søndag den 29. april 2018

Søvnløs

Søvnløs - 5 gys er en samling gysernoveller skrevet af Nick Clausen.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Facet

Selvom de skræmmer mig fra vid og sans, er jeg ret vild med Nick Clausens gysernoveller. Derfor kunne jeg næsten heller ikke vente med at kaste mig over den, da jeg fik tilsendt hans nyeste gysersamling af forlaget.
Og jeg blev bestemt ikke skuffet! Titlen er særdeles velvalgt, og novellerne er velskrevne, og fulde af gys og uhygge.
Sproget er letlæst og enkelt, og med et lixtal på 19 kan de fleste være med. Hvis de vel at mærke har nerver til det. Forfatteren er utroligt god til at skabe stemninger som får det til at løbe læseren koldt ned ad ryggen, og beskrivelserne er uhyggeligt livagtige.
Novellerne handler om alt fra fugleskræmsler til spøgelser, hypnotisører til onde stedmødre, og selvom de er korte, hænger handlingen godt sammen, og man føler sig på ingen måde snydt af historiernes længde. Det er ofte svært at skrive referater af noveller uden at spoile for meget, men jeg har valgt to af novellerne ud, som jeg vil fortælle lidt mere om.
Fugleskræmslet er den første novelle i bogen, og handler om to drenge, Mike og Tue. Tues mor beder drengene om at lave et bedre fugleskræmsel, så køkkenhaven kan være i fred. Tue finder en opskrift på et levende fugleskræmsel på nettet, og selvom det er heksekunst, overtaler han Mike til at lave det. Men for at gøre fugleskræmslet levende, skal man bruge blod, og da drengene ikke vil slå nogen ihjel, bruger Tue sit eget blod. Novellen mindede mig om gamle gyserfilm, og var virkelig creepy. Selvom jeg havde forudset novellens slutning, så håbede jeg til det sidste, at jeg tog fejl.
Hypnotisøren er anden novelle i bogen, og handler om Rikke og Kasper. Til et tivoli overtaler Rikke storebroren Kasper til at besøge en hypnotisør. Rikke bliver hypnotiseret, og vender tilbage til et tidligere liv. Men noget går galt, og efterfølgende er Rikke ikke den samme. Også denne novelle mindede mig om gamle gyserfilm, og jeg var vild med, og skræmt over, den snigende uhygge forfatteren listede ind i historien lidt efter lidt. Og til det sidste havde jeg svært ved at gætte hvad der var indbildning og hvad der var virkelighed.
Er man, som jeg, vild med Nick Clausens skrivestil, og har man nerver af stål, så kan denne novellesamling varmt anbefales.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: