lørdag den 31. december 2016

Lygtemandens datter

Lygtemandens datter er 1. bind i fantasytrilogien Lygtemandens datter, skrevet af Jette Kjær Petersen.

Calluna er 16 år. Hendes far forsvandt før hun blev født, og hendes mor druknede kort efter hendes fødsel. Calluna er derfor vokset op hos sin mormor i udkanten af Rold skov, men har bortset fra det haft et helt almindeligt liv. Hendes mormor har altid forbudt hende at besøge skoven, hvor flere mennesker er forsvundet, og hvor Callunas mor døde, men alligevel kan Calluna ikke holde sig fra den.
Hun har to venner. Veninden Line, som hun nærmest er vokset op med, og online-vennen Lukas, som hun aldrig har mødt. Calluna er temmelig genert, og ved ikke rigtig hvad hun skal stille op med fyre. Det hjælper heller ikke, at hendes mormor er noget overbeskyttende. Line, derimod, har nærmest en ny kæreste hver uge.
Men da Calluna og Line skal begynde i 10. klasse på en ny skole ændrer alt sig. Først begynder Calluna at have underlige drømme, og pludselig begynder fyrene også at lægge mærke til hende. Endda lidt for meget mærke til hende.
Hendes mærkelige drømme tager til, men er drømmene nu også bare drømme?
Calluna bliver mere og mere optaget af at finde ud af hvem hun egentlig er, og hvem hendes forældre var. Da hendes mormor giver hende et smykke som Callunas mor bar, bliver det hele endnu mere forvirret. Calluna finder snart ud af, at hun ikke er så almindelig som hun troede, og sammen med Lukas må hun forsøge at opklare mysteriet om hendes far og skoven før det er for sent.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget EgoLibris.

Jeg har hørt rigtig meget godt om bogen, så da forlaget spurgte om jeg ville anmelde den sagde jeg straks ja tak. Og jeg blev bestemt ikke skuffet.
Sproget er letlæst og flydende, med meget billedskabende beskrivelser, og især beskrivelserne af skovsøen i nattens mørke fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Der er et par enkelte steder hvor ordstillingen er blevet vendt om, hvilket er en smule forstyrrende, men i det store og hele er sproget rigtig godt.
Handlingen er godt skruet sammen, med en del plottwists undervejs, og selvom jeg havde gættet et par af dem, så kom andre som en total overraskelse for mig. Bogen er spændende, og fyldt med trolddom, mærkelige væsener, kærlighed, venskab, hekse, familie, og søgen efter identitet. Men det er også en bog om at være teenager, at starte i en ny skole, og om at være forelsket. Det hele går op i en højere helhed, hvor fortid og nutid bevæger sig ind og ud af hinanden, og overtro og overgangen fra ung til voksen binder historien sammen. Jeg var godt underholdt hele vejen igennem, og især slutningen tog mig med storm. Jeg havde slet ikke set den komme, og glæder mig virkelig til at læse videre, for at finde ud af hvad der sker med Calluna.
Personerne er realistiske og menneskelige, med både gode og dårlige sider. Calluna er, på trods af at hun er meget genert, også temmelig impulsiv, hvilket giver hende en del problemer. Hendes søgen efter hvem hun selv er, og hendes forhold til mormoren er rigtig godt beskrevet, ligesom også venskabet med Line virker troværdigt. Men det er især hovedpersonens følelser som forfatteren har formået at skrive overbevisende. Hendes følelser for henholdsvis Alexander og Lukas, den forsigtige første forelskelse og usikkerheden som enhver teenager har følt overfor det modsatte køn er så fint skrevet, og vækker i den grad genklang hos læseren. Veninden Line er på mange måder Callunas diametrale modsætning. Hun er meget udadvendt, og har helt styr på det med fyrene. Men selvom hun gerne vil have Calluna til at være mere udadvendt, så er hun også støttende og loyal når det går galt. Lukas er utroligt sød og støttende, og altid klar til at hjælpe. Også mod eget bedre vidende. Forholdet mellem Lukas og Calluna er rigtig godt beskrevet, og de komplimenterer hinanden utroligt godt.
Alt i alt en rigtig god læseoplevelse. Er man vild med paranormal romance og creepy skovsøer vil man elske Lygtemandens datter. Jeg var i hvert fald godt underholdt.

Se også forfatterens blog.

Ingen kommentarer: