søndag den 27. oktober 2019

Pigen som ikke var der

Pigen som ikke var der er en gyser skrevet af Nick Clausen.

Da Andys lillesøster Rebecca forsvinder sporløst på vej hjem fra skole, bryder hans liv sammen. Ikke nok med, at han føler, det er hans skyld, fordi han tog på biblioteket, i stedet for lige hjem sammen med Rebecca, han må også leve med sine forældres bebrejdelser. Samtidig er Andy sikker på, at Rebecca blev bortført, og at han så bilen, som bortføreren kørte, men politiet tror ikke på ham.
Andy bestemmer sig for selv at lede efter Rebecca, og han får uventet hjælp, da en død pige kontakter ham gennem en bog på biblioteket. Snart får Andy mistanke om, at det ikke er en almindelig bortfører, der står bag Rebeccas forsvinden, men et overnaturligt væsen kaldet en wendigo, som suger livskraften ud af sine ofre.
Andy får brug for alt sit mod, hvis han skal nå at redde Rebecca, før det er for sent.

Jeg er ret vild med Nick Clausens bøger, og den her var ingen undtagelse. Faktisk er det den bedste bog, jeg har læst af ham indtil videre, og jeg elskede den.
Sproget er letlæst og flydende, og forfatteren formår med få ord både at opbygge uhyggelige og gysende stemninger, og skabe livagtige beskrivelser, som får omgivelser og personer til at fremstå lyslevende for læseren.
Handlingen er godt skruet sammen, med flere overraskende twists undervejs, som gør det umuligt at slippe bogen, før den er slut. Historien er uhyggeligt spændende, og fyldt med gys, frygt, sorg, spøgelser, mystiske begivenheder, kidnapning, død, monstre, mobning, bøger og en familie i opløsning. Nick Clausen forstår virkelig at skrive familier i opløsning på en måde, som fremstår både troværdig og tragisk, og man kan ikke lade være med at føle med Andy og hans familie. Især portrættet af morens psykiske sammenbrud efter datterens forsvinden var virkelig stærkt. Samtidig er jeg vild med de mange litterære henvisninger, og den store rolle bøger og biblioteker spiller i historien.
Personerne er levende, nuancerede og menneskelige, og især Andy og Rebecca lærer man rigtig godt at kende. Andy er en skøn hovedperson, med både hjerne og hjerte, og hans kærlighed til bøger og biblioteket vakte i den grad genklang i mig. At han samtidig er modig, stædig og parat til at gøre alt, for at redde sin søster er kun et plus. Rebecca er modig, viljestærk og impulsiv, og kan virkelig være irriterende at have som lillesøster, men hun elsker også sin familie, og er god til at lægge planer. Af bipersonerne kunne jeg især godt lide bibliotekaren Karin. Ikke mindst på grund af den støtte, hun giver Andy midt i savnet, og så selvfølgelig hendes bogglæde.
Pigen som ikke var der var en fantastisk læseoplevelse, med masser af gys, ubehagelige psykologiske spil, og troværdige personer, krydret med masser af bogglæde. Er man vild med gys, kan bogen kun anbefales.

Ingen kommentarer: