Forrædernes fest er 2. bind af Philip Reeves fantasy/steampunk-serie Mortal Engines.
Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda.
I de sidste to år, siden Londons fald, har Hester været lykkelig sammen med Tom. De to har brugt tiden på at flyve med fragt i frøken Fangs gamle luftskib, mens de omhyggeligt har undgået at blive rodet ind i trækbyernes indbyrdes krige, salg af oldtek, og antitrækbevægelsen, som giver dem skylden for både ødelæggelsen af deres luftflåde, og for frøken Fangs død.
Men da de en dag samler en passager op, den berømte forfatter og historiker professor Pennyroyal, bliver det starten på et nyt eventyr – af den dødsensfarlige slags. Snart er antitrækbevægelsen på sporet af dem, og de har intet andet valg, end at søge tilflugt i trækbyen Anchorage. En by, hvor store dele af befolkningen er døde af pest, og de overlevende af sorg.
Byens markgrevinde har en desperat plan, som skal redde byen fra de andre trækbyers grusomhed, og hun tager Pennyroyals ankomst som et tegn fra guderne. Pennyroyal kender nemlig, efter eget udsagn, vejen til Amerika, og nu vil markgrevinden have, at han navigerer byen dertil.
Samtidig får markgrevinden et godt øje til Tom, og det får Hester til at tage en desperat beslutning.
Jeg var vild med første bind i serien, og bind to skuffede bestemt ikke.
Sproget er letlæst og flydende, med levende beskrivelser, og så er jeg ret vild med forfatterens leg med ordene. Men selvom sproget er letlæst, så er bogen også utroligt blodig, barsk og voldelig, og bestemt ikke for sarte sjæle. Hvilket gav mig en lidt spøjs fornemmelse, mens jeg læste bogen, da steampunk er en af de genrer, som jeg altid bliver glad og i godt humør af at læse – og det selvom blodet sprøjtede, og personerne døde på stribe.
Universet udvider sig, her i andet bind, ligesom man får mere at vide om den altødelæggende krig, som lagde verden øde, og banede vejen for trækbyernes tidsalder. Det er spændende, fascinerende – og temmelig uhyggeligt, da man ikke kan lade være med at trække paralleller til verdenssituationen i dag, eller tilbage i historien, hvor det også var Amerika, der var det forjættede land for tusinder af emigranter.
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med overraskende twists, som gør det umuligt at forudsige, hvad der vil ske. Historien er spændende, og fyldt med hæsblæsende action, kærlighed, forræderi, jalousi, sammensværgelser, mord, vold, hemmeligheder og kampen for overlevelse. Alt sammen i en verden præget af forfald, desperation, og et svindende håb om en bedre verden.
Personerne er menneskelige og nuancerede, og selvom jeg til tider godt kunne blive lidt irriteret over Toms naivitet og Hesters manglende selvtillid, så elskede jeg dem alligevel. Selvom de er meget forskellige, så fungerer de godt sammen, selvom de godt kunne være lidt bedre til at kommunikere med hinanden. Tom og Hester skiftes, sammen med markgrevinden Freya og den gådefulde Caul, til at fortælle historien, og det fungerer rigtig godt, da man både lærer personerne rigtig godt at kende, og får historien fra forskellige synsvinkler. Freya er snobbet, egoistisk og forkælet, og vant til at få det, hun peger på. Men hun er også usikker, bange for fremtiden, og tynget af sit ansvar, og så er hun bundet af traditionerne, og på sin vis mere ufri end alle byens andre beboere. Caul er modig og snu, men hans iagttagelser af byens indbyggere får ham efterhånden til at tvivle på sig selv og sin opgave. Alle fire udvikler de sig en del undervejs i bogen, og det er fascinerende at følge, hvordan de bliver mere voksne undervejs. Udover disse fire, er der et væld af interessante bipersoner, hvor jeg især holdt meget af maskinmesteren Scabious og dværgen Smew, mens den gådefulde Onkel pirrede min nysgerrighed, og gav mig mindelser om Oliver Twist.
Kan man lide steampunk, originale universer og interessante personer, så må man ikke gå glip af den her serie. Jeg kan i hvert fald kun anbefale den, og glæder mig allerede til næste bind udkommer.
Se også forfatterens hjemmeside.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar