mandag den 16. september 2019

Fantasyfestivalen 2019

Årets Fantasyfestival er slut, og det er blevet tid til mit traditionelle "dagen derpå"-indlæg, hvor jeg fortæller lidt om arrangeringen af festivalen, mine oplevelser i løbet af weekenden, og giver et kig på de bøger og andet, jeg fik med mig hjem i år.
Hvis I har fulgt bloggen gennem længere tid, ved I, at Fantasyfestivalen er mit hjertebarn, og noget af det, jeg er allerstoltest af, at være med til at føre ud i livet. Festivalweekenden er for mig højdepunktet for mit arbejdsår, og selvom det også er benhårdt, er hele arrangeringen, udførelsen og efterbearbejdningen af festivalen uden tvivl den arbejdsopgave, som jeg har det allersjovest med.
Jeg glæder mig hvert eneste år til at opleve den helt særlige stemning, der hersker under festivalen, og det er en stadig glæde at følge den måde festivalen vokser, og bliver taget til sig, af flere og flere for hvert år.
Også i år var festivalen præget af vokseværk. Både Riddersalen og Kunstnerhjørnet blev udvidet med flere stande, og vi fik i år åbnet op for messen hele vejen rundt, hvilket gav mere plads til standene, og hjalp på flowet. Også Markedspladsen voksede i år, og vi havde besøg af både gamle kendinge og helt nye standholdere og aktører både ude og inde.
Programmet bød i år på flere debatter, samtaler og foredrag, underholdende gøgleroptræden og stemningsfuld musik fra fantastiske Virelai, som igen i år underholdt ude og inde, og inviterede både gæster og standholdere med til kædedans.
Igen i år voksede besøgstallet markant, da vi allerede lørdag nåede næsten samme besøgstal, som under hele sidste års festival. Jeg er spændt på, hvad det endelig besøgstal er blevet, og om vi har oversteget vores håb om 4000-5000 gæster i år. Det er fantastisk at opleve, hvordan festivalen stadig kan trække nye gæster indenfor, og at se gamle kendinge dukke op igen, år efter år.
Vi glæder os allerede til at sige velkommen tilbage til næste år.

Planlægningen af årets festival startede næsten før sidste års festival var slut. Igen i år har jeg stået for bookingen af vores udenlandske hovednavne, som i år var amerikanske Peter V. Brett og Julie Kagawa, hvilket har ført til mange mails frem og tilbage på engelsk. Derudover er det primært mig, der står for festivalens hjemmeside og Facebook-side, hvilket også har krævet en del tid og hovedbrud undervejs. Ikke mindst, da vi fik ny hjemmeside i år, og derfor skulle tage stilling til opbygningen, indhold og hvad der skulle med fra den gamle hjemmeside. Min hovedopgave har dog været planlægningen af den indendørs messe i Riddersalen, med udformning af standplan, planlægning af opstilling og nedtagning, og masser af mails frem og tilbage med standholderne. I år måtte vi for første gang tage en venteliste i brug, da standene forsvandt lynhurtigt efter der blev åbnet for bookingen, hvilket var virkelig fantastisk at opleve.

Som altid var de sidste 14 dage op til festivalen fyldt med praktiske opgaver, og den sidste uge lå jeg næsten vandret i luften, for at få det hele klar. Eller sådan føltes det i hvert fald.
Vores udenlandske gæster ankom i år af to omgange. Onsdag ankom Peter V. Brett og hans familie, trods flyforsinkelse og utrolige mængder regn, og torsdag aften mødtes han med dele af planlægningsgruppen, samt hans primære kontaktperson under festivalen, hvor vi bød ham officielt velkommen til Esbjerg. Jeg havde taget en af hans bøger med, og var så heldig, at få ham til at signere den til mig - ovenikøbet med en lille tegning.

Inden da havde jeg brugt dagen på de sidste koordineringsmøder inden festivalen, pakning af de sidste navneskilte til standholdere, forfattere og andre aktører, samt opmåling af alle standene i messeområdet. Eller næsten alle standene, for de sidste to kunne jeg først måle op til, da reolerne var væk.
Fredag morgen mødte jeg tidligt ind, og på de tidspunkt var pedellerne allerede i fuld gang med at flytte alle reolerne væk, så messeområdet kunne blive klar. Klokken 8.30 holdt jeg briefing med mine kolleger om slagplanen for dagen, og derefter fortsatte reol- og møbelflytningen, hvorefter der blev stillet borde og stole klar på standene, sat sort stof over reolerne, udsmykket lokaler, sat skilte op, og gjort klar i foredragssalene. Omkring klokken 11.30 var vi klar, og klokken 12 dukkede de første standholdere op. Herefter havde jeg nok at gøre med at sige pænt goddag, vise på plads, og hjælpe med praktiske problemer, mens mine kolleger gjorde billetsalget klar, og pedellerne lavede el til standene, satte scener op, og hjalp, hvor der var behov for det. Samtidig var der fuld gang i den på pladsen foran biblioteket, hvor der blev rejst telte til markedspladsen foran det magiske universitet.
Klokken 17 var der opsætningsforplejning for kolleger og standholdere, hvilket på det tidspunkt var særdeles tiltrængt, da jeg aldrig nåede at få frokost, grundet travlhed. Klokken 20.30, efter instruktion af vagten, lukning af vinduer og døre, og et på gensyn til standholdere og kolleger, stoppede opstillingen for den dag, og alle tog hjem for at hvile ud, inden det gik løs.
Lørdag morgen startede tidligt. Klokken 7.15 var jeg på min pind, og fik gennemgået slagplanen for dagen med festivalgruppen, pedellerne og de kolleger, der havde meldt sig til morgentjansen, hvorefter jeg fik de sidste ting på plads, inden vi igen åbnede for standholderne klokken 8.00. Herefter var jeg travlt beskæftiget med at vise standholderne på plads, inden festivalen åbnede klokken 10.
Og så myldrede det ellers ind med mennesker. Klokken 10.30 blev festivalen åbnet af Virelai, efterfulgt af taler fra festivallederen, formanden for Kultur og Fritidsudvalget, Peter V. Brett og Julie Kagawa.

Som sædvanlig nåede jeg ikke at opleve ret mange af foredragene eller de andre spændende aktiviteter, da jeg som messeansvarlig brugte det meste af min tid i messeområdet, men jeg nåede da at opleve Peter V. Brett. Ellers brugte jeg tiden i messeområdet i Riddersalen og Kunstnerhjørnet, hvilket betød masser af dejlige snakke med standholdere, forfattere, kunstnere, aktører og bogbloggere, som fandt mig i mængden, og jeg fik da også sneget mig med til at par releaseevents med Sidsel Sander Mittet hos Facet og Sabrina Mose hos Superlux, hvor jeg henholdvis et lille glas og kage, og signering af forfatternes nyeste bøger.  I år nåede jeg også et længere smut ud på Markedspladsen end de tidligere år, men det blev dog ikke til mere end afhentning af frokost, snak med et par standholdere, jeg kendte fra tidligere år, og et par hurtige billeder af de forskellige stande, før jeg måtte ind igen.
Før jeg vidste af det, var klokken blevet 18, og festivalen lukkede ned for natten. Som de forrige år havde vi lørdag aften inviteret standholdere, aktører, foredragsholdere, frivillige og personale på fantasyfest med fællesspisning og dans ved Virelai. I år foregik det på Tobakken, hvilket fungerede supergodt, da der var masser af plads til både spisning og dans. Spisningen startede klokken 19, men dørene blev åbnet klokken 18.30. Det tog lidt tid at få alle ud af huset og lukket vinduer og døre, så jeg nåede først derned lige før spisningen skulle gå igang. Allerede klokken 19.30 sluttede festen dog for mit vedkommende, og efter at have fulgt Julie Kagawa tilbage til hotellet, tog jeg og den kollega, jeg overnattede hos under festivalen, hjem for at sove, og blive klar til endnu en lang dag.

Søndag morgen kunne jeg møde lidt senere, hvilket betød, at jeg kunne vente helt til 7.45, inden jeg skulle være klar til endnu en dag i fantasyens tegn. Efter udskiftning af skilte ved foredragssalene, lidt hjemmesidearbejde mm., var jeg klar til at snige mig ind til søndagens bloggerevent med Julie M. Day og Mikkel Wendelboe, og jeg nød virkelig at hilse på mine medbloggere og -vloggere, og høre de to forfattere fortælle om livet som fantasyforfattere, deres bøger, og deres vej til udgivelse. Og så kom jeg endda på tredjepladsen i den indlagte quiz, hvor jeg vandt 3 bøger. Da jeg har bøgerne i forvejen betyder det, at der snart dukker en konkurrence op på bloggen, hvor en eller flere får muligheden for at vinde bøgerne. Jeg fik også en skøn goodie bag med mig hjem, som jeg viser frem senere i indlægget.
Senere på dagen lykkedes det mig også at høre samtalen mellem Kenneth Bøgh Andersen, Benni Bødker og Gitte Højmark Pedersen om Grimm-bogen. Dog kun fordi jeg havde meldt mig som billetmodtager, og derfor skulle være der.
Ellers brugte jeg, endnu engang, det meste af tiden i messeområdet. Klokken 16, efter en sidste kædedans rundt i biblioteket med Virelai, lukkede festivalen for i år, og derefter var det tid til at pakke ned og sige farvel og tak, og forhåbentlig på gensyn, til standholderne. Klokken 18.15 var de sidste standholdere gået, og biblioteket var ryddet, og klar til de morgenfriske rengøringsfolk, som vaskede gulvet tidligt i morges, mens jeg lå og sov, hvorefter pedellerne sammen med andre kolleger flyttede reoler, møbler og pc'er på plads, så biblioteket var klar til at modtage lånerne klokken 10, hvor den betjente åbningstid begyndte.
Selv tog jeg toget hjem søndag aften, og efter at være kommet hjem med fyldte tasker, blev jeg taget imod af min meget kærlige kat, som havde savnet mig de sidste par dage.

Idag holder jeg en velfortjent fridag med fødderne oppe og masser af te. Jeg har fået vasket tøj, taget billeder af mine mange indkøb, og svaret på et par opfølgende mails, men ellers slapper jeg af med at skrive dette indlæg, se Lucifer på dvd, og lave ingenting.
Imorgen vender hverdagen tilbage igen, med den sidste opsamling og oprydning efter festivalen. Forude venter evalueringen, men allerede nu kan vi konstatere, at festivalen igen i år har været en stor succes, og den umiddelbare tilbagemelding er overvældende positiv, hvilket er virkelig dejligt.
Efter evalueringen går planlægningen af næste års festival for alvor igang, og jeg glæder mig allerede.
Er I nysgerrige på, hvad der foregik i år, kan I stadig finde årets program på festivalens hjemmeside www.fantasyfestival.dk, ligesom der allerede ligger en del billeder på festivalens facebook og Instagram, under vores officielle hashtags #fantasyfestival19 og #fantasyfestival2019. Der vil løbende dukke flere billeder op.
Selvom det ikke lykkedes mig at få lagt et eneste billede op på Instagram i løbet af festivalen, så fik jeg faktisk et par stykker. Så her kommer et lille indblik i min weekend i billeder.Til allersidst i dette allerede meget lange indlæg, vil jeg vise de bøger og merchandise frem, som jeg fik købt i løbet af weekenden. Og det blev til temmelig mange bøger i år. Selvom jeg havde lagt et budget hjemmefra, så endte der desværre med at gå MobilePay i den, og jeg oversked derfor budgettet med en hel del. En del af forklaringen er selvfølgelig, at jeg som messeansvarlig kommer forbi de forskellige stande flere gange i løbet af festivalen. Derudover havde standholderne bare generelt mange nye og spændende bøger med i år, hvoraf flere udkom på festivalen, og var til særlige messepriser, og så har jeg bare ikke ret meget modstandskraft, når det drejer sig om nye fantasybøger.
53(!) bøger og 3 graphic novels blev det til, foruden 3 nye booksleves, og indholdet af et par goodie bags. En del af dem er anmeldereksemplarer, som jeg havde aftalt at afhente til festivalen, og 3 af dem vandt jeg som præmie, men langt de fleste var nogle, jeg købte selv.
Jeg har igen i år inddelt bøgerne efter hvilken stand jeg købte/fik dem ved, da jeg fuldstændig har glemt rækkefølgen og dagene, jeg fik fat i dem.
Og så til bøgerne.

Hos Ulven og Uglen modtog jeg en virkelig fin pakke med anmeldereksemplarer af Del 1 og 2 af Pernille L. Stenbys Under huden (Mestenes 2). Med i pakken var også en personlig besked fra forfatteren, 2 virkelig flotte bogmærker, og en USB-nøgle med et spil, der hører til bogen, som jeg virkelig glæder mig til at prøve.

Hos Forlaget Forår afhentede jeg et anmeldereksemplar af Kampmagikeren (Påkalderen 3), skrevet af Taran Matharu. Pudsigt nok afhentede jeg til sidste års festival på samme måde et anmeldereksemplar af første bind i serien, Novicen, som jeg endelig fik læst og anmeldt i juni i år.

Hos DreamLitt afhentede jeg et anmeldereksemplar af Qul Sasas Skygger (Stjernekrønikerne 3) af Mads Schack-Lindhardt.

Derudover købte jeg 8 bøger hos dem i løbet af festivalen.
Bøgerne er:

Peter V. Brett: Krigen i dagslyset (Dæmoncyklussen 3, del 1+2)

K.L. Berger: Dødens engel (Fortællinger fra Døden 3)

Wild Cards del 1+2

Linette Harpsøe: Den blå portal (Skæbneløs 2)

Birthe Skov Midtiby og Thorkild Skov:
Lue (Skovhuggerens saga 1)
Eldur (Skovhuggerens saga 2)

Jeg var så heldig at få de sidste to signeret af Thorkild Skov, da han igen i år var en af kunstnerne i Kunstnerhjørnet.

Hos Facet købte jeg 2 bøger, som jeg virkelig glæder mig til at læse.
Bøgerne er:

Nick Clausen: Pigen som ikke var der

Sidsel Sander Mittet: Smagen af aske (Bjergtaget 2)

Jeg havde timet købet med releaseeventet for udgivelsen af Bjergtaget 2, så udover at hilse på Sidsel og få et lille glas, var hun også så sød at skrive en lille hilsen i mit eksemplar.

Hos Tellerup fik jeg fingrene i 4 bøger, som alle havde release på Fantasyfestivalen. Jeg fik også tiltusket mig 3 bogmærker. 
Bøgerne er:

Julie Midtgaard: Elementprøven (Sprækken til Luscuro 1)

Henriette Hesselholdt: Gudindens avatar (Gudernes krig 1)

Line Wenzel: Dronningernes erindringer (Mindelandet 1)

Lene Dybdahl: Ildstorm (Ovanienprofetierne 3)

Hos Superlux købte jeg Åmanden og Mosekonen (Myternes stemme 1) af Sabrina Mose, og da jeg fik det timet med hendes bogreception, fik jeg både kage, og en sød hilsen i bogen. 

På Silhuets stand købte jeg 4 bøger:

Christian Engkilde: Vulkanvinter (Pandora 1)

Kristoffer J. Andersen: Eliksiren

Nnedi Okorafor: Hvem frygter døden

Katrine Skovgaard: Basismagi C

Jeg var så heldig, at både Christian og Kristoffer var på standen, da jeg kom forbi, og fik en sød hilsen fra dem i deres respektive bøger.

På Straarup og Co.s stand købte jeg 2 bøger:

Katja Brandis:
Crags forvandling (Woodwalkers 1)
Farlig t venskab (Woodwalkers 2)

Hos Forlaget Evig købte jeg Dragehjerte (Dragesten 1) af Ry Kristensen, som også selv stod på standen, og var så sød, at signere den til mig.

Hos Forlaget Klippe afhentede jeg også 2 anmeldereksemplarer, hvoraf den ene er en ny udgave af en bog, jeg tidligere har anmeldt på bloggen, og fik både 2 flotte bogmærker og en mulepose (som ikke er på billedet), med.
Bøgerne er:

Sissel Moody:
Den magiske sten (Forbandelsen over Laitana 1)
Undergrundens mysterier (Forbandelsen over Laitana 2)

Forfatteren stod selv på standen, og var også så sød, at skrive en lille hilsen i hver af dem.

Hos Arnold Busck købte jeg kun en enkelt bog i år. Til gengæld er den enormt flot.
Bogen er:

Forfatternes kort - Bøgernes fantasiverdener

På Mette Finderups stand købte jeg hele 6 bøger.
Bøgerne er:

Mette Finderup:
Smertensbarn (Den Grønne Ø 1)
Blodvarslet (Den Grønne Ø 2)
Hjerteløs (Den Grønne Ø 3)
Lysbroen (Den Grønne Ø 4)
Sjælehvisker (A.S.P.E. 3)
Salamandergraven (A.S.P.E. 4)

Mette stod selv ved standen, og var så sød at signere dem allesammen til mig.

Den farligste stand for min pengepung var uden tvivl Fantask, som igen i år havde et fantastisk udvalg af engelske fantasybøger med. Ovenikøbet var de så søde at stille en kasse til mig, som jeg så stille og roligt fyldte i løbet af festivalen, hvorefter vi afregnede sidst om søndagen, hvor kassen var helt fuld. Endda med top på.
Det blev til hele 17 bøger og 3 graphic novels:

Gillen m.fl.: The Faust Act (The Wicked + The Divine vol. 1)

Mark Millar og Olivier Coipel: The Magic Order, book 1

Bill Willingham m.fl.: Legends in Exile (Fables 1)

Tom Holt: An Orc on the Wild Side

Joe Abercrombie:
Best Served Cold
The Heroes
Red Country

Irene Radford: A Spoonful of Magic

Seanan McGuire:
Discount Armageddon (InCryptid 1)
Midnight Blue-Light Special (InCryptid 2)
A Local Habitation (October Daye 2)

Richelle Mead: Succubus Blues (Georgina Kincaid 1)

Sarah Beth Durst:
The Queen of the Blood (The Queens of Renthia 1)
The Reluctant Queen (The Queens of Renthia 2)
The Queen of Sorrow (The Queens of Renthia 3)

Kristen Britain:
Green Rider (Green Rider 1)
First Rider's Call (Green Rider 2)
The High King's Tomb (Green Rider 3)

Lauren M. Roy:
Night Owls (Night Owls 1)
Grave Matters (Night Owls 2)

Hos Turbine forlaget var jeg så heldig at få fingrene i denne lækre goodie bag. Da jeg modtog den, var bogen pakket fint ind, med bånd og en lille klokke på.
I posen var der:

Dødeklokken (De Tre Tyste 3) af Synne Kristine Eriksen
1 postkort for serien De Tre Tyste
1 postkort for Kaldet fra Galathea (Awen 1)
6 lækre bogmærker
En quiz med Hvilken æt tilhører du? fra Kaldet fra Galathea
Pressemeddelelse for Dødeklokken (De Tre Tyste 3) af Synne Kristine Eriksen
Et krus med Kaldet fra Galathea
Te inspireret af Kaldet fra Galathea (Awen 1)
Chokolade

Jeg nåede desværre ikke receptionen, men da Synne var der, da jeg kom forbi, var hun så sød at signere min bog alligevel. Derudover fik jeg også hilst på forfatterne af Kaldet fra Galathea, der også stod på standen, da jeg kom.

Som nævnt fra jeg til bogbloggerevent om søndagen, og her fik jeg fingre i denne lækre goodie bag.
I muleposen med Fantasyfestivalens logo på var der masser af lækre snacks. Posen indeholdt:
1 flaske vand
1 flaske froosh med banan
1 pose rischips
2 stykker chokolade
2 müslibarer

Til bogbloggereventet fik jeg også fingrene i et par bogmærker fra Julie M. Day og Mikkel Wendelboe.

Og så vandt jeg 3 bøger, sponsoret af Julie M. Day og Sissel Moody, som jeg godt nok havde i forvejen.
Bøgerne er:

Julie M. Day:
Den halves arv (Grænsen til Trafallas 1)
Skyggen fra Nord (Grænsen til Trafallas 2)

Sissel Moody: Den magiske sten (Forbandelsen over Laitana 1)

Sidst, men ikke mindst, købte jeg 3 booksleeves hos BRETH Design, og hendes nye merchandise-firma Overlapp. Jeg ville egentlig kun købe en enkelt, men kunne ikke vælge mellem tre af de Harry Potter-inspirerede poser, så endte med at købe dem alle tre. Med poserne fulgte 5 bogmærker, 3 klistermærker, 1 visitkort, en plakat og et udklip selv-skilt.

Og så kom vi til vejs ende. Forude venter en helt almindelig arbejdsuge, før jeg har en uges velfortjent ferie. Før jeg slutter helt, vil jeg dog lige sige en stor tak til foredragsholdere, aktører, standholdere, frivillige og gæster som var med til at gøre Fantasyfestivalen til noget helt fantastisk igen i år. Jeg håber, I har nydt den lige så meget som jeg.
Sidst, men bestemt ikke mindst, skal der lyde en kæmpe tak til mine fantastiske kolleger for den kæmpe indsats I igen i år har ydet både op til, under og efter festivalen, til min efterhånden faste vært for husly og skøn forplejning, og til resten af planlægningsgruppen for benhårdt arbejde, problemløsning, sjov, kreativitet og med- og modspil. Jeg håber, I er friske på endnu en omgang til næste år:)

Og til jer læsere, som har holdt ud hele vejen igennem indlægget: Tak fordi I læste med. Jeg håber, I kunne lide det, og ikke blev alt for afkræftede af sult undervejs. Var I til Fantasyfestival i weekenden? Hvis ja, hvad syntes I om den? Hvad var jeres yndlingsaktivitet? Og gik I også shopamok på fantasybøger?

4 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Det var virkelig spændende læsning, tak for det :)

Der går et rygte om, at Brandon Sanderson kommer næste år - i så fald SKAL jeg med! Jeg fangirler generelt ikke, men med Sanderson gør jeg gerne en undtagelse :P

Superhyggeligt at læse om!


Mvh
Den lille Bogblog

Kirsten Bloch sagde ...

@Den lille Bogblog. Mange tak:) Og interessant rygte. Nogen idé om, hvor det stammer fra? Vi vil da gerne have besøg af Sanderson engang, men ved på nuværende tidspunkt ikke, om det kommer til at ske. Og slet ikke hvornår.

Piskeriset sagde ...

Det var en anden bogblogger, der nævnte det - ved ikke, hvor hun havde hørt det :)

Kirsten Bloch sagde ...

@Den lille Bogblog. Aha, spændende:)