onsdag den 12. september 2018

Traitor's Blade

Traitor's Blade er 1. bind af Sebastien de Castells fantasyserie The Greatcoats.

For 5 år siden slog hertugerne sig sammen og myrdede kongen. Hans vagtkorps/dommere, kaldet The Greatcoats, blev opløst, og holdes i dag i foragt af såvel adel som almindelige mennesker, under hertugernes tunge åg.
Falcio, den tidligere leder af The Greatcoats, Kest og Brasti forsøger at overleve, ved at arbejde som bodyguards for en adelig købmand, som nægter at betale dem. Uheldigvis bliver købmanden offer for en snigmorder, som ovenikøbet sørger for, at alle sporene peger i retning af Falcio, Kest og Brasti.
Snart er de tre rodet ind i et politisk spil, som kan få vidtrækkende konsekvenser for såvel de tre mænd, som hele kongeriget. Falcio får brug for al sin kløgt, mod og hjerte, hvis han og hans venner skal overleve hertugernes nyeste intrige, og samtidig udføre den sidste opgave, han fik af sin konge: At finde kongens juveler. Der er bare et problem: Ingen ved hvor de er, eller hvordan de ser ud, og det er de færreste, der vil og tør hjælpe de før så berømte Greatcoats i deres søgen.

Jeg har været interesseret i at læse denne bog længe, og nu hvor forfatteren lægger vejen forbi Fantasyfestivalen i Esbjerg, tænkte jeg, det var på tide, at jeg fik det gjort. Og jeg har bestemt ikke fortrudt det. Jeg har hørt bogen blive sammenlignet med både Joe Abercrombies bøger og De Tre Musketerer, og det er nok den bedste måde at beskrive den her bog på.
I tonen, stemningen og humøren minder bogen nemlig en del om Abercrombies trilogi Den Første Lov, mens dele af plottet og hele Greatcoats-delen i den grad mindede mig om De Tre Musketerer. Og blandingen fungerer perfekt.
Sproget er letlæst, flydende, og, trods de virkelig livagtige blodige og barske scener undervejs, så har bogen en humor og en varme, som minder om Dumas' bøger.
Universet er anderledes og interessant, og fyldt med magi og mørke, som ganske langsomt dukker frem, som noget af det mest naturlige, mens man læser bogen.
Handlingen er godt skruet sammen, og fyldt med twists, som gør det svært at gætte hvad der vil ske. Jeg havde godt nok gættet to af hovedtwistene, men andre kom i den grad bag på mig, og slutningen var noget af en overraskelse. Historien er utroligt spændende, og fyldt med action, sværdkampe, venskab, intriger, hævn, mord, korruption og magtbegær. Det er en historie om ære og hån, uret og retfærdighed, idealer og realisme, og, ikke mindst, overlevelse.
Personerne er levende og menneskelige, og utroligt nuancerede. Hovedpersonen Falcio fortæller historien direkte til læseren, med flashbacks til tiden før kongens fald og til dannelsen af Greatcoats-korpset, og det fungerer rigtig godt. Falcio er idealist, og plaget af både hans konges sidste ordrer. Han klamrer sig til korpsets kodeks og kongens lov, og kæmper for at beholde sin ære i en verden fyldt med uret, vold og forræderi. Hans venskab med Kest og Brasti er utroligt godt beskrevet, og man føler virkelig man lærer de tre venner rigtig godt at kende. Kest er, måske, verdens bedste sværdkæmper, og Falcios bedste ven. Han er loyal, modig, og opsat på at få hævn for kongens død. Brasti er bueskytte, kvindebedårer, og lidt mere moralsk anløben end sine venner. Tilsammen supplerer de tre venner hinanden rigtig godt, og en del af humoren i bogen kommer fra deres skæve bemærkninger til hinanden. Af andre bipersoner kan især nævnes: Aline, en pige med mod og ben i næsen, omend ikke altid lige klog. Tailor, den gådefulde kvinde, som står bag Greatcoats-korpsets mytiske frakker. Og Patriana, den onde og grusomme hertuginde som stod bag kongens fald, og nu forsøger at sætte sin datter på tronen.
Jeg var vild med bogen, og selvom jeg havde gættet et par af plottwistene, så elskede jeg hver en side. Kan man lide mørk og grum fantasy, med masser af sværdkampe á la De Tre Musketerer, må man ikke gå glip af den her bog. Jeg skal i hvert fald helt klart læse videre i serien.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: