søndag den 27. september 2015

Sanddrømmeren

Sanddrømmeren er 1. bind af fantasyserien af samme navn og er skrevet af Sidsel Katrine Slej.

Frèa er en helt normal pige på 15 år. I skolen har hun kun en enkelt veninde, og årgangens populære pige betragter hende som kedelig og sær. Hendes store drøm er at søge ind på Musikkonservatoriet med klaver. Frèa plages ofte af mareridt og mærkeligt livagtige drømme, men hendes mor siger at det er ganske normalt og ikke noget hun skal spekulere over.
Men hendes helt almindelige liv viser sig at være en løgn. En aften vågner Frèa ved en mærkelig lyd i huset, og opdager sin mor med et sværd i hånden, og en afhugget arm liggende på gulvet. Moren fortæller Frèa at hun er valkyrie og oplært i Asgård, og at hendes far er en af Odins einherjer. Frèa er sikker på at hendes mor er blevet sindssyg, men lover at give hende en chance. Og snart befinder hun sig i Asgård, hvor hun skal begynde på sin uddannelse til valkyrie og heler.
Det er noget af et kulturchok, for livet i Asgård er meget anderledes, og der ses strengt på interaktionen mellem de to køn. Hvis en pige er for meget alene sammen med en dreng kan hun miste sin ære - og familiens med. Samtidig er det helt normalt at forældrene bestemmer hvem pigerne skal giftes med.
Mens Frèa forsøger at finde sig til rette tager hendes mor på mission til Udgård for at finde Frèas far som er forsvundet. Inden hun tager af sted fortæller hun Frèa at hendes drømme ikke er fri fantasi - men syner om fremtiden.
Frèa kæmper for at finde sig til rette i sit nye liv. Hun møder Magne som hun bliver meget betaget af. Men de andre unge advarer hende mod ham, da han kommer fra Udgård, og de er sikre på at han er spion for jætterne. Derudover møder hun Aislinn og Fredrik som hun bliver gode venner med. Men Frèa får også en fjende på halsen: De tre venner opdager nemlig at gudinden Frejas datter Hnoss er i tæt kontakt med jætterne, og samtidig går der rygter om at Frejas mand Od har sluttet sig til jætterne. Hnoss bryder sig ikke om Frèa, og gør hvad hun kan for at sprede ondskabsfulde rygter om hende.
Frèa savner sine forældre, og livet i Midgård. Derfor beslutter hun sig for at tage til en koncert med sit yndlingsband sammen med sin gamle veninde. Men det skulle hun aldrig have gjort, Under koncerten bliver hun nemlig bortført af jætterne som også er meget interesserede i hendes drømme. Og hos jætterne opdager hun flere ting hun gerne ville have været foruden. Skal hun overleve må hun flygte, men Udgård er farligt, og det kan være svært at finde ud af hvem man kan stole på...

Jeg har altid været vild med nordisk mytologi, og har længe gået og kigget på denne bog. Nu hvor bind to er på vej bestemte jeg mig så for at få den læst. Og jeg blev absolut ikke skuffet. Sproget er godt, med malende beskrivelser og et godt flow hele vejen igennem. Personerne virker levende og realistiske, med flere forskellige facetter og motiver. Handlingen er godt skruet sammen, og brugen af de nordiske myter virker godt. Forfatteren formår at give genfortællingen af myterne noget frisk og anderledes over sig, og bogen minder på mange måder om Erik Menneskesøn - bare med en pige i hovedrollen. Alligevel formår forfatteren at lave en historie som er helt hendes egen, men med genkendeligheden fra de nordiske myter. Frèas kulturchok i mødet med Asgård er rigtig godt beskrevet, ligesom hendes frustration over den ulighed som er mellem kønnene såvel som jætter og aser set fra en moderne teenagepiges synsvinkel virkelig brænder igennem. Bogen er uhyggeligt spændende med masser af action, intriger, forræderi, magi og kærlighed. En rigtig god bog som absolut kan anbefales. Jeg kan i hvert fald ikke finde noget dårligt at sige om den, og glæder mig til at komme i gang med bind to.

Ingen kommentarer: