lørdag den 3. april 2021

De syv magter

De syv magter er en fantasybog skrevet af Diana Wynne Jones. 

Howard lever et helt almindeligt liv sammen med sine forældre og sin irriterende lillesøster Skrappe. Lige indtil den dag, hvor han kommer hjem, og finder Goonen i køkkenet. Goonen siger, at Howards far skylder hans chef Archer 2000, og nægter at forsvinde, før han får dem. 
Det hele bliver endnu mere mærkeligt, da det viser sig, at det er 2000 ord, Howards far skylder Archer. Men selvom Goonen får ordene, så dukker han snart op igen, og før Howard ved af det, er han og hans familie blevet indblandet i et familieslagsmål mellem de syv magikere, der styrer byen, og som har siddet fast i byen de sidste 13 år. 
Howard må finde ud af, hvem af de syv magikere, der står bag, hvis han skal redde sin familie. Men det er ikke helt nemt, for ingen af magikerne spiller med åbne kort, og alle har de rettet øjnene mod Howards familie. 

Diana Wynne Jones er en af mine absolutte yndlingsforfattere, og De syv magter er en af mine yndlingsbøger fra hendes hånd. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har genlæst den, og jeg nyder den lige meget hver gang. 
Sproget er letlæst, flydende, og fyldt med humor af den stilfærdige, varme, britiske slags, som jeg holder virkelig meget af. Beskrivelserne er livagtige og humoristiske, og forfatteren leger utroligt meget med sproget, hvilket også slår igennem i den danske oversættelse. 
Bogens univers er originalt og magisk, og idéen om syv magikere, der styrer en hel by, og har fordelt de forskellige områder mellem sig, fungerer rigtig godt.
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists undervejs, og historien er spændende og fyldt med magi, intriger, forræderi, hemmeligheder, tidsrejser, magtbegær og familieslagsmål. Det er en historie om at finde sig selv, og om ordets magt. Men først og fremmest er det en historie om familie, og hvad der skaber en familie. 
Personerne er levende, menneskelige og nuancerede, og jeg holder utroligt meget af både hovedpersonen Howard og hele hans familie. Howard er modig, loyal og elsker sin familie, og selvom hans lillesøster Skrappe ofte irriterer ham, så er han altid klar til at beskytte hende. Af bipersonerne holder jeg især af Howards far. Han er distræt, stædig og temperamentsfuld, men også fast besluttet på at gøre det rigtige - uanset hvad det koster. Og så elsker han sin familie. Skrappe er på mange måder den irriterende lillesøster. Hun er stædig, uopdragen og ikke bange for at bruge sin storebror til at løse hendes problemer, men hun er også modig og kvik. Og så er der de syv magikere, der styrer byen, og som hver har deres egne særpræg og stærke personligheder. De er magtbegærlige, egoistiske, selvglade og vant til at få deres vilje, og bruger lige så meget tid på at kæmpe mod hinanden, som på at misbruge deres magt. Fælles for dem alle er deres ønske om at finde ud af, hvem der står bag deres fastlåsning i byen, og de er ikke blege for at bruge alle midler, for at få Howards far til at overgive sig. 
De syv magter er en fantastisk urban fantasy-historie, som, selvom den er skrevet til børn, helt klart også vil more voksne læsere, på grund af de mange ordspil og skønne personer, der fylder bogen. Er man, som jeg, vild med britisk fantasy, eller er man allerede fan af forfatteren, vil man bestemt ikke blive skuffet, og jeg kan kun anbefale bogen. 

Ingen kommentarer: