mandag den 2. april 2018

The Good Goblin

The Good Goblin er 1. bind i en fantasyserie af samme navn, skrevet af David McElroy.

Ben er ikke som de andre gobliner. Som den yngste søn af goblinernes leder hører han til blandt adelen, men alligevel er han foragtet af goblinerne. For Ben har ingen store magiske evner eller lyst til at være ond over for menneskene. I stedet er han dybt fascineret af mennesker, og tilbringer al sin tid med at læse bøger fra menneskenes verden i smug.
En dag beslutter han sig for at drage ud for selv at opleve menneskenes verden. Men da det er forbudt for gobliner at blande sig med mennesker, må han flygte, og han ender med at slå sig ned i Saint Louis. Han opdager dog hurtigt, at mennesker ikke ligefrem er hjælpsomme over for gobliner, og i stedet bliver han betragtet med had og mistro. Men selvom Ben ikke giver op, og ender med at få et job, er han stadig alene. Og så sker der noget.

Bogen er snarere en lang novelle, end en decideret roman. Den er meget kort, også lidt for kort, men absolut velskrevet. Sproget er flydende og letlæst, og har mere karakter af en historie der bliver fortalt, end af en nedskrevet fortælling. Der mangler nogle beskrivelser, og det gør universet en smule udefinerbart. Men samtidig forstærker det oplevelsen af en mundtlig fortælling, så det gjorde faktisk ikke så meget.
Handlingen er sammenhængende, og historien er fyldt med litterære referencer, fordomme, rodløshed, søgen efter identitet, ensomhed, magi og et uventet venskab. Fortællinger spiller en stor rolle i historien, og selvom slutningen gik lidt for hurtigt, kunne jeg meget godt lide den.
Personerne er levende og menneskelige, men, med undtagelse af Ben, ikke voldsomt nuancerede. Jeg holdt meget af Ben. Hans søgen efter et bedre sted, og hans ønske om et hjem hvor han hører til, er dybt rørende. Hans håbefuldhed, venlighed og belæsthed gør ham til et dejligt bekendtskab, og mødet med Maribel og deres begyndede venskab er rigtig fint beskrevet.
Alt i alt en fin novelle med en fin morale om fordomme, venskab og drømme, skrevet på en måde, så man næsten følte man fik fortalt historien. Selvom historien var for kort, var den stadig god, og jeg kunne godt finde på at læse mere af forfatteren på et tidspunkt.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: