søndag den 23. juli 2017

The Knights of Crystallia

The Knights of Crystallia er 3. bind af Brandon Sandersons fantasyserie Alcatraz vs. the Evil Librarians.

Det er lykkedes Alcatraz at redde sin far fra biblioteket i Alexandria, men ikke uden omkostninger. Hans mor har fået fingrene i det andet par oversættelsesbriller, og samtidig i Bastille kommet i endnu større problemer med ridderne af Crystallia, ved at bruge sin mors sværd.
Samtidig er Alcatraz skuffet over mødet med faren, som ikke virker til at være specielt interesseret i ham, og mere optaget af sig selv.
Heldigvis er der andre der er interesserede i ham. Faktisk det meste af Nalhallas befolkning, for hvem Alcatraz er noget af en berømthed med opvæksten i de bibliotekarbesatte Hushlands.
Mens berømmelsen stiger Alcatraz til hovedet er et farligt plot under opsejling. En sekt af bibliotekarer foreslår en fredstraktat mod magten i Mokia, et af The Free Kingdoms, og, selvom Smedry-klanen er imod, er kongen og rådet tæt på at skrive traktaten under.
Alcatraz får endnu en gang brug for alle sine evner og brilleglas, hvis han skal stoppe bibliotekarerne, og finde ud af hvad de egentlig er ude på.

Den her serie er altså bare fantastisk! Men det er svært at blive ved med at finde nye ting at sige om bøgerne, for det er jo de samme elementer der går igen, så derfor bliver denne anmeldelse lidt kortere end for de første to bind i serien. Det betyder dog ikke, at jeg ikke var lige så vild med bogen som med de foregående, men bare at jeg ikke vil gentage mig selv alt for meget tre anmeldelser i træk.
Jeg er dog nødt til at nævne Sandersons sprog igen, for det er nok et af de elementer der for alvor gør serien til noget særligt. Sproget er igen letlæst og flydende, og fyldt med humor. Forfatteren bruger masser af ordspil, og hans beskrivelser er utroligt levende og, ved personerne, langt fra smigrende. Samtidig bryder Sanderson alle regler for hvordan man skriver en historie ved både at tale direkte til læseren, referere til begivenheder der ikke er sket endnu, og skrive regulært nonsens. Det er hylende morsomt, og med til at gøre historien umulig at forudsige.
Universet udvider sig endnu en gang, og i dette bind får man som læser et dybere indblik i kulturen og menneskene i The Free Kingdoms, og finder ud af mere om magisystemet og teknologien i landene uden for bibliotekarernes indflydelse.
Handlingen er endnu en gang godt skruet sammen, og fyldt med twists, absurde situationer og action. Historien er spændende, morsom og magisk, og fyldt med forræderi, venskab, familie og masser af bøger. Der er ingen tvivl om, at forfatteren nærer en dyb kærlighed til litteratur, og der er en hel del referencer til såvel klassiske værker som andre fantasyforfattere.
Personerne er nuancerede, levende og menneskelige, og man kan som læser ikke lade være med at holde af dem - selv bibliotekarerne. I dette bind opdager Alcatraz nye sider af sig selv, ligesom han får syn første smag af berømmelsen, og et nyt syn på sine forældre.
Jeg kommer til at holde mere og mere af Sandersons universbygning og skrivestil for hver bog jeg læser af ham, og den her serie hører allerede til blandt mine favoritter. Den er fjollet, morsom og gakket, men rummer også en kerne af alvor, og så er jeg vild med den rolle han har tilegnet bibliotekarer og bøger. For han har jo ret i, at information er et magtfuldt våben, og hvem er bedre til at håndtere information end bibliotekarer? Jeg anbefaler serien på det varmeste, og glæder mig allerede til at læse næste bind i serien.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: