mandag den 24. juli 2017

The Dark Talent

The Dark Talent er 5. bind i Brandon Sandersons fantasyserie Alcatraz vs. the Evil Librarians.

Det lykkedes Alcatraz at stoppe bibliotekarernes invasion af Mokia, men prisen var høj. Bastille blev ramt af bibliotekarernes våben og ligger i koma, og Smedry-evnerne er blevet knust af Alcatraz.
Men det er ikke de eneste problemer. Alcatraz´ Oculatorevner er gået grassat, og er pludselig stærkere end nogensinde før, og samtidig er hans far på vej til Highbrary, bibliotekarernes hovedkvarter, for at finde nøglen til at give alle Smedry-evner.
Alcatraz har kun en udvej, hvis han skal stoppe bibliotekarerne og sin far, og redde Bastille: At snige sig ind i Highbrary før hans far finder hvad han leder efter. Desværre lykkes det ham at fortælle planen til alle - også bibliotekarerne - før han overhovedet kommer af sted, og han har ikke andet valg end at bede sin mor, en bibliotekar, om hjælp.
Alcatraz er snart i større problemer end nogensinde før, og uden sin evne til at ødelægge ting får han brug for al sit mod og en stor portion held hvis han skal overleve bibliotekarerne.

Man må sige at serien slutter med et brag. Hvis den altså er slut, hvad jeg har svært ved at finde ud af.
Under alle omstændigheder, så tog den her bog totalt fusen på mig. Slutningen var så overraskende og anderledes, at jeg overhovedet ikke så den komme, og selvom der har været massiv foreshadowing i seriens andre bind, så kom den alligevel bag på mig.
Sproget er igen letlæst og flydende, og fyldt med ordspil, masser af humor, litterære referencer og brud på alle forfatterfagets regler. Denne gang tager Sanderson fodnoter i brug, og det gør bestemt ikke det hele kedeligere.
Handlingen er godt skruet sammen, med masser af twists, spænding og action. Historien er fyldt med magi, intriger, forræderi, hemmeligheder, pingviner, mod og familie, og en stor kærlighed til litteratur og bøger, som virkelig skinner igennem.
Personerne er levende og nuancerede, med egne motiver og historier. De er mennesker på godt og ondt, og det gør dem både lette at relatere til, og holde af. I dette bind må Alcatraz for alvor forholde sig til sine forældre og de følelser han har for dem, og samtidig må han lære sine andre evner at kende - dem der ikke har noget at gøre med at ødelægge ting.
The Dark Talent er en utrolig slutning på en helt fantastisk serie, som jeg ikke kan anbefale nok. Hvad enten du er bibliotekar, barn, voksen, fan af Brandon Sanderson eller bare vild med fantasy, så er det her en serie du bare må læse. Den er morsom, alvorlig, fjollet og satirisk, og både univers og historie er dybt originale. Jeg håber Sanderson vender tilbage til personerne og universet en dag, for jeg er bestemt ikke klar til at tage afsked med dem endnu, selvom jeg er (næsten) sikker på at serien er slut. Læs den - du vil ikke blive skuffet.

Se også forfatterens hjemmeside.

Ingen kommentarer: