søndag den 12. september 2021

Íssóls fortælling

Íssóls fortælling er 2. bind af fantasyserien Asgårds døtre, skrevet af Sidsel Katrine Slej. 

Íssól er en af Asgårds bedste urtemagersker, og trives bedst i rollen som helbrederske og eliksirfremstiller. Efter et kort politisk ægteskab bor hun igen i barndomshjemmet, efter hendes mand blev dræbt, men nu er sørgetiden ved at være ovre, og hendes tidligere svigerfamilie presser på, for at få hende gift ind i slægten igen. Men Íssól har ikke spor lyst til at gifte sig igen, og slet ikke med sin tidligere svoger, som er vølsungernes udvalgte frier. 
Desværre kan hendes slægt ikke undvære alliancen med vølsungerne, og Íssól ved, at det bliver mere end svært at undgå endnu et politisk ægteskab. Imens rører jætterne på sig på den anden side af muren, og da Østfold samtidig bliver ramt af en aggressiv koppeepidemi, ser det sort ud for Íssóls familie.
I desperation sniger Íssól sig afsted til Glitterheims bjerge, det eneste sted, hvor den urt, der kan helbrede hendes folk, vokser. Men turen til fjendeland er langt fra ufarlig, og snart står Íssól over for et umuligt valg. 

Jeg var ret vild med første bind i serien, og bind to skuffede på ingen måde. 
Sproget er letlæst og flydende, og forfatteren formår med sprogtonen at gøre universet og tiden troværdigt med indfletningen af såvel ord som begreber fra vikingetiden og eddaernes sagn. Dialogerne flyder godt og ubesværet, og beskrivelserne er livagtige og billedskabende, med intense, blodige og realistiske actionscener. 
Universet udvider sig i dette bind med nye urter og steder, samtidig med, at vi som læsere lærer Asgårds kultur og levevis endnu bedre at kende. 
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists undervejs, og selvom jeg gættede dele af handlingen, så blev jeg stadig tilpas overrasket undervejs, til at jeg ikke kedede mig et øjeblik. Historien er spændende, og fyldt med action, kærlighed, intriger, alliancer, politiske ægteskaber, besættelse, vold, fejder, ære, familie og begær, godt krydret med kidnapning, løgne, kampen for overlevelse, og urtemageri. Mest af alt er det dog en historie om pligt, ære og valg, og om at følge sit hjerte, selv når det virker umuligt. Og så slutter bogen med en cliffhanger, der gør det svært at vente på næste bind. 
Personerne er levende, nuancerede og menneskelige, og jeg kom hurtigt til at holde af Íssól, som ellers kun optrådte som biperson i første bind i serien. Íssól er på mange måder Ingeborgs diametrale modsætning. Hvor Ingeborg er en dygtig kriger, glad for smykker og ikke altid lige diplomatisk, er Íssól temmelig uduelig som kriger, stille, og vil hellere helbrede end kæmpe. Og selvom Íssól på ingen måde ser frem til endnu et politisk ægteskab, er hun parat til at gennemføre det, hvis det kan hjælpe hendes familie. Derfor kommer mødet med Rane også temmelig ubelejligt, og konflikten mellem Íssóls hjerte og hjerne er virkelig godt beskrevet. Det samme er kemien mellem de to, som til tider næsten slår gnister. Og Rane er da også den af de nye personer, jeg syntes bedst om. Han er modig, stærk og en dygtig kriger, som bestemt ikke er bange for at gøre, hvad der skal til, for at få sin vilje. Men han kan også være blid og beskyttende, og samtidig give Íssól plads til at være sig selv - i modsætning til hendes tidligere ægtemand. Jeg nød også gensynet med Ingeborg, der nu har fundet sig til rette i rollen som husfrue, og de nye facetter, hun fik, fordi vi denne gang oplevede historien gennem Íssóls øjne, ligesom Íslilja og Audun også gæsteoptrådte undervejs, og fik tilført nye nuancer. Og så mødte vi også vølsungetvillingerne Asle og Njála, som begge, af hver deres grund, ønsker nye og tættere bånd med Íssól. Asles følelser for Íssól er næsten ubegribeligt stærke, og bestemt ikke ufarlige for hverken ham selv eller Íssól, mens Njála tydeligvis er splittet mellem loyaliteten til sin bror og venskabet med Íssól. 
Íssóls fortælling var ligeså god som sin forgænger, og på trods af lidt forudsigelighed undervejs, så var jeg godt underholdt hele vejen igennem. Er man til fantastisk worldbuilding, spændende intriger, interessante personer og episke kærlighedshistorier, godt krydret med nordisk mytologi, så kan bogen og serien kun anbefales, og jeg glæder mig allerede til næste bind udkommer. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: