tirsdag den 10. april 2018

Den døde piges bal

Den døde piges bal er 2. bind af Rachel Caines paranormale serie The Morganville Vampires.

Shanes far er kommet til Morganville, og det giver store problemer. For han er fuldstændig besat af tanken om at dræbe så mange vampyrer som muligt, og ligeglad med, hvordan han når målet. Også selvom det bringer hans søns liv i fare.
Eves sindssyge bror blevet løsladt, og leder efter hende, og Claire har stadig problemer med Monica.
Selvom Claire bestemt ikke holder af vampyrerne, får hun brug for deres hjælp, hvis hun og hendes venner skal overleve. Men det er ikke ufarligt at blande sig med vampyrer.

Selvom den første bog i serien sluttede med den vildeste cliffhanger, gik der alligevel nogle år, før jeg fik læst videre i serien. Til gengæld gjorde cliffhangeren, at jeg stadig kunne huske handlingen, og det betød, at jeg var med helt fra første side.
Bogen begyndte hvor første bog sluttede, og det enkle, letlæste sprog, høje tempo, og uhyggeligt spændende handling gjorde den både umulig at slippe og hurtigt læst.
Handlingen er godt skruet sammen, med et plot som skifter retning så mange gange undervejs, at man som læser skal holde tungen lige i munden for at følge med. Samtidig gør de mange twists det umuligt at gætte slutningen. Historien er fyldt med action, vampyrer, hævn, kærlighed, korruption, forræderi, mobning og hemmeligheder, og blandingen fungerer rigtig godt. Også denne bog slutter med en cliffhanger, selvom den ikke er helt så stor som i første bind. Men det ville også være svært at overgå den.
Universet er mørkt og farligt, og jeg kan rigtig godt lide, at vampyrerne får lov at være onde, uden tillagte ædle motiver eller bortforklaringer. Samtidig er forfatteren rigtig god til at beskrive den måde menneskene i byen reagerer på over for et totalt regime, hvor det mindste fejltrin betyder død. På mange måder minder reaktionsmønstrene mig om bøger om besættelsen. Der er medløberne, som samarbejder med vampyrerne; stikkerne, som "tjener" på dem, hvad enten det er magt, tjenester eller forretningsmæssigt; oprørerne, som er ganske få; de neutrale, som forsøger at holde sig udenfor; og størstedelen, som bøjer nakken, holder mund, og gør hvad de kan for at overleve.
Personerne er levende og menneskelige, selvom nogle af bipersonerne er en anelse stereotype. Monica, for eksempel, er næsten en omvandrende kliché som den forkælede rigmandsdatter der styrer skolens hierarki, omend hun er noget ekstrem i sine metoder. Hovedpersonen Claire er på en og samme tid intelligent og himmelråbende naiv. Eller, det er måske så meget sagt. Måske skulle man bare kalde hende for teenager i et ekstremt miljø? Hun tog i hvert fald nogle ret tåbelige valg undervejs, som gjorde, at jeg, selvom jeg rigtig godt kunne lide hende, havde lyst til at ruske hende, og råbe: Så tænk dig dog om! Altså, hun vender tilbage til universitetet, efter Monica, skolens ubestridte dronning, har forsøgt at slå hende ihjel. Hvor klogt er det lige? Samtidig er hun parat til at gøre alt for sine venner, og især Shane. Hun er stædig, modig og tænker hurtigt, men når det gælder andre teenagere, så ved hun ikke hvordan hun skal reagere, eller afkode dem. Eve, Michael og Shane har hver deres hemmeligheder, og medfølgende traumer. Det er med til at gøre dem levende og nuancerede, selvom det måske er en smule i overkanten, at deres fortider kommer til at hjemsøge dem på samme tid, men det er en mindre detalje.
Kan man lide vampyrfortællinger med kant, mørke og ondskab, krydret med teenageliv og en god dosis kærlighed, så er den her serie et godt bud på den næste læseoplevelse. Jeg var vild med historien og universet, og glæder mig allerede til at læse videre.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: