Tir-Nâzrals arving er 1. bind i fantasyserien Stjernekrønikerne af Mads Schack-Lindhardt.
Da Sebastian og hans forældre flytter ind i den afdøde onkels hus sommeren før han skal starte i gymnasiet, ændrer alt sig. Sebastian møder Martha, en sær ældre dame som var nabo til onklen, og opdager snart, at verden er anderledes end han troede. Ikke nok med at bøgerne i Marthas hus opfører sig sært, hun får også gæster fra andre verdener, og før Sebastian ved af det falder han igennem en portal til den hemmelige verden Tir-Nâzral. Men Tir-Nâzral har store problemer. Det kæmpemæssige træ danner samlingspunkt for samtlige litterære verdener, og det er muligt, via træet, at rejse imellem dem. Men portalerne er begyndt at opføre sig mærkeligt, og det er vist nok Sebastians onkels skyld. For onklen er i live, men har valgt at slå sig ned i Eldarahm efter han blev forelsket i en lokal kvinde.
Martha bliver udset til at opsøge Sebastians onkel sammen med elveren Lharándaz og Geldark-krigeren Khraal, og hun vil have Sebastian med på missionen.
Snart er Sebastian midt i sit livs eventyr. Men det er bestemt ikke ufarligt, for en gammel fjende er vendt tilbage fra de døde og truer selve Tir-Nâzrals eksistens. Sebastian får brug for alt sit mod og sine gryende magiske evner hvis han skal slippe fra det med livet i behold.
Bogen er et anmeldereksemplar fra forfatteren og Forlaget mellemgaard.
Bogen er spændende, og indeholder alle de klassiske fantasyelementer. Det myldrer med eventyrlige verdener, drabelige krigere, onde skurke, overnaturlige væsener, drager og masser af magi, og en blandet gruppe helte som skal redde verden. Tempoet er højt, med masser af action, og historien fortælles i et letlæst og flydende sprog. Handlingen er godt skruet sammen, og selvom man kan mærke at forfatteren er inspireret af såvel Ringenes Herre som DragonLance-serien og Harry Potter - skurken mindede mig for eksempel temmelig meget om Voldemort - formår historien alligevel at være helt sin egen. Jeg er vild med idéen om at alle litterære verdener findes i virkeligheden og får deres eget liv, og at man kan rejse ind i dem. For hvem vil ikke gerne besøge MiddleEarth eller Hogwarts? Og så synes jeg det var ret sjovt at enkelte litterære personer optrådte som bipersoner i bogen. Jeg kunne dog godt have tænkt mig nogle flere beskrivelser af omgivelserne i Eldarahm, og lidt mere uddybning af bogens univers, for eksempel nogle forklaringer på de magiske love og lidt mere baggrundshistorie for Tir-Nâzral, da tempoet en gang imellem bliver lige højt nok, og det føles som om det bliver taget for givet at læseren ved mere om universet end det i hvert fald var tilfældet for mig. Men måske kommer det i de senere bind i serien.
Personerne er, for størstedelens vedkommende, realistiske og menneskelige, men enkelte af bipersonerne virker lidt flade. Jeg kom hurtigt til at holde af hovedpersonen Sebastian som har sine klare meninger om hvad der er rigtigt og forkert, og som vil gå langt for sine venner og familie. Han udvikler sig undervejs i bogen i takt med at han lærer sine evner og sin historie bedre at kende, og går fra at være en egentlig temmelig almindelig ung fyr til at være en rigtig helt.
Kan man lide klassiske fantasyhistorier, og elskede man DragonLance-serien, vil man også kunne lide den her bog. Jeg nød at læse den, og glæder mig allerede til de næste bind i serien.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar