fredag den 7. december 2018

De rullende byer

De rullende byer er 1. bind af fantasy/steampunk-serien Mortal Engines, skrevet af Philip Reeve.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda

Da menneskeheden ødelagde sig selv med deres frygtelige våben, lykkedes det enkelte byer at overleve. I dag, flere hundrede år efter, jagter de rullende byer hinanden, og de svageste bliver spist.
Tom er historikerlærling, forældreløs, og bor i London. Byen har længe gemt sig for de større byer, men er nu på vej tilbage til jagtmarkerne.
Tom er, som Londons andre indbyggere, opsat på, at byen skal overleve, og hans store helt er Valentine, lederen af historikernes laug, som har bragt masser af oldtek til byen, og er borgmesterens højre hånd. Så da en pige forsøger at myrde ham, forpurrer Tom selvfølgelig attentatet. Han havde dog ikke regnet med, at Valentine ville forsøge at slå ham ihjel som tak, og pludselig befinder Tom sig, for første gang, på landjorden, og langt hjemmefra.
Hvis han skal overleve, må han slå sig sammen med Hester, pigen, som forsøgte at dræbe Valentine. Tom opdager snart, at livet udenfor byerne er langt farligere, end han havde troet, og det er svært at vide, hvem han kan stole på. Og da han kommer på sporet af Valentine og borgmesterens planer, må Tom træffe et svært valg.

Siden jeg hørte, at bogen var ved at blive filmatiseret af Peter Jackson, og så de første teasertrailere, har jeg glædet mig til at læse bogen, og jeg blev bestemt ikke skuffet.
Sproget er letlæst og flydende, og forfatteren formår at beskrive sit univers så levende, at de rullende byer og actionscenerne fremstår skræmmende og lyslevende, samtidig med, at han leger med ordene. Det er fascinerende at gætte, hvilke af vore ord der har overlevet eller ændret udtale gennem de hundreder af år der skal forestille at være gået fra vores tid til Toms tid, og også navnene bærer præg af forfatterens sproglige leg.
Universet er originalt, anderledes, og fuldstændig magisk - på trods af, at der faktisk ikke optræder magi i det. I stedet er det et futuristisk steampunk-univers, som giver mindelser tilbage til Victoriatiden/1. Verdenskrig teknologisk set - hvis man ser bort fra de rullende byer, altså.
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists undervejs, som gør det svært at gætte, hvad der vil ske, og slutningen var temmelig overraskende. Historien er uhyggeligt spændende, og fyldt med action fra første til sidste side. Det er en historie om hævn, kærlighed, venskab, drømme, idealisme, fanatisme, magtbegær, desperation, mord, sammensværgelser og kampen for overlevelse, godt krydret med levende døde, mekaniske byer, luftskibe, og kampen mellem fortid og fremtid - eller rettere sagt, historien og teknologien. Bogen er utrolig barsk og blodig, og forfatteren er bestemt ikke bange for at slå personer ihjel undervejs, hvilket til tider gjorde bogen temmelig gyset og nervepirrende.
Personerne er levende og menneskelige, og især hovedpersonen Tom endte jeg med at holde meget af. Tom er idealistisk, modig, og til tider lidt naiv. Han kæmper for det han tror på, men udvikler sig også en del undervejs, efterhånden som hans idealiserede billede af Valentine gradvist krakelerer. Hester er mere gådefuld. Hun er besat af hævntørst efter Valentine myrdede hendes forældre, og forsøgte at slå hende ihjel, da hun var barn, og samtidig er hun fyldt med selvhad, grundet hendes udseende. Hester forsøger at holde Tom fra livet, men begynder gradvist at holde af ham, og den voksende relation mellem de to ret forskellige unge, er rigtig godt beskrevet. Katherine er Valentines datter. Hun lever et priviligeret liv, og forguder sin far. Hesters angreb ryster hende i hendes grundvold, men trods masser af beviser på farens skyld, bliver hun ved med at tro på ham, og hun er til tider irriterende naiv, samtidig med at hun er modig, snarrådig og lettere manipulerende. Tom og Katherine skiftes til at fortælle historien, og det fungerer rigtig godt, fordi man både følger hvad der sker uden for Londons mure, og hvad der sker i byen. Derudover er bogen befolket af masser af nuancerede bipersoner, hvor jeg især holdt meget af piloten Fang og historikerne, og indtil flere skurkagtige ingeniører, modbydelige pirater, og vandrende døde - og så Valentine, som en nuanceret og gådefuld skurk.
Jeg var vild med universet og historien, og selvom personerne engang imellem var lidt vel naive, så kunne jeg ikke lade være med at holde af dem. Heldigvis er næste bind i serien allerede udkommet, og jeg kan næsten ikke vente, med at komme igang med bogen. Kan man lide hæsblæsende action, steampunk, og fantastiske universer, så kan jeg kun anbefale den her bog på det varmeste, og jeg glæder mig afsindigt til at genopleve historien på det store lærred.

Se også forfatterens hjemmeside.

2 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Fedt! Oplægget til bogen er ret spændende, så det er nok en, jeg skal læse på et tidspunkt :-)


Mvh.
Den lille Bogblog

Kirsten Bloch sagde ...

@Den lille Bogblog. Den kan i hvert fald anbefales!