fredag den 30. marts 2018

Sprækker i virkeligheden

Sprækker i virkeligheden - 8 uhyggelige historier fra fantasiens mørke kroge er en gysernovellesamling, skrevet af Camilla Wandahl og Caroline Ørsum.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Facet.

Jeg er virkelig glad for, at forlaget sendte mig denne bog som en overraskelsespakke, for ellers var der nok gået en del længere tid, før jeg havde fået den læst. Og det ville være synd, for den var virkelig god.
Sproget er letlæst og flydende, og med et lixtal på 20 henvender den sig både til unge som ikke er så stærke til læsning, og til unge, som gerne vil have korte gys. Selvom det er to forfattere der står bag, er der ikke den store forskel på sproget novellerne imellem, og begge forfattere forstår at skabe uhyggelige stemninger med enkle ord. Novellerne har alle udgangspunkt i det realistiske, og det gør dem sådan set bare mere uhyggelige, fordi man ikke kan lade være med at spekulere på, om det man tror sker, virkelig sker, eller om det bare er noget man bilder sig ind - fuldstændig ligesom hovedpersonerne i novellerne. Er der mere mellem himmel og jord, eller er det hele menneskelig ondskab?
Novellerne handler om alt fra søskende til cutting, internetmobning til mord, jalousi, forelskelse og sorg. Alle med unge i hovedrollerne, og alle med en usikkerhed om hvad der er virkeligt, hvad der er ren fantasi, eller overnaturligt.
Det kan, i sagens natur, være svært at skrive handlingsreferater af noveller, uden at spoile for meget, men jeg har valgt to noveller ud, som jeg vil fortælle lidt mere om, og som også var de to noveller jeg allerbedst kunne lide.
Altid er skrevet af Camilla Wandahl, og er historien om to brødre, Hjalte og Gustav. Hjalte er den ældste, og har i flere år haft et forhold til den jævnaldrende Mina, når de begge er i sommerhus. Men nu er Gustav begyndt at blive voksen, og opføre sig hemmelighedsfuldt. En aften sniger Gustav sig ud om natten, og Hjalte følger efter. Hjalte er hovedpersonen, og jeg følte i den grad med ham undervejs. Historien tager en drejning undervejs, som jeg ikke havde set komme, og forfatteren leger med realisme og gys, på en raffineret psykologisk måde, som er virkelig skræmmende.
Dumme ko er skrevet af Caroline Ørsum, og handler om Sofia, som bor sammen med sin storesøster Lea og sin meget religiøse far, efter morens død. Sofias far er utroligt overbeskyttende og bestemmende, og det giver gnidninger i hjemmet. Også her er det psykologiske gys i spil, og historien var gennemsyret af en krybende uhygge, som var virkelig raffineret. Hvad der starter som en helt almindelig historie om forelskelse og opgør med forældre, endte som noget helt andet, og slutningen kom i den grad bag på mig.
Sprækker i virkeligheden er gys med unge i hovedrollerne, og med realistiske problemer. Historierne bevæger sig på kanten af virkeligheden, og man kan ikke lade være med at spekulere på, om det hele er fantasi, eller om der ligger noget overnaturligt bag. Historierne er letlæste, men det betyder på ingen måde, at gysene er mindre nervepirrende, psykologisk skræmmende eller uhyggelige. Læs den - hvis du tør.

Ingen kommentarer: