søndag den 22. april 2018

Blind passager

Blind passager er 1. bind af science fiction-serien SpaceTeam15 skrevet af Jacob Oliver Krarup.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Calibat

William er, sammen med andre unge, optaget på Astronautskolen i Ribe. Han er dygtig i skolen, men har ingen venner, og føler sig ensom. Han er forelsket i skolens kønne pige Amalie, men hun ser ham overhovedet ikke, og er i stedet sammen med klassens flotteste fyr, Søren.
I et forsøg på at imponere Amalie, siger William ja til at liste sig ombord på en rumfærge, og se den indefra. I sidste ende er det kun Amalie og William der tør snige sig ombord. Men de havde ikke regnet med, at færgen pludselig ville lette - med dem ombord.

Jeg modtog bogen som en overraskelsespakke fra forlaget, og da jeg så at den foregik i Ribe, var jeg meget spændt på at læse den.
Selvom Ribe ikke fylder ret meget i bogen, så synes jeg alligevel idéen om et Rumfartscenter i Danmarks ældste by er ret sjovt fundet på. Og idéen om, at menneskene vender sig mod rummet på grund af mangel på ressourcer er også god.
Sproget er enkelt og letlæst, og selvom man godt sprogligt kan mærke at bogen henvender sig til en yngre målgruppe, så bliver der aldrig talt ned til læseren. Tværtimod myldrer det med tekniske betegnelser, og man kan mærke, at forfatteren har lavet en del research på forhånd. 
Personerne er levende, og selvom det kun er William man for alvor lærer at kende, så er bipersonerne godt beskrevet, omend en anelse klicheagtige, med den toptrænede, populære fyr (Søren), og den rige og smukke pige (Amalie), som er øverst i hierarkiet. Hovedpersonen William er intelligent og dygtig i skolen, men også ensom, og har det svært socialt. Han vil så gerne gøre indtryk på Amalie, men ved ikke hvordan, og det gør det ikke nemmere, at hun er interesseret i Søren, som er hans diametrale modsætning, og tit er på nakken af ham. De indbyrdes relationer mellem William og hans klassekammerater var rigtig godt beskrevet, og det gjorde det nemt at identificere sig med Williams situation i klassen.
Handlingen er godt skruet sammen, og historien er fyldt med spænding, action, kærlighed, rumfærger, farlige missioner og almindeligt skoleliv. Det er en historie om at føle sig udenfor, og om at være forelsket i en uopnåelig pige, men også en historie om mod, intelligens og uheld. Enkelte dele af plottet virkede en anelse urealistiske (her tænker jeg især på Rasmussens problem, da jeg er ret sikker på, at astronauter ikke normalt får lov til at rejse, hvis deres helbred ikke er i top), og samtidig mindede historien mig en del om filmen Armageddon. Det ændrer dog ikke på, at historien er spændende, og er man interesseret i rumfærger og teknik, vil man garanteret elske bogen.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: