene. Han ignorerede kramperne i sin krop og vaklede hen mod døren. Med et brag smækkede den i foran ham. Han greb ud efter dørhåndtaget og trak til, men den rokkede sig ikke.
"Martha!"
Han hamrede på døren.
En hvid stråle af lys skød ud gennem nøglehullet. Han trådte et skridt tilbage og stirrede på døren. Han havde svært ved at få vejret, og det flimrede for hans øjne. Der lød larm inde fra rummet. Han hørte Lharándaz skrige. Nogen rev i håndtaget og sparkede til døren. Et rungende brøl fik den til at ryste, og noget skyggede for den lysstråle, der kom ud af nøglehullet.

Stjernekrønikerne er en serie, som bliver bedre og bedre for hvert bind. Og med fire ud af seks bind udkommet, og et støt stigende niveau, er jeg virkelig spændt på at se, hvor det hele ender. Udover at være utrolig god til worldbuilding, så formår forfatteren også at fortælle en virkelig spændende historie med masser af action, humor, og litterære og popkulturelle referencer. Forhåbentlig går der ikke alt for lang tid, før næste bind udkommer, for jeg er helt klar til nye eventyr med makkerparret Sebastian og Storm.


Lene Krog: Pigen fra Månehøjen
Et svagt minde fortalte Aia, at det ikke var første gang, hun havde oplevet livet svinde. Pludselig dukkede det op ud af tågen. En blodrød genspejling af himlen og en fortabt erkendelse af, at det var sådan, det endte. Ligesom nu.

På Vidar Baltzers ordrer har De Grå taget kontrol over Bragimark og ransager landet for magiske evner. Hekse og marlinge forsvinder på stribe, men i skyggerne hviskes der om oprør.

Aia ved knap, hvem hun selv er. Uden minder eller familie kender hun kun sit vante arbejde i skoven og sin egen isolerede hverdag. Men verden omkring hende kan ikke lade Aia glemme, for uden hendes fortid har Bragimark ingen fremtid.


Pigen fra Månehøjen er en serie, som tog mig med storm allerede da jeg læste førsteudgaven, med levende og nuancerede personer, et gennemført univers og en utroligt spændende historie. Ialt udkommer der tre bind i serien, og forfatteren er lige nu i fuld gang med at arbejde på sidste bind. Og jeg kan næsten ikke vente, for bind to sluttede med en virkelig stor cliffhanger.


Lykke Lindbo: Fanny Fairychild
Tænk, hvis der var en verden parallel med denne – fuld af magi og trolddom og alt det, man tør ønske sig. Men også alt det, man frygter mest? Og tænk, hvis du gennem generationer har været arving til nøglen til dette mysterium?
Fannys mor forsvandt da Fanny var fire år gammel. Seks år senere finder Fanny sin mors gamle dagbog og et magisk spejl i en kiste på loftet. Herfra starter et langt eventyr.

Med hjælp fra dagbogen og en flok legesyge guldsmede, finder Fanny vej til den gamle kone Alfhild på lysningen Carling i den store, tætte skov nær hendes hjem.

Alfhild fortæller Fanny en utrolig historie om en verden fuld af alfer, jætter og nordiske guder – men også ondskab og ulykke.

Med spejlet i hånden og nye venner ved sin side, rejser Fanny gennem Mimers Brønd mod Alfheim. Hun skal advare Kong Frej om Udgårdslokes onde planer. Han vil stjæle spejlet og hemmeligheden bag gudernes evige liv, så han selv bliver til en gud og enehersker over hele verden.

Pludselig skal Fanny kæmpe, ikke blot for sit eget liv, men også for hele menneskeheden. Og samtidig går det op for hende, at hun ikke kender til hele sandheden om sin mors forsvinden …

Jeg faldt oprindelig over serien her, på grund af første binds utroligt flotte cover. Heldigvis levede historien op til dens smukke ydre, for universet var fantastisk, og blandingen af nordisk mytologi, alfer og vores egen verden fungerede virkelig godt. Og med den cliffhanger bind to sluttede med, er det godt, at bind tre nu er lige på trapperne, så jeg endelig kan få slutningen på Fannys historie. 

Ingen kommentarer: