lørdag den 18. juli 2020

Just One Damned Thing After Another

Just One Damned Thing After Another er 1. bind af science fiction-serien The Chronicles of St. Mary's, skrevet af Jodi Taylor.

Madeleine Maxwell har en PhD i historie, men har endnu ikke fundet drømmejobbet. Så da hendes gamle lærer dukker op, for at headhunte hende til St. Mary's Institute of Historical Research, tager hun imod tilbuddet.
Jobbet viser sig dog hurtigt, at være langt farligere - og mere spændende - end Max på nogen måde kunne have forestillet sig. For St- Mary's historikere nøjes ikke med at læse om historiske begivenheder - de opsøger dem! Og nogle gange har besøgene en dødelige udgang for historikerne, når Historien selv modsætter sig ændringsforsøg.
Og det går snart op for Max, at det ikke kun er Historien, hun er oppe imod. For St. Mary's er ikke de eneste, der kan rejse i tiden, og deres modstandere er langt farligere - og mere skruppelløse - end de kaosskabende historikere.

Jeg har ønsket at læse bogen her, siden jeg hørte om den første gang, og selvom den ikke helt levede op til mine forventninger, så var den stadig rigtig god, og lægger i den grad op til de næste bind i serien.
Sproget er letlæst og flydende, og selvom det er fyldt med både historiske og videnskabelige termer, så er det stadig letforståeligt. Beskrivelserne er livagtige, og såvel instituttet som de forskellige tidsperioder fremstår realistisk og levende for læseren. Og så er bogen fyldt med humor, som flere gange fik mig til at le højt.
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med twists, som gør det svært at regne ud, hvad der vil ske. Historien er spændende, og fyldt med action, tidsrejser, kærlighed, lidenskab for historien, videnskab, intriger, forræderi, venskab og masser af te, krydret med vold, død og voldtægtsforsøg. For mig var der dog lidt for meget handling til den ene bog, og selvom historien hænger godt sammen, så fungerede overgangene mellem de forskellige handlingselementer ikke helt for mig, og jeg tror, det ville have fungeret bedre, hvis bogen var blevet delt op i flere bind. Især fordi det meste af bogens handling alligevel føles som et oplæg til de næste bind i serien, mens St- Mary's formål og ansatte præsenteres for læseren, sammen med hovedkonflikten. Det ændrer dog ikke på, at bogen var virkelig god, og jeg både græd og grinede mig igennem den.
Personerne er levende, menneskelige og nuancerede, med egne motiver og historier, og især hovedpersonen Max faldt jeg for. Hun er intelligent, loyal og, selvom hun har det svært med følelser, har hun et varmt hjerte. Selvom hun til tider kan være temmelig naiv hvad angår andre mennesker, så er hun villig til at gøre alt, for at redde dem, hun holder af. Og så er hun ikke bange for at sige sin mening. Af bipersonerne holdt jeg især af Chief Farrell, som både gemmer på en tragisk fortid og uventet lidenskab, og kemien mellem ham og Max fungerede utroligt godt. Jeg kunne også rigtig godt lide Max' medstuderende og de andre historikere, som hver især havde masser af mod og en fælles lidenskab for historien, og elskede at hade IT-afdelingens leder Isabella Barclay med hendes kontrolfreak-tendenser og hell has no fury-følelser.
Alt i alt var Just One Damned Thing After Another en rigtig god seriestarter, og jeg glæder mig allerede til at læse næste bind. Er man vild med tidsrejser, britisk humor og excentriske personer, så kan bogen kun anbefales.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: