torsdag den 9. april 2020

Get to Know the Fantasy Reader Book Tag

Påskesolen skinner, og efter at have slået græs i går, er jeg temmelig flad i dag. Det skal dog ikke forhindre mig i at besvare dette book tag, som jeg faldt over for et stykke tid siden, og samtidig fortælle jer lidt om mig selv som fantasylæser.
Hvis I har fulgt bloggen et stykke tid, ved I, at min yndlingsgenre over dem alle er fantasy. Jeg har elsket genren, siden jeg var barn, og i hvert fald 90% af de bøger, jeg læser, er fantasy. Derfor var jeg heller i tvivl om, at jeg skulle besvare dette book tag, da jeg faldt over det. Book tagget hedder Get to Know the Fantasy Reader Book Tag, og er skabt af booktuberen The Book Pusher, som har taget udgangspunkt i et tag for romance-læsere. Det originale tag kan ses her. Der er 10 spørgsmål ialt, og ligesom i originalen, er de på engelsk.
Og lad os så komme igang.

1. What is your fantasy origin story? (How you came to read your first fantasy novel)
I virkeligheden er det hele min mors skyld. Da jeg var barn (jeg har nok været omkring 8 år), læste hun Hobbitten af J.R.R. Tolkien højt for mig, og lige siden har jeg elsket genren. Da jeg selv lærte at læse, gik jeg på jagt efter bøger, der mindede om den, og selvom jeg ikke kan huske, præcis hvilken fantasybog, jeg læste som den første, så har nogle af de første bøger uden tvivl været serien Skovlandet af Thore Hansen, Terry Pratchetts trilogi Gnomernes flugt, Diana Wynne Jones' Et fortryllet liv (Chrestomanci 1) og serien DragonLance: Krøniker af Margaret Weis og Tracy Hickman.

2. If you could be the hero/heroine in a fantasy novel, who would be the author and what’s one trope you’d insist be in the story? 
Uden tvivl J.R.R. Tolkien. For mig er hans univers det ultimative fantasyunivers, og selvom jeg næppe ville overleve oplevelsen, så skulle historien indeholde en episk rejse/quest, der fører mig rundt i hele hans fantastiske verden.

3. What is a fantasy you’ve read this year, that you want more people to read? 
Jeg har faktisk to bøger til dette spørgsmål, fordi jeg simpelthen ikke kan vælge imellem dem. Begge var fantastiske læseoplevelser, selvom de er meget forskellige. Bøgerne er Urmageren i Filigree Street (Urmageren i Filigree Street 1) af Natasha Pulley og Elementprøven (Sprækken til Luscuro 1) af Julie Midtgaard, og begge har jeg allerede anbefalet på det varmeste her på bloggen.

4. What is your favorite fantasy subgenre? What subgenre have you not read much from? 
Det kommer først og fremmest an på, hvad der menes med undergenre. Er det den overordnede inddeling i high og low fantasy, er svaret high fantasy. Er det undergenrerne til dem, så er svaret episk fantasy, tæt fulgt af urban fantasy. Undergenrer jeg ikke har læst så meget fra, er Weird West Fantasy (fantasyromaner i det vilde vesten), romantisk fantasy (som i kærlighedsromaner i fantasyforklædning) og Wuxia fantasy (kinesisk fantasy med kampsportselementer).

5. Who is one of your auto-buy fantasy authors?
Jeg har mange, men den forfatter, der har været på listen længst, er Tamora Pierce.

6. How do you typically find fantasy recommendations? (Goodreads, Youtube, Podcasts, Instagram..) 
Jeg finder dem lidt over det hele. Bogblogge og Youtube er nok de steder, jeg finder flest, men også Goodreads og kollegaanbefalinger står for en god del.

7. What is an upcoming fantasy release you’re excited for? 
Der er flere, men nogle af dem er Af blod og støv (Sagakvartetten 1) af Julie M. Day, Forglem mig ej (Rosenholmtrilogien 2) af Gry Kappel Jensen, Zinvaris Dyb (Stjernekrønikerne 4) af Mads Schack-Lindhardt og Peace Talks (Dresden Files 16) af Jim Butcher.

8. What is one misconception about fantasy you would like to lay to rest?
At fantasy ikke er en rigtig litterær genre, og kun er for børn. Jeg forstår ikke, hvorfor det som voksen tilsyneladende kun er fint og accepteret at læse eksperimentel eller prisvindende skønlitteratur, i stedet for faktisk at nyde det, man læser. Hvorfor skal læsning være kedeligt, bare fordi man er voksen? Og det med, at fantasy ikke kan tage aktuelle eller alvorlige emner op, er også noget vrøvl. Faktisk gør underliggende temaer i fantasy mere indtryk på mig, end de samme temaer gør i en prisvindende, finkulturel, såkaldt litterær bog, fordi temaerne netop bliver pakket ind, i stedet for at blive smidt i hovedet på en under læsningen, og man derfor har friheden til at danne sig sine egne meninger og overvejelser undervejs. Jeg kan faktisk tænke selv, og jeg vil hundrede gange hellere læse om drager, end kede mig med socialrealisme. Og ja, jeg er en omvendt snob på det område.

9. If someone had never read a fantasy before and asked you to recommend the first 3 books that come to mind as places to start, what would those recommendations be?
Det kommer an på, hvem det er, der spørger. Er det et barn, vil svaret være noget andet, end hvis det er en ung eller voksen, der spørger, ligesom det også kommer an på, hvad folk ellers kan lide at læse. Men tre bøger, som kan anbefales til (næsten) alle aldersgrupper, er Hobbitten af J.R.R. Tolkien, Harry Potter-serien af J.K. Rowling og Løvindens sang-serien af Tamora Pierce.

10. Who is the most recent fantasy reading content creator you came across that you’d like to shoutout?
Den nyeste fantasyentusiast jeg er faldet over, er Mike fra booktube-kanalen Mike's Book Reviews. Han er både underholdende og grundig, og jeg har allerede fået en del anbefalinger fra ham, som jeg skal have kigget nærmere på.


Det var så min version af Get to Know the Fantasy Reader Book Tag. Jeg håber, I kunne lide det, og har I lyst til at lege med, er I meget velkomne.

Ingen kommentarer: