onsdag den 30. september 2015

Over sløret

Over sløret er 1. bind af Nicole Boyle Røddtnes´ dystopiske science fiction-serie Ilttyv.

I en fjern fremtid er jorden plaget af forurening og radioaktiv stråling. Menneskene er samlet i fem byer, og beskyttet af et slør som holder strålingen ude.
Alle mennesker går med ilttanke for at overleve, men kun de rigeste har råd til ren ilt, og ilten er dyr.
De fleste mennesker er født med stråleskader. Pigen Shay er en af de heldige få som ikke er. Hun lever sammen med sin far og tre brødre på et af de midterste niveauer i byen og arbejder som servitrice og med rengøring på et hospital.
Hendes ene bror mangler begge ben, og hele familien gør hvad de kan for at tjene penge til proteser. Også Shays halvbror Troy, som er farens stedsøn, og som tjener penge ved at bokse.
Men da Troy taber en kamp efter tilsyneladende at have fået rystesyge smider stedfaren ham ud, og han må i stedet tage det livsfarlige job som arbejder på sløret - det sted i byen hvor der er allermest stråling.
Samtidig bliver Shay fængslet for en forbrydelse hun ikke har begået. Hun har ikke penge til at betale ilten i fængslet og hendes eneste chance er at tage imod tilbuddet fra den mystiske Marton om et job som tyv.
Troy og Shay ender med begge at arbejde for Marton, men begynder snart at betvivle hans motiver. For måske ligger der mere bag de ulykker og ilttyverier som byen har været plaget af end man skulle tro.

Kan én forfatter virkelig skrive fantasy, barske ungdomsbøger, gys, sjove bøger og dystopisk science fiction så det virker overbevisende? Ja, hvis det drejer sig om Nicole Boyle Rødtnes, så kan hun. Nicole Boyle Rødtnes formår som en af ganske få forfattere at skrive indenfor flere forskellige genrer uden det virker kunstigt, og samtidig skabe overbevisende personer, universer og historier som både er spændende og har et budskab. Over sløret er en fantastisk spændende bog som foregår i et dystopisk fremtidsunivers. Opbygningen af universet er overbevisende, og man fornemmer virkelig den underliggende desperation som kampen for penge til den daglige ilt skaber i de fleste af menneskene. Undtagelsen er de få mennesker som hører til den lille rige del af befolkningen som ikke behøver at kæmpe for at overleve. Handlingen er godt skruet sammen, og plottet er originalt og anderledes. Sproget er virkelig godt med flotte beskrivelser og et fantastisk flow. Personerne er levende og realistiske, med indtil flere lag. Især Troy og Shay, som skiftes til at fortælle historien som jeg-fortællere, lærer man rigtig godt at kende. Bogen er uhyggeligt spændende med masser af action, og man sidder som læser flere gange helt fremme på stolen. Jeg kunne ikke slippe bogen før den var slut, og glæder mig allerede til næste bind i serien. Bogen kan varmt anbefales. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: