fredag den 8. juni 2018

Lysets hjerte

Lysets hjerte er en fantasybog skrevet af Kenneth Bøgh Andersen.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Høst & Søn.

Jack er 14 år, og synes, det er dødsygt, at skulle holde ferie sammen med sin mor og lillesøsteren Emilie. Det gør det ikke bedre, at det hus moren har valgt, ligger langt ude i en skov, og at der hverken er Wifi eller mobilsignal. Huset er også gammelt og forfaldent, og Jack ser ikke ligefrem frem til at skulle tilbringe de næste 14 dage der. Ejeren af huset fortæller, at huset er fuldt af hemmeligheder og overraskelser. De er meget velkomne til at gå på opdagelse, men der er et rum, som de ikke må gå ind i.
Jack er vred over forældrenes skilsmisse, og de ændringer det har betydet for hans liv. Ikke nok med, at faren har fundet en ny kæreste, og er på ferie i USA med hende og hendes søn, mens Jack er forvist til Langtbordistan, skilsmissen betyder også, at de bliver nødt til at flytte, fordi moren ikke længere har råd til at bo i huset med Jack og Emilie. Og Jacks vrede vokser, indtil han kommer til at sige noget, han ikke skulle have sagt. I stedet for at undskylde, går Jack på opdagelse i huset, og han opdager snart, at tid og rum opfører sig meget anderledes i huset. Men det forbudte rum lokker, og det kan være svært at holde, hvad man lover.

Jeg er vild Kenneth Bøgh Andersens bøger, og denne var ingen undtagelse.
Sproget er eminent. Det er letlæst og flydende, med levende og, indimellem, temmelig creepy beskrivelser, og så er det fyldt med humor, stemning og en lurende fornemmelse af noget farligt. Forfatteren leger med ordene, og skaber nye sammenhænge, uden at miste meningen undervejs. Og det er altså ret godt klaret. Bogen er fyldt med flotte illustrationer, lavet af Rasmus Jensen, og de er med til at forstærke stemningen af uhygge og forfald.
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med overraskende twists, som gjorde det umuligt at forudsige, hvad der ville ske. Historien er spændende, og fyldt med gys, magi, historiefortælling, og leg med tid og rum, liv og død. Og samtidig er det en fortælling om en familie i opløsning. Om skilsmisse, sorg og familie, og om at føle, at man bliver valgt fra, og ikke slår til. Og så er det en fortælling om at være teenager, og være tvunget på familieferie langt væk fra venner og Wifi. De mange lag i historien bevæger sig ind og ud af hinanden, på en måde, som virker både naturlig, og samtidig giver læseren en fornemmelse af, at der foregår ting under overfladen, som man ikke lige kan se. Bogen er også smækfuld af easter eggs (for at bruge et Marvel-udtryk) fra forfatterens andre bøger (jeg fortæller ikke hvilke, eller hvor mange, for jeg vil ikke spoile for meget), og referencer til andre kendte fantasybøger, og det var med til at tilføje bogen endnu en dimension, som var ret fed.
Personerne er levende og menneskelige, og forfatteren formår virkelig at beskrive de forskellige familiemedlemmer, så man som læser forstår deres sorg og frustrationer over skilsmissen. Hovedpersonen Jack er teenager med stort T. Han føler, at moren gør det med vilje, og føler sig utryg uden Wifi og mobilforbindelse. Hans lillesøster irriterer ham konstant, og han skændes med sin mor. Men samtidig savner han sin far, og føler sig valgt fra, nu hvor faren har fået en ny familie. Og savnet forstærker hans vrede over skilsmissen, fordi han føler, at han selv bærer en del af skylden for, at faren forlod dem. Moren forsøger at holde facaden, og holde sammen på det af familien, der er tilbage. Hun føler sig såret over Jacks afvisninger, og samtidig føler hun, at hun ikke var god nok, når nu hendes mand fandt en anden. Hun anstrenger sig for, at ferien skal være så normal som muligt, for de midler hun har at gøre med. Men det er ikke nemt med en sur teenager. Emilie er den i familien, som umiddelbart opfører sig mest normalt. Hun småskændes med sin bror, og sladrer til sin mor. Men også hun er påvirket af omgivelserne og den underliggende stemning. Og så er der den mystiske Tempus, ejeren af huset, og den mærkelige måde han opfører sig på...
Selvom jeg har valgt at anmelde bogen som fantasy, så leger den også med andre genrer, og det er svært at sætte en præcis genreetiket på. Her er gys, spænding, fantasy og realisme blandet sammen på en måde, som bare fungerer, og som i øvrigt er ret typisk for forfatterens forfatterskab. Det samme er det, at forfatteren tager tunge filosofiske emner som livet og døden, tid og rum, virkelighed og fantasi, op undervejs i fortællingen, på en måde, som er tilgængelig for læseren, og samtidig sætter tankerne i gang. Bogen er relativt kort, og hurtigt læst, men hold op, hvor sker der meget på de få sider. Jeg kunne ikke slippe bogen, og kan kun anbefale den på det varmeste.

Ingen kommentarer: