søndag den 29. april 2018

Tangs saga 1+2


Tangs saga 1+2 er en fantasyserie skrevet af Jan Lyderik, og består af Alene på vej og Vejen til Kanta.

Den unge dværg Tang er i lære hos sin far som smed. Sammen med sin familie bor han i en lille by i bjergene. Da Tangs far opdager spejlmalm i bjerget, er det tegnet på nye tider for bjergbyen. Tang bliver af sin mor sendt på en rejse, for at finde ud af, om man kan skaffe tømmer til byen fra de ukendte egne i nordvest. Men vejen er lang og farefuld, og undervejs møder Tang både venner og fjender.

Den her serie har stået ulæst i min reol i flere år. Nu har jeg så endelig fået den læst, og selvom den var god, så var der også et par ting der irriterede mig lidt. Jeg har valgt at anmelde de to bind sammen, da de dels er meget korte, og dels har mere karakter af en lang historie, end to adskilte bind.
Sproget er varieret og flydende, og de mange dværgeudtryk er med til at opbygge den rette fantasystemning. Forfatterens beskrivelser er levende og realistiske, og man ser tydeligt omgivelserne for sig, mens man læser bøgerne.
Universet er tydeligt inspireret af Ringenes Herre, og det var både godt og skidt. Godt, fordi man hurtigt levede sig ind i universet og de forskellige væsener, og skidt, fordi man havde oplevelsen af at have læst en del af historien før.
Handlingen er, trods ligheden med Ringenes Herre, godt skruet sammen, og forfatteren formår at gøre historien original trods den tydelige inspiration. Desværre taber historien også lidt pusten undervejs, fordi Tang hele tiden kommer ud på sidespor, og slutningen var en smule skuffende. Historien er fyldt med spænding, action, trolde, dværge, magi, smedekunst og overnaturlige væsener. Også kærlighed, venskab, mod og fortællinger fylder en del, og de forskellige historier Tang får fortalt undervejs, var for mig noget af det bedste ved serien, da man her får en del baggrund for både personer og Midgårds hsitorie.
Personerne er, med undtagelse af Tang, lidt mangelfuldt beskrevet. Muligvis fordi bipersonerne optræder i så kort tid, at man ikke rigtig når at få et indtryk af dem. Heldigvis er Tang en rigtig interessant hovedperson, med et inderligt ønske om at gøre det rigtige, masser af mod, stædighed, intelligens og styrke. At han indimellem tager nogle lidt dumme valg, tænker jeg hænger mere sammen med, at han er teenager, end et indgroet karaktertræk. Han udvikler sig en hel del undervejs, og, selvom jeg ikke altid forstod hans handlinger, kunne jeg rigtig godt lide Tang. Iøvrigt syntes jeg det var fedt, at læse en bog med en dværg i hovedrollen.
Selvom serien havde et par mangler, så var den stadig en god læseoplevelse, og kan man lide fantasy a la Ringenes Herre, eller vil man bare gerne læse en serie med en dværg i hovedrollen, så kan denne serie anbefales.

Ingen kommentarer: