onsdag den 12. oktober 2016

Mareridt & Myrekryb 1

Mareridt & Myrekryb 1 - Syv uhyggelige historier er en gysernovellesamling skrevet af Nick
Clausen.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Facet. 

I august måned dukkede der en fuldstændig uventet bogpakke op i min postkasse. Det var en overraskelsesgave fra Facet med tre bøger, hvoraf Mareridt & Myrekryb 1 var en af dem. Nu har jeg så fået læst den første af bøgerne, og jeg må sige at titlen er velvalgt. Historiernes krybende uhygge gav mig myrekryb mens jeg læste dem, og mareridt efter jeg læste dem. Og det på trods af at novellerne alle er rettet mod børn. Nick Clausen formår at skrive gys på en måde, som er skræmmende enkel i sproget, og uhyggeligt billeddannende. Sproget er letlæst - bogen har lixtal 17 - og flydende, men det betyder bestemt ikke at der er skruet ned for gysene. Og faktisk er det eneste for mig der fortæller at den er skrevet til børn alderen på hovedpersonerne, for forfatteren taler på intet tidspunkt ned til sin læserskare, eller dæmper uhyggen. Mine nerver ville nok have haft det bedre hvis han havde gjort det sidste.
Det er altid svært at komme med et handlingsreferat for en novellesamling, fordi novellerne ofte er meget forskellige, og fordi noveller generelt også er meget korte, og man derfor ikke kan sige så meget uden at spoile historien. Jeg har derfor valgt to af novellerne, som jeg vil fortælle lidt mere om, og som virkelig skræmte mig fra vid og sans. Det er den første novelle, Blod på tanden, og den femte novelle, Læderhud. 
Blod på tanden handler om Emil som vågner op på hospitalet efter en bilulykke, men som snart finder ud af at der er noget helt galt på hospitalet. Jeg kunne virkelig godt lide den måde den var strikket sammen på, og især måden han vågner på synes jeg var genialt udtænkt - og utroligt uhyggelig. Og så kunne jeg rigtig godt lide hovedpersonen, hvilket altid er et plus.
I Læderhud bliver Peter inviteret i ly for regnen hos en ensom gammel dame, som dog viser sig at have, om ikke rotter på loftet, så dog hemmeligheder i kælderen, og en meget mærkelig hobby. Jeg synes plottet var meget originalt - det var det nu iøvrigt i alle novellerne - og igen kom jeg til at holde meget af hovedpersonen, som jeg virkelig følte jeg kom til at kende. Og det er godt klaret af forfatteren, når historien er på under 30 sider.
Mareridt & Myrekryb 1 er gysende noveller om alt fra fisk til fugle, mærkelige hobbyer til uhyggelige huse, og børn i livsfare. Det er historier som får det til at løbe dig iskoldt ned ad ryggen, får hjemmets mørke hjørner og sære lyde til at rykke tættere på dig, og får dig til at ligge søvnløs om natten af frygt for mareridt. Er du vild med gys og har du nerver af stål, er det lige en bog for dig. Jeg kan i hvert fald varmt anbefale den.

Se også forfatterens hjemmeside.

2 kommentarer:

Melani sagde ...

Ej hvor fint :D nu glæder jeg mig kun endnu mere til at kaste mig over novellesamlingen :D kunne så godt lide gyset i hans bog "de døde bødre" den bød på megen gys smat overraksler og du får det så til at lyde så dejlidt at den lever op til dens title :D

Kirsten Bloch sagde ...

Du kan også roligt glæde dig.