søndag den 29. april 2018

Prøven

Prøven er 1. bind af fantasyserien Den barske sandhed om Thor + Loke, skrevet af Emil Blichfeldt og Søren Tim Nordbo.

Thor og Loke rager uklar med Frigg, Odins kone, og Odin bestemmer derfor, at de skal gennemgå Gudeprøven. Hverken Thor eller Loke føler sig dog klar til at tage prøven, men der er ikke noget at stille op. Hvis de vil beholde deres gudeevner, skal de klare prøven - og ikke mindst overleve den.
Odin sender dem afsted til Jotunheim, hvor de skal finde ud af, hvad jætterne foretager sig.
Det bliver en rejse der langt overgår hvad Thor og Loke havde forestillet sig.

Jeg havde på forhånd hørt en del godt om bogen, og det viste sig at holde stik. Den barske sandhed om Thor + Loke er en blanding af fantasy og graphic novel, og fyldt med flotte, men blodige, illustrationer, som er med til at sætte stemningen.
Sproget er letlæst og flydende, og forfatterne formår at ramme Thor og Loke som teenagere helt perfekt i såvel væremåde som sprog. Beskrivelserne er levende, og understøttes på flotteste vis af illustrationerne.
Handlingen er original, trods det, at den læner sig op af de nordiske myter. For hvad skete der egentlig, før Thor og Loke blev voksne? Historien er spændende, og fyldt med action, magi, jætter, guder, list og venskab. Og så er den barsk, blodig og mørk, og giver en ny vinkel på den nordiske mytologi.
Personerne er levende og menneskelige, og især Thor og Loke lærer man hurtigt at kende. Thor er fortælleren, og han er en typisk teenager. Han har temperament, tænker sig ikke altid lige godt om, og hører ikke altid hvad der bliver sagt til ham. Men han er også loyal, og vil gøre alt for at bakke Loke op, og bevare deres venskab. Loke er intelligent, og tænker sig om, før han taler. For det meste, altså, for hans ord bringer, i lige så høj grad som Thors temperament, tit Thor og Loke i problemer. Men Loke er også udenfor fællesskabet i Asgård fordi han er jætte, og ingen ved hvor han kommer fra. Og det gør ham både ensom, misforstået og gådefuld, for alle andre end Thor. Også bipersonerne er interessante, og man får et anderledes indtryk af de kendte guder, som ikke altid opfører sig lige pænt.
Alt i alt var bogen en rigtig god læseoplevelse, og jeg glæder mig allerede til næste bind. Er man vild med nordisk mytologi og graphic novels, så kan denne bog varmt anbefales.

Ingen kommentarer: