onsdag den 7. december 2016

Oprørerne

Oprørerne er 2. bind i Julie Kagawas fantasyserie Sagaen om Talon.

Ember er sammen med den omstrejfende drage Riley flygtet fra Talon og Sankt Georg-ordenen. Det lykkedes dog kun fordi Garret, en af Sankt Georg-ordenens soldater, hjalp dem, og han er nu dømt til døden for forræderi.
Ember er fast besluttet på at redde ham, og det lykkes hende at overtale Riley og hans menneskelige hjælper Wes til at hjælpe hende.
Men selvom de redder Garret, betyder det ikke at faren er overstået. Tværtimod er den vokset, fordi både Sankt Georg-ordenen og Talon nu er ude efter dem. Og ingen af dem helmer før de finder dem.
Samtidig finder ordenen flere og flere af Rileys reder, hvor unge drager, der er flygtet fra Talon, skjuler sig, og Riley og Wes bliver mere og mere sikre på, at der er en forræder blandt deres folk.
For at få mere information tager Riley, Wes, Ember og Garret til Las Vegas. Men byen er fuld af farer, og hos Talon har Embers bror Dante lagt en snedig plan, som skal få hende tilbage til organisationen.
Og som om det ikke er nok, må Ember også forholde sig til de følelser hun har for både Garret og Riley. Følelser, der splitter hendes menneskelige og dragelige sider, og som skræmmer hende.
Snart må Ember træffe et valg. Et valg mellem frihed, familie og kærlighed. Først skal hun dog lige overleve...

Bogen er et anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic

Bogen fortsætter hvor første bog slap. Der er action fra første side, og handlingen er endnu en gang fyldt med spænding, kærlighed, intriger, forræderi, jalousi, hemmeligheder, magi og drager. Plottet er godt skruet sammen, og de mange twists undervejs gør det umuligt at forudse, hvad der vil ske. Det er med til at holde læseren fanget hele vejen, og de livagtige kampscener gør, at man tit sidder helt ude på kanten af stolen under læsningen.
Seriens univers udvider sig endnu mere i denne bog, og læseren får mere at vide om såvel Talon som Sankt Georg-ordenens motiver og baggrund, hvilket er med til at gøre universet endnu mere levende og nuanceret.
Personerne udvikler sig endnu mere her i bind 2, hvor Ember, Riley, Garret og Dante skiftes til at fortælle. Skiftene i synsvinkel betyder, at man lærer alle siderne i konflikten rigtig godt at kende, og det er med til både at gøre universet levende og vise læseren, at virkeligheden består af gråzoner. I bind 2 lærer vi Riley bedre at kende, og finder ud af hvad der i sin tid fik ham til at forlade Talon og starte med at tage unger ind. Hvor han i første bind var meget fandenivoldsk, så får han i andet bind en del flere facetter, og bliver både mere menneskelig og mere dragelig. Han er modig, stædig og en dygtig planlægger, men hans drages følelser for Ember får ham også til at tage nogle chancer med både sig selv og andre, som kan ødelægge alt det han har kæmpet for.
Garret har mistet alt ved at redde Ember og Rileys liv, og han må både forholde sig til at hans venner og tidligere kolleger vil dræbe ham, og til at hele hans virkelighedsforståelse er blevet vendt på hovedet, efter han har opdaget, at drager ikke kun er snedige dyr. Hans følelser for Ember er det eneste han har tilbage, og han kan derfor ikke lade være med at tage nogle lidt farlige valg for at hjælpe hende.
Dante tror stadig på Talon, og er utroligt ambitiøs. Han vil for alt i verden have Ember tilbage i folden, og vælger at tro, at det er Riley der har fået hende på afveje. Han synes godt nok det er lidt mærkeligt, at Talon vil lade Ember leve, men tvivler aldrig på at Talon ved hvad de gør. Han er ligeså stædig som Ember, og vil ikke lade hendes fejltrin ødelægge hans fremtid i organisationen.
Ember er stædig, modig og impulsiv, hvilket er en farlig kombination som giver hende en del problemer. Især hendes impulsivitet er tæt på at få hende dræbt flere gange, og selvom den tilfører hende en vis charme, så må jeg også indrømme at nogle af hendes valg fik hende til at virke temmelig egoistisk og - undskyld ordvalget - pisseirriterende. Hun er splittet i sine følelser for Garret og Riley. Den ene får hende til at føle sig mere menneskelig end nogensinde før, og den anden kalder på hendes drage. Hun elsker sin bror, men er en smule naiv i forhold til hvor langt han vil gå for sine ambitioners skyld, og så har hun en tendens til at tro, at hun ved bedre end både Riley og Garret som har trænet i flere år til at kæmpe mod Talon og Sankt Georg-ordenen. Hvor jeg virkelig elskede Ember i første bind, så har jeg et lidt mere ambivalent forhold til hende her i bog to, netop fordi jeg har det svært med nogle af hendes valg. Når det så er sagt, så passer både hendes oprørstrang og hendes impulsivitet fint med den alder hun har i bogen, så der er håb om at hun kan vokse sig fra noget af det.
Sproget er letlæst og flydende, med flotte beskrivelser og et højt tempo, som gør bogen svær at slippe. Kan du lide drager er dette lige en serie for dig. Jeg glæder mig i hvert fald allerede til at læse næste bind i serien.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: