lørdag den 31. december 2016

Læsestatus for december og 2016


December er ved at være slut, og det betyder at det igen er tid til at gøre status over læsemåneden der gik. Men da slutningen af december også markerer slutningen på 2016, vil jeg også bruge lidt tid på at se tilbage på året der gik, og hvad det har betydet for bloggen og mig, i dette indlæg. Mere om det senere. Først gælder det nemlig december måneds læsning.

Jeg startede december med store ambitioner, og et ønske om endelig at få læst Rick Riordans Heroes of Olympus-serie. Af samme grund havde jeg også sat Rick Riordan på som december måneds læsetema. Det gik dog snart op for mig, at det nok ikke var helt realistisk. Bøgerne er temmelig lange, og da tiden i december - i hvert fald for mig - altid går meget hurtigt, valgte jeg i stedet at koncentrere mig om de mange anmeldereksemplarer jeg har fået tilsendt af søde forlag og forfattere, i håbet om at få gjort stakken lidt mindre inden et nyt år med nye bøger går i gang.
Og det lykkedes faktisk rigtig godt, hvis jeg selv skal sige det. Jeg fik læst 10 bøger i alt, hvoraf de 6 var anmeldereksemplarer. Derudover fik jeg også læst 2 tegneserier, som jeg ikke har talt med i de 10 bøger. Af de resterende 4 bøger var 2 af Rick Riordan, og således en del af mit læsetema, og 2 var julefortællinger, selvom den ene af dem absolut ikke var særlig traditionel.


Som altid starter vi med anmeldereksemplarerne.
De 6 bøger er:

Julie Kagawa: Oprørerne (Sagaen om Talon 2)
Anmeldereksemplar fra forlaget HarperCollins Nordic. Modtaget til VIP-arrangement i Odense.
Serien er ajour. 

Melissa Grey: Skyggetimen (Fjer og Flammer 2)
Anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda.
Serien er ajour. 

Nikolaj Johansen: Transformationsmaskinen
Anmeldereksemplar fra Forlaget Calibat, Tilsendt af forfatteren.

Naomi Novik: Temeraire (Temeraire 1)
Anmeldereksemplar fra Forlaget Alhambra.
Serien er påbegyndt. 

Sidsel Katrine Slej: Valkyrien (Sanddrømmeren 3)
Anmeldereksemplar fra Forlaget Turbine. Anmeldt på bookeater.dk.
Serien er slut.

Jette Kjær Petersen: Lygtemandens datter (Lygtemandens datter 1)
Anmeldereksemplar fra Forlaget EgoLibris.
Serien er påbegyndt. 


Som skrevet gik det ikke så godt med mit læsetema, men jeg fik da læst 2 bøger af Rick Riordan. Hans nyeste, og så en bog som efterhånden har stået ulæst i min reol i nogle år.
Bøgerne er:

The Hammer of Thor (Magnus Chase and the Gods of Asgard 2)
Serien er ajour.

Percy Jackson: The Demigod Files


Af julefortællinger fik jeg læst 2. Eller, julefortælling og julefortælling...
Selvom julen ikke nævnes direkte, så betragter jeg stadig nedenstående som en julefortælling. Den sætter mig i hvert fald altid i julehumør. Og ja, den anden er ikke med på billedet, men da jeg læste den på juleferie hos mine forældre, fik jeg desværre ikke taget et billede af den.
Bøgerne er:

Terry Pratchett: Hogfather (Discworld)
Genlæsning. Serien er i gang.

Lise Nørgaard: Julen er hjerternes fest


Jeg fik også læst 2 tegneserier i december, og selvom jeg ikke har talt dem med på Goodreads, så synes jeg stadig de skal nævnes her.
Tegneserierne er:

Jean-Pol & Cauvin: To gorillaer i Paris (Sammy 38)

Jean-Pol & Cauvin: Boy (Sammy 40)

Selvom ambitionerne for læsemåneden ikke blev indfriet, så synes jeg faktisk det gik meget godt alt i alt. Jeg nåede da i hvert fald mit læsemål på Goodreads, hvilket jeg er meget stolt af, da jeg faktisk blev lidt bekymret for om jeg ville nå det i løbet af december. Men mere om det i næste afsnit, som handler om læseåret 2016.


2016 blev et rigtig godt læseår for mig. For første gang prøvede jeg at sætte mig et Goodreads læsemål, og selvom det nok var lige lovlig ambitiøst at sætte det til 150 bøger, så nåede jeg alligevel i mål - selvom sidste bog først blev læst på årets allersidste dag, og jeg også talte nogle graphic novels med. Jeg har dog bestemt, at jeg sætter antallet ned næste år. Dels for at mindske presset på mig selv i årets sidste måneder, og dels fordi jeg har nogle tykkere bøger jeg gerne vil tage hul på i 2017, hvilket ikke kommer til at ske hvis jeg skal nå at læse lige så mange bøger næste år. Samtidig har jeg bestemt, at det kun vil være "rigtige" bøger, som tæller med næste år, og de tager generelt noget længere tid at læse end graphic novels og tegneserier.


Som I kan se. har jeg læst rigtig mange gode bøger. Langt de fleste har fået 4 eller 5 stjerner, 17 har fået 3 stjerner, 5 har fået 2 stjerner, og kun 1 enkelt bog har fået 1 stjerne. At så mange af dem har været gode, har nok også haft en indflydelse på at jeg faktisk fik læst de 150 bøger jeg satte mig for. Det er unægteligt nemmere at holde motivationen oppe hvis bøgerne man læser er gode.
Ifølge Goodreads har jeg ialt læst 46482 sider, men om det passer ved jeg ikke. Jeg har nemlig lagt mærke til, at det ikke er altid at sideantallet på Goodreads reflekterer virkeligheden helt, men at det er der omkring skal nok passe.

Jeg forsøgte mig for første gang i 2016 med at opstille læsetemaer for hver måned, og det blev med et noget blandet resultat. Nogle af læsetemaerne udgik helt, mens andre var en stor succes. Jeg tror dog, jeg har fundet en formel for hvordan det kommer til at fungere, men mere om det i et senere indlæg, hvor jeg fortæller om mine læsemål for 2017.
Læsemålene for i år var:

December - Rick Riordan
November - Fantasy med feer
Oktober - True Blood-serien af Charlaine Harris
September - Friholdt på grund af Fantasyfestivalen i Esbjerg
August - Genlæsning af fantasyserier 
Juli - Blandede genrer
Juni - Trudi Canavan
Maj - Fantasy på engelsk
April - Terry Pratchett
Marts - Dansk fantasy
Februar - Dark Hunter-serien af Sherrilyn Kenyon
Januar - Blandede serier

Af læsetemaerne udgik augusts og novembers. Fælles for de to måneder var, at jeg ikke fik læst ret mange bøger, og de bøger jeg endte med at læse var, for størstedelens vedkommende, anmeldereksemplarer. Begge måneder var temmelig travle, august på grund af arbejdet med årets Fantasyfestival, og november på grund af BogForum og pres på arbejdet. Og så var der altså ikke overskud til at læse så meget. Jeg kan dog stadig godt lide idéen om at læse i temaer, så jeg prøver igen til næste år.

Et andet nyt tiltag på bloggen var Book Hauls. Og det er blevet til nogle stykker i årets løb. For i 2016 eksploderede antallet af nye bøger i reolen. Dels fordi jeg har fået tilsendt en del flere anmeldereksemplarer end før, hvilket jeg er forfattere og forlag dybt taknemmelig for, og dels fordi 2016 også var året, hvor jeg for alvor opdagede Booktube, til stor fortrydelse for min pengepung. Jeg har ikke et tal på hvor mange bøger det reelt er blevet til i årets løb - jeg er nemlig en smule bange for at regne det ud - men omkring dobbelt så mange bøger som jeg har fået læst skal det nok være blevet til. Jeg håber jeg kan få skåret lidt ned på antallet af købte bøger i 2017, men tvivler på det kommer til at ske. Jeg fortsætter dog med at lave Book Hauls. Dels fordi jeg synes det giver mig et overblik over hvor mange bøger jeg faktisk anskaffer i løbet af en måned, og dels fordi det er noget af det jeg synes er sjovt at læse ved andre bloggere. Sidstnævnte er dog også lidt farligt, da jeg på den måde bliver opmærksom på endnu flere bøger jeg bare må have fat i, men sådan er det.

2016 blev også året, hvor jeg deltog i mit første Readathon, en rigtig dejlig oplevelse, som bestemt vil blive gentaget, hvis det kan gå op med kalenderen. Der var noget helt specielt ved at læse sammen med så mange andre mennesker i hele verden, og selv om jeg snød lidt og ikke holdt mig vågen hele døgnet, så fik jeg alligevel læst en del bøger.

For første gang i år prøvede jeg også at købe abonnementsbokse med bøger. Jeg havde udvalgt mig Fairyloot, da jeg på den måde ville undgå både et højt forsendelsesgebyr og lang forsendelsestid, og så synes jeg deres bokse så spændende ud. Indtil videre er det blevet til to bokse, med temaerne Dark Deeds og Royals & Rogues, og selvom det ikke var det hele jeg var vild med, så har jeg alligevel valgt at fortsætte med at bestille enkelte bokse en gang imellem. Faktisk er januars boks allerede bestilt, og jeg glæder mig til at pakke den ud når den dukker op i slutningen af næste måned.

2016 blev også året, hvor bloggen kom på Instagram og Bloglovin´, og selvom jeg endnu ikke vil betragte mig selv som ekspert, så synes jeg, jeg bliver bedre og bedre til at navigere de to steder, og jeg får da også langsomt flere og flere følgere. I skrivende stund har jeg 48 følgere på Bloglovin´ og 129 følgere på Instagram, så noget må jeg gøre rigtigt.

I december startede en ny fantasylæsekreds, The Fantasy Fellowship, op i Esbjerg, og jeg blev dermed medlem af min første, ikke arbejdsrelaterede, læsekreds. Jeg har i flere år ønsket at være med i en læsekreds, men da jeg primært læser fantasy har det været svært at finde en der passede til mine interesser. Jeg er spændt på hvordan det kommer til at udvikle sig, men første møde var i hvert fald positivt.

Sidst men ikke mindst, så bød 2016 også på indtil flere store boglige oplevelser.
Først og fremmest selvfølgelig mit hjertebarn, Fantasyfestivalen i Esbjerg, som, efter en succesfuld opstart i 2015, fortsatte i 2016. Denne gang var det australske Trudi Canavan der var Guest of Honour, stemningen var igen helt i top. Jeg glæder mig allerede til næste år, og planlægningen er allerede i fuld gang.
For anden gang deltog jeg i år i Bogbloggertræffet i Aalborg, og igen i år var det en utroligt hyggelig og lærerig dag, med masser af fælles bogglæde. Jeg glæder mig allerede til næste år.
I september var jeg også så heldig, at blive inviteret til VIP-møde med Julie Kagawa i Odense, af HarperCollins Nordic. Det var en rigtig god aften, og hun var simpelthen så sjov at høre fortælle. Og selvom jeg nær aldrig var nået hjem, så har jeg bestemt ikke fortrudt at jeg tog med. I kan læse mere om aftenen her.
Og så var der selvfølgelig BogForum. Jeg var i år med for tredje gang, og selvom jeg ikke nåede det hele, så synes jeg efterhånden jeg er ved at have fundet en strategi der virker. At gå rundt mellem så mange bogelskende mennesker er fantastisk, ikke mindst på grund af alle de tilfældige møder der pludselig opstår i menneskemængden, og den utrolige glæde der gennemsyrer selv de længste køer. Jeg har da også allerede bestemt, at jeg skal med igen i 2017.


På det personlige plan har 2016 været en blandet fornøjelse.
På positivsiden blev jeg faster i juli, og det er en utrolig stor glæde. Jeg fik også en ny kusine i august, og så var jeg til sølvbryllup hos min moster og onkel i slutningen af året.
Arbejdsmæssigt har året til gengæld været temmelig hårdt. Vi fik en ny organisation i januar, og det tog både tid og kræfter før jeg og mine kolleger fandt os til rette i den. Samtidig betyder den nye organisation også, at jeg nu skal møde i Esbjerg tre dage om ugen, og det giver lidt over en times transport hver dag, som stadig trækker tænder ud. I november overgik vi til det nye fælles bibliotekssystem, Cicero, hvilket stadig giver os nye udfordringer og kræver en del tilvænning, da det endnu ikke kan lige så meget som det gamle system, og nogle funktioner ikke er færdigudviklede. Det går langsomt fremad, og efterhånden hænger flere og flere funktioner fast i hovedet, så mon ikke det bliver bedre på et tidspunkt.

Til slut vil jeg gerne sige en stor tak til alle de forlag og forfattere som har givet mig så mange store læse- og bogoplevelser i årets løb, og ikke mindst til jer, kære læsere, som har fulgt med, kommenteret, delt, og forhåbentlig er blevet inspireret til jeres egne læseoplevelser.
Tak for i år, og på, forhåbentligt, gensyn i 2017.

Godt nytår!

1 kommentar:

Sidsel sagde ...

Rigtig godt nytår. Håber at du kom godt ind i det :)