lørdag den 18. august 2018

Verden styrter

Verden styrter er en novelle fra Ravnenes hvisken-universet, skrevet af Malene Sølvsten.

Varnar er leder af Ragnaras garde, og hendes mægtigste kriger. Han vil gøre alt for at beskytte hende, og adlyder alle hendes ordrer blindt.
Men et opgør med en gudekult ændrer noget i ham. Han tvinges til at dræbe en ung kvinde, og pludselig ser han sig selv som morder.
Og da Ragnara pålægger ham endnu en opgave, må Varnar bestemme sig for, om han vil være dronningens morder - eller en fri mand.

Har man ikke læst Ravnenes hvisken 1 og 2, giver novellen ikke ret meget mening. For de personer, der optræder i den, er alle personer som man introduceres for i trilogien, og uden den introduktion, mangler man som læser en hel del forståelse af såvel univers som personer. Også selvom handlingen kronologisk set sker før første bind i trilogien går i gang.
Verden styrter fortæller Varnars historie før han møder Anne, og samtidig møder man en del af bipersonerne fra de første to bind i serien. Det er med til at gøre personerne mere nuancerede, men samtidig savnede jeg hovedpersonen Anne, og jeg følte ikke helt, at jeg kom ind under huden på de andre personer. Muligvis fordi historien, i og med at det er en novelle, er temmelig kort, og muligvis fordi der skiftes synsvinkler en hel del gange, hvilket virkede lidt forvirrende på mig. Kapitlerne er nemlig meget korte, og derfor føles det, som om det hele går meget hurtigt.
Sproget er letlæst og flydende, og beskrivelserne er virkelighedstro, levende og temmelig blodige.
Handlingen er godt skruet sammen, men giver absolut mest mening, hvis man, som tidligere nævnt, har læst Ravnenes hvisken. Historien er spændende, og fyldt med action, gudetro, oprør, kamp, mord, intriger, magi, og nordisk mytologi. Det er en historie om at være tro mod sig selv, og om at turde vælge en ny vej - uanset de konsekvenser det måtte have. Men det er også en historie om at gøre det rigtige, om kærlighed, ære og familie.
Har man abstinenser efter universet og personerne fra Ravnenes hvisken, kan novellen her bestemt anbefales, selvom den ikke er helt på højde med trilogien. Stemningen og magien er ganske vist den samme, men tempoet er lidt for hurtigt, og både handling og personer kræver et vist forkendskab til universet, hvis man skal få det fulde udbytte af historien.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: