mandag den 28. januar 2019

Fanny Fairychild og det magiske spejl

Fanny Fairychild og det magiske spejl er 1. bind i fantasyserien om Fanny Fairychild, skrevet af Lykke Lindbo.

Fannys mor forsvandt, da hun var fire år, og hverken Fanny eller hendes far er kommet sig over savnet. Selvom faren har giftet sig igen, er han sjældent hjemme, og stedmoren overser tit Fanny til fordel for sine egne børn, og sine tv-serier.
Det gør dog ikke Fanny så meget, da hun foretrækker at være alene i naturen eller på høloftet.
Kort før sin 11 års fødselsdag finder Fanny en kiste på loftet. Kisten indeholder hendes mors dagbog og et mærkeligt spejl.
Med hjælp fra dagbogen opsøger Fanny den gamle kone Alfhild, som bor dybt inde i skoven. Alfhild kendte hendes mor, og fortæller Fanny, hvordan moren brugte spejlet til at rejse mellem forskellige verdener. Og nu er Fanny nødt til at overtage sin mors opgave, og opsøge guden Frej, før onde kræfter får fat i spejlet.
Snart er Fanny langt hjemmefra, i en verden fyldt med farer og magi. Og det er langt fra sikkert, at hun nogensinde kommer hjem igen.

Jeg opdagede faktisk den her bog via Instagram, hvor jeg faldt for forsiden og titlen. Det var også her, jeg fandt ud af, at forfatteren ville have bogen med til BogForum, selvom den først officielt udkommer i dag (28/1 2019), og jeg tilbragte derfor lang tid med at lede efter forfatterens stand til BogForum, så jeg kunne få bogen med mig hjem.
Og det var bestemt ikke spildt, for udover at bogen er utroligt smuk udenpå, så gemmer den også på en rigtig god historie indeni.
Sproget er letlæst og flydende, og selvom der desværre har sneget sig et par enkelte stavefejl ind hist og pist, så er det ikke noget der skæmmer bogens levende beskrivelser, eller ødelægger læserens  forståelse af historien. (NB. Dette er et forhåndseksemplar - stavefejlene skulle være blevet rettet i den endelige udgave af bogen). Forfatteren har formået at skabe en næsten poetisk eller drømmende stemning, som giver fortællingen en helt særlig hjertevarm tone - trods uhyggen undervejs.
Handlingen er godt skruet sammen, og historien er spændende, og fyldt med magi, nordisk mytologi, alfer, og en god portion action. Men det er også en historie om sorg og savn, om at leve i uvished, og om at være udenfor og anderledes, såvel i skolen som i sin egen familie. Blandingen af nordisk mytologi, alfer og vores egen verden fungerer rigtig godt, og det er virkelig et spændende univers, som forfatteren har fået strikket sammen. Og så slutter bogen med noget af en cliffhanger. Eneste anke er, at det hele måske går lidt vel hurtigt undervejs. Jeg kunne i hvert fald godt have tænkt mig lidt flere beskrivelser og lidt mere tidsforbrug undervejs, men det vil næppe være noget der generer den primære målgruppe - snarere tværtimod.
Personerne er levende og nuancerede, og jeg kunne ikke lade være med at holde af såvel helte som skurke. Hovedpersonen Fanny er en stille pige, som føler sig udenfor både i skolen og derhjemme. Hun har ingen venner, og selvom hun gerne vil have det, så har hun intet tilfælles med klassekammeraterne, og vil hellere tilbringe sin tid alene på høloftet, i naturen, eller hos sin demente mormor på plejehjemmet. Hun savner sin mor, og savnet bliver ikke mindre af, at faren næsten aldrig er hjemme, men i stedet overlader hende til hendes stedmor, stedbrødre og halvlillesøster. Da hun finder morens dagbog, føler hun endelig, at hun lærer moren at kende, og samtidig opdager hun, at der måske ligger mere bag morens forsvinden, end hun troede. Hun må lære at finde sin indre styrke, og finde ud af, hvem hun kan stole på, hvis hun skal overleve mødet med den anden verden. Af bipersonerne var jeg især glad for den gamle kone Alfhild (ikke mindst på grund af historien om tekopperne), jætten Agner som man aldrig helt ved, hvor man har, og alfen Elvy. Og så kunne jeg ikke lade være med at sympatisere med Fannys far, hvis sorg både får ham til at holde fast i sin forsvundne kones gård, og samtidig driver ham væk hjemmefra, og Fannys stedmor Ena, som savner sin egen familie, og måske føler sig en smule glemt blandt sin mands tidligere kones ting.
Alt i alt en rigtig god læseoplevelse, som varmt kan anbefales. Er man vild med alfer og nordisk mytologi, er bogen helt klart værd at stifte bekendtskab med, og jeg glæder mig allerede til at læse videre i serien.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: