lørdag den 15. august 2020

Muskler og Magi

Muskler og Magi er en samling af 29 fantasyhistorier, skrevet af Thomas Arnt.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Ulven og Uglen

Det går bestemt ikke stille for sig, når makkerparret krigeren Thyban og troldmanden Mithrados drager på eventyr i en farefuld verden fyldt med magi, skjulte skatte og fjender.

Muskler og Magi opstod oprindeligt tilbage i 2018, som en del af #februaryfiction på forfatterens Instagram-profil, og de to helte er siden vendt tilbage hver februar med nye eventyr. Jeg har fulgt de to herrers eventyr næsten fra starten, så da jeg fandt ud af, at der var en bog på vej med hele første sæson, som ovenikøbet var illustreret, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle have fat i den. Og jeg blev bestemt ikke skuffet!
Sproget er letlæst, flydende og humoristisk, og forfatteren formår, med ganske få ord, at få såvel verden som personer til at fremstå lyslevende for læseren. Selvom inspirationen fra klassiske fantasyfortællinger og rollespil er tydelig (og Thyban og Mithrados selv kommenterer på det undervejs), så er historierne alligevel helt deres egne, og jeg elskede dem alle. Jeg lo, så tårerne trillede, og ikke mindst personernes direkte henvendelser til læseren og bashing af egen skaber, gjorde læsningen til en fornøjelse.
I og med at bogen består af 29 mikroeventyr, er det lidt svært at komme med et samlet resumé, så derfor får I denne gang kun en ganske kort omtale. Hvert eventyr er en afsluttet historie på præcis 100 ord, og følger krigen Thyban og troldmanden Mithrados på deres forskellige eventyr. Og de to herrer kommer vidt omkring: Skattejagter, orknedslagtninger, krobesøg, fangekældre og sumpe krydres med masser af sex, vold, og alkohol, mens Thyban og Mithrados gør verdenen usikker, kroerne rigere, og bidrager til udhusenes stank.
På trods af historiernes længde, formår forfatteren alligevel at få universet til at fremstå sammenhængende og logisk, med guder, magi, forskellige væsener, og hele to sole. Man kan tydeligt mærke forfatterens kærlighed til fantasygenren, samtidig med, at bogen er herligt politisk ukorrekt, og på ingen måde følger den klassiske fantasys tendens til at fade ud eller springe over mindre "lækre" episoder, eller lade heltene begå utroligt dumme fejl undervejs. Det er gakket, morsomt, nørdet, og helt igennem fantastisk læsning.
Hver historie er illustreret af Rie Nim, og man kan mærke, at hun har moret sig med opgaven, for illustrationerne oser af humor, og fanger de to heltes mindre heldige sider lige på kornet, hvad enten de drikker sig plakatfulde, slagter orker, har sex, eller kommer til at slå deres hjælpere ihjel.
Eneste lille men er, at jeg ville ønske, at bogen havde været lidt større i formatet, og i hardback, da det ville have hævet bogens lækkerhedsniveau lige det ekstra, hvilket den helt klart fortjener, og samtidig gjort det sværere for bogen at "gemme" sig på hylden. Det trækker dog ikke ned på hverken indholdet eller underholdningsværdien.
Muskler og Magi er magisk, underholdende, og helt sin egen, og vender kærligt fantasygenren på hovedet, med to helte, som hverken er fejlfrie eller politisk korrekte. Bogen er til de voksne fantasynørder, og kan læses igen og igen, hvilket gør ventetiden til næste sæson af de to heltes eventyr starter i februar lidt lettere at udholde. Og så krydser jeg ellers fingre for, at forlaget også udgiver de næste sæsoner i illustreret udgave, for hold op, hvor fungerer det bare godt! Mere Muskler og Magi tak! Og en klar anbefaling herfra.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: