søndag den 23. juli 2017

The Shattered Lens

The Shattered Lens er 4. bind af fantasyserien Alcatraz vs. the Evil Librarians, skrevet af Brandon Sanderson.

Fredsforhandlingerne med bibliotekarerne er brudt sammen, og bibliotekarernes hær har invaderet Mokia. Hovedstaden er under angreb, og det er kun et spørgsmål om tid før bibliotekarerne har vundet krigen. Mokia har desperat brug for hjælp, men desværre er der gået politik i det hele, og Mokia står derfor alene.
Mens de frie lande trues er Alcatraz´ far taget afsted for at finde en måde hvorpå alle kan få Smedry-talenter, og imens forsøger Alcatraz´ bedstefar at overtale rådet og ridderne af Crysallis til at sende hjælp til Mokia.
Desværre er der kun én ting, der kan få ridderne til at tage afsted: Hvis en person af høj rang i arvefølgen er i fare i Mokia. Og alle højtstående arvinger er blevet evakueret fra øen. Alcatraz udklækker en desperat plan som bringer ham selv i fare, da han, sammen med Bastille, hans onkel Kaz og endnu et familiemedlem, tager afsted til Mokia, for at tvinge ridderne til at redde ham - og Mokia, når de er i gang.
Situationen på øen er dog langt værre end Alcatraz havde regnet med, og han får brug for alle sine evner hvis han skal overleve krigen mod bibliotekarernes farligste sekt, Order of the Shattered Lens.

Fjerde bind af serien er lige så fantastisk som de forrige bind, og jeg kan næsten ikke vente med at begynde på femte og, tror jeg, sidste bind i serien.
Sproget er varieret, letlæst og flydende, og Sandersons leg med ord er utrolig. Igen er sproget fyldt med humor og ordspil, og forfatteren leger både med historiefortællingens form og med inddragelse af andre forfattere, hvad enten de er fantasyforfattere eller klassiske forfattere. Shakespeare spiller for eksempel en temmelig stor rolle i dette bind. En af de ting jeg elsker ved den her serie er den måde Sanderson bryder med forfatterrollen ved både at henvende sig direkte til læseren, og ved at bryde med det historiske flow. For eksempel starter bogen med kapitel 2, og flere af kapitlerne er tilsyneladende forsvundet undervejs. Igen er bogen fyldt med fantastiske illustrationer som er med til at gøre bogen endnu sjovere.
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists som gør det umuligt at forudsige handlingen, og en temmelig ondskabsfuld cliffhanger i slutningen. Historien er spændende, og fyldt med action, kampe, politik, magi, absurde situationer, robotter og familie, og i dette bind kommer vi endnu tættere på de mærkelige evner Smedry-familien har.
Personerne er levende og menneskelige, med egne motiver og historier, og man kommer hurtigt til at holde af dem. Alcatraz lærer endnu mere om sig selv og sine evner, og samtidig udvikler hans forhold til Bastille sig i en ny retning, ligesom hans relation til forældrene kompliceres yderligere.
Jeg kan simpelthen ikke rose den her serie nok. Den er morsom, fantasifuld og original, og samtidig rummer den en kerne af alvor, som sætter fokus på vores samfund og vores jagt på viden - og de konsekvenser såvel tilbageholdelse som frigørelse af information kan have. Serien er hurtigt læst, og temmelig vanedannende. Læs den - du kommer ikke til at kede dig!

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: