Jeg, Coriander er en historisk fantasybog, skrevet af Sally Gardner.
Coriander er datter af en rig købmand, og vokser op som en del af den rigere middelklasse i 1600-tallets London. Hendes mor har forstand på urter, og betragtes som en klog kone.
Da Coriander en dag får foræret et par sølvsko, begynder alt at ændre sig. Hendes mor nægter at lade hende prøve dem, og gemmer dem væk, og da Coriander alligevel en dag tager dem på, forsvinder hun til en anden, og farligere, verden.
Før der sker noget, lykkes det hende at tage skoene af, og vende tilbage, men fra den dag forandrer alt sig. Kort efter bliver hendes mor syg og dør, og faren hensynker i sorg. Samtidig bliver kongen henrettet, og Cromwell overtager magten. For at undgå, at miste alt til det nye regime, gifter Corianders far sig med en puritansk kvinde. Men det skulle han aldrig have gjort. Corianders nye stedmor er både hæslig og ond, og da faren må flygte, overtager hun magten i hjemmet, og gør Corianders liv til et helvede.
Helt galt bliver det, da hun lader en præst flytte ind i huset, og det varer ikke længe, før de to forsøger at slå Coriander ihjel, ved at spærre hende inde i en kiste.
Men i stedet for at dø, forsvinder Coriander til en anden verden. Og så forandrer alt sig igen...
Den her bog har stået ulæst på min reol i flere år, og det er virkelig synd, for den var nemlig rigtig, rigtig god.
Sproget er letlæst og flydende, med noget næsten drømmeagtigt over sig, som passer rigtig godt til handlingen. Bogen er skrevet som Corianders nedskrevne fortælling om sit liv, fortalt i syv dele, og det fungerer rigtig godt. Også selvom slutningen bliver spoilet lidt fra starten, netop fordi det er Coriander der fortæller historien. Både den anden verden og livet i 1600-tallets London er godt og levende beskrevet, og passer til målgruppen, men som voksen læser kunne jeg godt have tænkt mig endnu flere beskrivelser.
Handlingen er godt skruet sammen, og selvom der måske er lidt vel mange klichéer med (den onde stedmor, den korrupte præst, den onde dronning, den smukke prins, etc.), så fungerer det rigtig godt. Historien er spændende og anderledes, og fyldt med kærlighed, intriger, mord, alfer, prinser og prinsesser, konger og dronninger, magtbegær og magi. Det er en historie om at finde sig selv, og om overlevelse trods alle odds, men også en historie om sorg, vold og et land og by i urotider.
Personerne er levende og menneskelige, omend noget sort/hvide. Corianders mor er meget, meget god, mens hendes stedmor er meget, meget ond, og man er på intet tidspunkt i tvivl om, hvem der er helte, og hvem der er skurke. Jeg kunne personligt godt have tænkt mig, at personerne var lidt mere nuancerede, men med bogens undertone af eventyr, virker det meget godt. Hovedpersonen Coriander er smuk, god, varm, intelligent og nysgerrig, med en stærk vilje, men hun er også præget af den tid hun lever i, og det kvindeideal hun derfor er vokset op med. Også selvom hun gør oprør fra tid til anden. Coriander udvikler sig en del undervejs, både fra barn til ung kvinde, og i personligheden, og jeg kom virkelig til at holde af hende undervejs. Af bipersonerne holdt jeg især af husholdersken Danes, som tager sig af Coriander, da hendes mor dør, og af skrædderen Master Thankless, hvis mod og venlighed redder mere end en person. Corianders far kunne jeg sådan set også lide, selvom hans sorg forvandlede ham fra en stærk og rar mand, til en fortabt person, som havde svært ved at stå op imod samfundet og sin nye kone, og som var mere optaget af sin sorg og kongen, end af at passe på sin datter. Corianders stedmor og præsten Arise Fell hadede jeg allerede fra første færd, og der var da heller ikke noget godt i dem.
Alt i alt en rigtig god bog, som overraskede mig positivt med sin næsten drømmende fortællestil, og store fokus på den historiske tid omkring Charles d. 1 og Cromwell. Kan man lide historisk fantasy og eventyr, er bogen absolut værd at læse. Den er utrolig hurtigt læst, og kan i den grad anbefales, trods dens lidt klichérede elementer.
Se også forfatterens hjemmeside.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar