tirsdag den 13. marts 2018

Storm Front

Storm Front er 1. bind af fantasyserien The Dresden Files, skrevet af Jim Butcher.

I telefonbogen står Harry Dresden under Troldmand, og hans speciale er paranormale mysterier. Men hvad de færreste regner med, er, at Harry er en rigtig troldmand med magi, og desværre er der ikke det helt store marked for det i Chicago, så finanserne er små.
Så da politiet beder om hjælp til at finde ud af, hvordan to personer er blevet myrdet, øjner Harry en redning på huslejefronten. Det viser sig dog snart, at sagen er langt mere kompliceret end Harry først havde regnet med. Ikke nok med, at den ene af de myrdede personer er bodyguard for den lokale mafiaboss. Hans damebekendstab viser sig også at høre til på skyggesiden, og endda nogle endnu mørkere af slagsen. Hun er nemlig callgirl under lederen af de lokale vampyrer, og vampyrerne er ikke ligefrem af den fredelige slags.
Og som om det ikke var nok, har Harry også lovet en kunde hjælp med at finde hendes forsvundne mand, kommet under mistanke af troldmændenes hvide råd, fået en hot date med en journalist, og vækket både vampyrernes og mafiaens vrede.
Harry får brug for alle sine evner hvis han skal overleve og rense sit navn. Men kan han nå det, før han bliver det næste offer for den sorte magi?

Bogen var marts måneds valg i The Fantasy Fellowship, og anmeldelsen er derfor først kommet på bloggen efter læsekredsmødet. 

Jeg har efterhånden læst den her bog et par gange, og er ret vild med serien, som jeg godt nok læste det meste af, før jeg for alvor kom i gang med bloggen, hvilket forklarer de manglende anmeldelser.
Nu havde jeg så en undskyldning for at læse bogen igen, og jeg synes stadig den er fantastisk.
Sproget er letlæst, og fyldt med humor, sarkastiske bemærkninger og kommentarer til handlingen. Butcher har kombineret den klassiske amerikanske noir-krimi med magi og overnaturlige væsener, og en del af humoren er da også netop den måde klicheerne bliver brugt på undervejs. Og det er ikke kun klicheer fra krimierne der tages under kærlig behandling, også troldmandsrollen bliver der gjort grin med undervejs. Beskrivelserne er malende og livagtige, og actionscenerne er, omend ikke altid lige realistiske, så billedskabende og humoristiske.
Handlingen er godt skruet sammen, og læner sig, som tidligere skrevet, en hel del op af klicheerne for den amerikanske hårdkogte detektivhistorie med smukke damer, usandsynlige situationer og mord, dog her blandet med feer, en ånd bosat i et kranie ved navn Bob, sort magi, vampyrer, mafiosoer og dæmoner. Historien er spændende, og fyldt med action, sex, mord, hemmeligheder, venskab og kærlighed, og bogen er utroligt hurtigt læst, grundet både den megen action og humoren.
Universet fungerer rigtig godt, og selvom det udvider sig en hel del i løbet af serien, så får man allerede i denne bog et godt billede af et velkendt univers, hvor vampyrer, dæmoner, feer og magi eksisterer ved siden af mafiaen, detektiver og callgirls.
Personerne er menneskelige, med de fejl og motiver der følger med, og især Harry lærer man rigtig godt at kende undervejs, hvilket blandt andet hænger sammen med, at han er bogens jeg-fortæller. Han er modig, en dygtig troldmand, intelligent og har en sort humor, og så har han et stort ønske om at beskytte kvinder (igen en kliche fra detektivgenren). Det går ikke altid lige godt, og han laver da også ofte fejl, men har hjertet på rette sted, og et stort ønske om at bevise for sig selv og det hvide råd, at han er på det godes side. Man lærer drypvis en del om hans fortid, og det fungerer rigtig godt. Bipersonerne er en anelse stereotype, især for kvindernes vedkommende, men det er netop en af de ting, der med til at gøre bogen så god som den er, fordi det igen spiller på krimigenren. Jeg var især glad for Harrys kvindelige politikontakt Murphy. Hun har ben i næsen, og hendes tiltro til Harry er med til at gøre samspillet og venskabet mellem dem troværdigt og varmt. Min yndlingsperson er dog Bob, den dameglade ånd som bor i kraniet i Harrys kælder. Han er sarkastisk, intelligent og ikke helt fin i kanten, og samspillet med Harry er både morsomt og interessant.
Alt i alt var det et dejligt gensyn med en af mine yndlingsserier, og kan man lide urban fantasy med masser af action og humor kan jeg kun anbefale bogen.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: