torsdag den 14. oktober 2021

Nattens bøger

Nattens bøger er en gyser, skrevet af J. A. White. 

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Alvilda

Alex er vild med gys og gru, og har fyldt flere stilehæfter med sine egne gyserhistorier. Men desværre er det kun ham selv, der holder af dem, og han bestemmer sig derfor for at brænde dem i nattens mulm og mørke. 
Det går dog ikke helt efter planen. For Alex når aldrig ned til fyret i kælderen, men bliver i stedet lokket ind i en af lejlighederne i opgangen. En lejlighed, beboet af en heks, som forlanger, at Alex skal skrive gyserhistorier til hende. Hver aften vil hun høre en ny, og hvis Alex skal holde sig i live, må han adlyde. 
Men så begynder han at løbe tør for historier...

Jeg er vild med bøger om bøger, og den her var ingen undtagelse, selvom jeg, som voksen læser, godt kunne have brugt en anelse mere gys. 
Sproget er letlæst og flydende, beskrivelserne livagtige, billedskabende og sanselige (jeg var for eksempel ret vild med beskrivelserne af væksthuset), og jeg elskede den måde, Alex' historier blev inkorporeret i historien på, med en skrifttype, der lignede håndskrift, ligesom noterne og historiebidderne undervejs var med til at gøre historien levende. At historien samtidig var proppet med litterære og popkulturelle referencer til både eventyr og gyserfilm og -historier, ligesom selve grundhistorien var en ret tydelig gendigtning af Tusind og en nats eventyr (hvilket personerne i øvrigt også selv kommenterer på undervejs), gjorde kun læseoplevelsen bedre. 
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists undervejs, og jeg havde bestemt ikke set slutningen komme. Historien er uhyggeligt spændende, og fyldt med magi, bøger, gys, venskab, frygt, historiefortælling, mod, hekse, mærkelige planter og en virkelig creepy kat. Først og fremmest er det dog en historie om at turde stå ved sig selv, og tage chancer. 
Personerne er levende og menneskelige, og jeg kom hurtigt til at holde af både Alex og Yasmin. Alex er stille, ensom og vild med bøger, og så elsker han at skrive historier. Og selvom jeg aldrig stødte på en heks, så kunne jeg genkende rigtig meget af mig selv som barn i Alex. Alex er også både nysgerrig og modig, og fast besluttet på at flygte. Også selvom det ser ret håbløst ud. Yasmin virker umiddelbart afvisende og kold, og hendes fangenskab hos heksen har næsten fået hende til at miste håbet. Mødet med Alex tænder dog en gnist af håb, og hun begynder at vise nye sider af sig selv. De to supplerer hinanden rigtig godt, og det spirende venskab imellem dem virker troværdigt. Heksen Natacha er ond, narcissistisk, temperamentsfuld og egoistisk, og bryder sig hverken om at blive sagt imod eller modarbejdet. Og så er hun ikke bleg for at skaffe nogen ad vejen, hvis hun ikke længere har brug for dem. Og så er der den creepy kat Lenore, som er heksens tro hjælper, og holder øje med Alex og Yasmin. 
Nattens bøger var en rigtig god gyser med masser af bogglæde, og selvom jeg personligt godt kunne have brugt lidt mere gys undervejs, så tænker jeg, bogen vil være god til gyserglade børn. Bogen er netop blevet filmatiseret af Netflix, og jeg skal helt klart have set filmen på et tidspunkt, for jeg var virkelig vild med bogens stemning, og er spændt på at se, om filmen kan genskabe den. Er man, som jeg, fan af bøger om bøger, er bogen bestemt værd at læse, og børn med hang til gyserhistorier vil helt sikkert også kunne gyse med. 

Se også forfatterens hjemmeside

Ingen kommentarer: