fredag den 27. april 2018

Caraval

Caraval er 1. bind af fantasyserien af samme navn, skrevet af Stephanie Garber.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Turbine Forlaget

Scarlett er vokset op på den afsidesliggende ø Trisda. Hendes mor forsvandt da hun var barn, og hendes far, guvernøren, er gradvist blevet mere og mere ondskabsfuld og magtbegærlig. Eneste lyspunkt er Scarletts lillesøster, Tella, som Scarlett elsker overalt. 
Siden hun var helt lille, har Scarlett drømt om at deltage i Caraval, en årlig magisk forestilling. Men nu, hvor hendes far har valgt en ægtemand til hende, har hun lagt drømmen om Caraval på hylden, og håber bare, at hendes ægteskab kan få hende og søsteren væk fra faren. 
Helt uventet modtager Scarlett og Tella en invitation til Caraval. Men invitationen kunne ikke være kommet på et dårligere tidspunkt. For der er kun få dage tilbage før Scarlett skal giftes, og hun ved, at faren aldrig vil give dem lov til at tage afsted. 
Hun havde dog aldrig forestillet sig, at hendes søster, med hjælp fra en sømand, kunne finde på at bortføre Scarlett, så de begge kan deltage i Caraval. Og da slet ikke, at Tella ville forsvinde. 
Hvis Scarlett vil se Tella igen, må hun spille spillet, og deltage i Caraval. Men i Caraval er intet hvad det ser ud til, og Scarlett opdager snart, at prisen for at spille er højere, end hun på nogen måde kunne forestille sig. 

Selvom jeg har haft bogen stående, siden den udkom på engelsk, er det først nu, lang tid efter den også er udkommet på dansk, at jeg har fået den læst. På plussiden tæller, at der nu kun er en lille måned, til bind 2 udkommer. På minussiden, har jeg snydt mig selv for en fantastisk læseoplevelse i over et år! Jeg var nemlig fuldstændig vild med bogen, og slugte den på ingen tid. 
Sproget er fantastisk. Det er letlæst og flydende, og heltigennem magisk og forførende. Beskrivelserne er levende og magiske, og forfatteren er utroligt god til at skabe en dragende stemning, som fortryller læseren, samtidig med at man fornemmer en undertone af noget mørkt og farligt. Sproget er meget sanseligt, og både dufte og farver spiller en stor rolle i fortællingen, og beskrivelserne af personerne. Idéen med at følelser ses som farver, er ikke noget jeg er stødt på før, men jeg synes virkelig det fungerede godt, og det var med til at gøre følelserne levende og relaterbare for læseren. 
Handlingen er utrolig godt skruet sammen, og fyldt med så mange twists, at det er umuligt at forudsige, hvad der vil ske. Jeg havde overhovedet ikke set slutningen komme, og cliffhangeren gør det næsten umuligt at vente på andet bind. Historien er spændende, og fyldt med action, magi, hemmeligheder, magtbegær, kærlighed, illusioner, mod og fare. Det er en historie om at finde sig selv, men også en historie om at føle sig fanget, og turde vælge det ukendte. Det er en historie om at stole på sig selv, selv når man ikke kan stole på noget som helst andet. Mest af alt er det dog en historie om kærlighed, og hvor langt man vil gå for den man elsker. 
Personerne er utroligt menneskelige og nuancerede, med egne historier, hemmeligheder, styrker og svagheder. Scarlett er en dejlig hovedperson. Hun er stærk, modig, og elsker sin søster. Men selvom hun drømmer om frihed, er hun også bange for at tage springet ud i det ukendte, og vil hellere have tryghed end frihed. Selvom hun ikke kender sin kommende ægtemand, er hun parat til at føje sin far, for at kunne slippe væk fra faren og den ø hun er vokset op på, og, endnu vigtigere, tage sin søster med. Scarlett ved, at hendes valg og handlinger har konsekvenser, og vil hellere føje faren, end risikere, at hendes søster skal lide. Hun udvikler sig en hel del gennem bogen, og jeg kom hurtigt til at holde meget af hende. Af bipersonerne gjorde især Tella og Julian indtryk på mig. Tella havde jeg det godt nok en smule ambivalent med. Muligvis fordi hun overhovedet ikke ligner mig, og jeg derfor havde en smule svært ved at relatere til hende. Tella er modig, impulsiv, og ikke bange for at bryde reglerne. Hun er sin søsters diametrale modsætning, og fuld af farver, følelser og frihedstrang. Hvor Scarlett er indstillet på at ofre sig for sin søsters skyld, så vil Tella bare have, at Scarlett bliver lykkelig. Tellas valg undervejs, er dog ikke altid lige kloge, og det gjorde, at hun til tider irriterede mig lidt, og jeg følte hun udnyttede Scarletts beskyttende instinkter. Julian var jeg derimod ret vild med, til trods for, at man aldrig helt ved hvor man har ham. Han er skiftevis varm og kold, hjælpsom og hindrende, beskyttende og farlig, og hver gang jeg troede, jeg havde regnet ham ud, overraskede han mig. Det gjorde ham til en interessant person, som jeg hurtigt kom til at holde af. Søstrenes far hadede jeg derimod fra starten. Han er ondskabsfuld, magtbegærlig og manipulerende, og bruger alle midler, for at få sine døtre til at adlyde ham. Især det psykiske spil han kører med Scarlett og Tella, og den måde han straffer dem på, gjorde mig rasende. Alligevel formår forfatteren at gøre ham menneskelig og nuanceret, og selvom det ikke undskylder hans væremåde, så gør det ham en smule mere forståelig. Og så alligevel ikke, for hvordan nogen kan behandle sine børn på den måde, går over mine forstand.
Jeg elskede hvert eneste ord, og kunne ikke slippe bogen, før den var slut. At det er forfatterens debut, er svært at tro på, for den er utroligt velskrevet, og såvel universopbygning som handling og personer fungerer perfekt. Bogen får mine varmeste anbefalinger, og jeg kan næsten ikke vente med at læse næste bind i serien. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: