mandag den 19. april 2021

Mørkehav

Mørkehav er 1. bind i den dystopiske fantasyserie Dag 0, skrevet af Annemette Gravgaard Larsen. 

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Straarup og Co

Lasse skal passe sin syvårige lillesøster Elli, mens forældrene er med hans tvillingesøster til ridestævne på Fyn. Han er ikke ligefrem begejstret, da han havde planlagt at tilbringe weekenden sammen med sin veninde Lea, før hun flytter til København. 
Lea lover at kigge forbi, men det hyggelige besøg bliver ødelagt, da de møder Storm og Anders fra Lasses parallelklasse. Før Lasse ved af det, har Lea og Elli sagt ja, til at mødes med drengene om aftenen, og undersøge en gammel bunker. Ved et uheld smækker døren, da de er kommet ind, og gruppen er spærret inde. Og da det lykkes dem at bryde ud, er alt forandret. Byen er forladt, og de fem er helt alene uden strøm eller nogen anelse om, hvad der er sket.
Sammen beslutter de sig for at forlade byen og lede efter deres familier. Men rejsen viser sig snart, at være farligere end de havde troet, og kun ved at holde sammen, har de en chance for at overleve, og finde ud af, hvad der er sket. 

Hold da op, hvor var den her bog bare god! Creepy, nervepirrende, og uhyggeligt spændende, og næsten umulig at slippe. Og selvom bogen kan være svær at genrebestemme, da den har både gyser-, dystopiske og fantasyelementer, så fungerede blandingen rigtig godt. 
Sproget er letlæst og flydende, med troværdige beskrivelser og flere popkulturelle referencer undervejs, som var med til at gøre verdenen genkendelig. Forfatteren er utroligt god til at skabe stemninger af krybende uhygge, og som læser følte jeg mig, ligesom Lasse og de andre, som Palle alene i verden, mens de velkendte omgivelser blev forvandlet til en spøgelsesby, der direkte emmede af forladthed. 
Handlingen er godt skruet sammen, og selvom jeg gættede et par twists undervejs, så kom langt de fleste af dem fuldstændig bag på mig. Historien er uhyggeligt spændende, og fyldt med action, mærkelige rovdyr, mystiske begivenheder, kampen for overlevelse, mod, fare, søskendeforhold og venskab, i en verden, der pludselig har forandret sig. Og så slutter den med den ondeste cliffhanger, der gør det næsten umuligt at vente på næste bind.
Personerne er levende, menneskelige og nuancerede, og dynamikken mellem de fem er utroligt godt beskrevet. Hovedpersonen Lasse er ham, der fortæller historien, og jeg kom hurtigt til at holde rigtig meget af ham. Han er modig, tænker hurtigt, og er fast besluttet på at beskytte sin lillesøster. Forholdet mellem Elli og Lasse er troværdigt, og præget af lige dele beskyttelse og storebrorirritation fra Lasses side - og en god portion stædighed og oprør fra Ellis. Lasse plages også af mærkelige drømme, og føler sig en smule truet af de to andre drenge i gruppen, hvilket ikke mindst skyldes hans venskab med Lea, og den interesse, hun viser for især Storm. Lea er modig, intelligent og loyal over for Lasse, men kommer også til at befinde sig i rollen som mægler mellem Lasse og de to andre drenge, hvilket besværliggøres af hendes interesse i Storm, som, måske, måske ikke, er af romantisk karakter. Storm og Anders er venner, og selvom de på overfladen er meget forskellige, så har de begge problemer på hjemmefronten. Storm er lederen af de to, hvilket nok også hører med til konflikterne med Lasse, mens Anders bakker op. Men selvom de kan virke lidt trælse - i hvert fald set med Lasses øjne - så viser de begge to mod, når det gælder, og er i stand til at tage kampen op. 
Sidst, men ikke mindst, er jeg nødt til at nævne bogens flotte omslag, som i den grad rammer plet hvad angår bogens dystre og mørke stemning, og samtidig har nogle virkelig flotte lakeffekter, der gør den lige det lækrere at se på. 
Mørkehav var en fantastisk og virkelig creepy læseoplevelse, og jeg kan næsten ikke vente på, at næste bind udkommer. Hvad enten man er til gys, dystopiske fortællinger eller fantasy, så kan bogen her kun anbefales. Jeg er fan!

Ingen kommentarer: